Ga naar hoofdinhoud

FEI nomineert vier atleten voor Against All Odds Award

Algemene reactie FEI, Fédération Equestre Internationale. Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

De FEI heeft vier atleten genomineerd voor de FEI Awards Against All Odds. Dat zijn Sammie Fritz, Leila Malki, Sara Morganti en Kate Shoemaker. Vorig jaar verdiende Nederlander Eddo Hoekstra een nominatie, maar ging de award uiteindelijk naar de Australische para-amazone Emma Booth. 

Against All Odds is een award voor paardenliefhebbers die hun ambitie voor rijden of werken met paarden niet tegen hebben laten houden door hun handicap of andere extreme persoonlijke omstandigheden.

Sammie Fritz

De Amerikaanse Sammie Fritz begon op zevenjarige leeftijd al met rijden en kreeg drie maanden na haar eerste ritje de vos-merrie Rohanna. Al snel braken er lastige tijden aan. Haar ouders raakten verwikkeld in een scheiding, haar moeder raakte al haar geld kwijt en werd gediagnostiseerd met kanker. Tijdens haar behandeling werd hun huis afgenomen. Om aan geld te komen, werd Rohanna verkocht. Een goede vriend hoorde het verhaal en stelde Ferra aan Fritz ter beschikking. In 2017 reed het duo hun eerste wedstrijd, dit jaar eindigden ze tiende op de North American Championships.

Leila Malki

Het tienermeisje Leila Malki leeft in Palestijn, waar ze rijdt vanaf haar vijfde jaar. Daarmee brak ze in haar land een taboe en moedigt ze meisjes en vrouwen aan te beginnen met de hippische sport. Malki heeft jonge kinderen met hun eerste ritjes en is vrijwilliger bij het helpen van mensen met lichamelijke beperkingen. Tegen alle verwachtingen in nam ze voor haar land deel aan nationale en internationale wedstrijden. Ze heeft geen eigen paard en reed tot dusver alleen op leasepaarden.

Sara Mongarti

Na een aantal jaren met gezondheidsproblemen kreeg Sara Mongarti in 1997 de diagnose multiple sclerosis. Binnen een jaar kon ze niet meer lopen. Net als veel andere para-ruiters, vond ze haar vrijheid in het zadel. In 2014 werd ze Wereldkampioen in Grade I. Twee jaar later op de Olympische Spelen in Rio, kwam haar paard niet door de vetcheck. Mongarti kwam in een diep dal terecht en wilde stoppen met rijden. Ondanks de moeilijke stap weer terug te keren naar de sport, vond ze haar motivatie en won ze in Tryon twee gouden medailles.

Kate Schoemaker

Kate Schoemaker slaagde er tijdens het ontwikkelen van haar veterinaire carrière in om bovengemiddelde cijfers te halen en ze bleef 36 uur lang op voor klinische rotaties. Gedurende deze tijd brak haar paard zijn hoefbeen en kon niet worden gereden. Veel veel doorzettingsvermogen slaagde Schoemaker er in haar paard weer in training te krijgen en keerde ijzersterk terug. Dit jaar maakten ze deel uit van het Amerikaanse para-team op de Wereldruiterspelen in Tryon.

Klik hier om te stemmen.

Bron: FEI

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook