Ga naar hoofdinhoud

FEI Nations Cup voor Duitsland, Oranje stelt teleur

Het winnende Duitse team Foto: Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Een barrage tussen twee ruiters bracht de beslissing in de Furusiyya FEI Nations Cup Finale. De strijd tussen Marcus Ehning voor Duitsland versus Olympisch kampioen Nick Skelton voor de Britten werd in het voordeel van de Duitsers beslist. Geen van de Oranje-ruiters wist in Barcelona foutloos te blijven en met 20 strafpunten eindigden de mannen van Rob Ehrens op de teleurstellende laatste plaats.

De finale kende slechts één ronde, waardoor iedere balk en iedere tijdfout genadeloos meetelde. Dat maakte de wedstrijd tot de laatste ruiter spannend en daarmee voor het publiek en kijkers zeer aantrekkelijk.

Britten superieur

Olympisch kampioen Nick Skelton plaatse met Big Star voor de Britten de eerste nulrit op het scorebord, waarna Michael Whitaker en Viking (v. Jacomar) dat kunstje herhaalde. De 12 strafpunten van invalster Jessica Mendoza werden door Scott Brash op briljante wijze met Ursula XII (v. Ahorn) uit de boeken gereden.

Laatste team-optreden

Ook het Duitse team bleef na vier ruiters op nul staan.  Christian Ahlmann met Taloubet Z en reserveamazone Janna Friederieke Meyer met Goja 27 waren verantwoordelijk voor de eerste foutloze rondes, terwijl Marcus Ehning een springfout moest incasseren. Het was toen aan Ludger Beerbaum en Casello om voor Duitsland een barrage tegen de Britten af te dwingen. Beerbaum hield het hoofd koel en bleef subliem nul in zijn laatste team-optreden.

Marcus Ehning en Nick Skelton streden als vertegenwoordigers van hun land tegen elkaar in de barrage en bleven allebei foutloos, maar Marcus Ehning was met Pret a Tout net een fractie sneller, waardoor Duitsland de hoogste treden op het podium mocht betreden. De Amerikanen legden beslag op de derde plaats.

Oranje niet in buurt podium

De Nederlandse ruiters bereikten de donderdag met de hakken over de sloot de finale, en konden ook vanavond onder het kunstlicht van Real Club de Polo in Barcelona geen vuist maken.  “We moeten er ons nu even mee verenigen dat het op dit moment niet mee zit”, is bondscoach Rob Ehrens realistisch. “We gaan gewoon de winter in. We hebben goede paarden en goede ruiters. Dat hebben we de laatste jaren wel bewezen. Dan komt het vanzelf weer goed.”

 

Voet in de sloot

Harrie Smolders was de nummer 1 op de startlijst en moest als eerste ruiter de verschillende opties in het zware parcours van parcoursbouwer Santiago Varela uitproberen. De goed springende Emerald (v. Diamant de Semilly) kreeg een springfout op de steilsprong na de sloot, en tikte ook nog een balk uit lepels op de uitsprong van de driesprong. Met een tijdfout kwamen voor Oranje de eerste 9 strafpunten op het scorebord.

Maikel van der Vleuten reed VDL Groep Arera C geconcentreerd rond, maar de Indoctro-dochter plaatste een voet in de sloot en kwam vervolgens niet goed bij de daarop volgende steilsprong, waardoor de bovenste plank in het zand viel. Met acht extra strafpunten bleef Nederland op de laatste plek staan.

Ook Jeroen Dubbeldam kon het tij niet keren. Carusso Ls La Silla (v. Montebello La Silla) werd kundig door het parcours gestuurd, maar kreeg geen mooie afstand naar de driesprong en maakte daar een fout op de insprong.

Belgen

De absoluut noodzakelijke nulrit moest daarna van Gerco Schröder en Glock’s London (v. Nabab de Reve) komen. Maar ook London deed het water in de sloot opspatten, tikte een balk naar beneden in de driesprong en kwam met acht strafpunten over de streep, waardoor het team van Ehrens op de laatste plaats eindigde, net achter de Belgen die het succes van vorig jaar ook niet wisten te herhalen.

klik hier voor de volledige uitslag 

Bron: Persbericht KNHS / Paardenkrant-Horses.nl

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook