Ga naar hoofdinhoud

FEI wil WEG-reglement veranderen, toekomst endurance onzeker

Endurance, WEG Tryon 2018. Foto: Pierre Costabadie / www.arnd.nl

Een verandering in de reglementen van de Wereldruiterspelen, waar de FEI dit najaar over gaat stemmen, kan grote gevolgen hebben. Dan zou een hele discipline uitgesloten kunnen worden. Daarmee wordt het voorbestaan van de endurance als WEG-discipline - die in Tryon geen reclame maakte voor de paardensport - onzeker, zo schrijft Gabriele Pochhammer in haar blog op St-Georg.

Na de WEG in Tryon overweegt de FEI hoe het concept de Wereldruiterspelen gered kan worden. Hoewel er momenteel geen kandidaten voor de organisatie van het evenement in 2022 zijn, hebben volgens FEI-secretaris-generaal Sabrina Ibanez verschillende organisatoren interesse getoond.

Slechte publiciteit

Verwacht kan worden dat geen enkele redelijke organisator de endurance ziet zitten. Met ruim 100 paarden (in Tryon waren het er 123) is het een enorme opgave. Vanaf de start van de rit van 160 kilometer in Tryon waren er problemen, veel uitval en een dood paard met als gevolg slechte publiciteit.

Moeilijk te verkopen

Los daar van zijn voor een organisator de voorbereidingen lastig. Het vinden van een route waar iedereen mee kan leven zoals landeigenaren, ruiters, organisatoren en uiteindelijk het publiek.

Wijziging statuten

Dit alles is bij de FEI bekend. Daarom wordt er voor de algemene vergadering van volgende maand in Bahrein een paragraaf voorbereid om de statuten te wijzigen waardoor afscheid genomen kan worden van disciplines. Of dat daar ook daadwerkelijk direct zal gebeuren is maar zeer de vraag: de FEI is in Bahrein namelijk te gast sjeik Khalid Bin Abdullah Al Khalifa, een endurance liefhebber.

Bron: St-Georg

 

Eén reactie op “FEI wil WEG-reglement veranderen, toekomst endurance onzeker

 • M Le Mat

  Paardenwelzijn is ver te zoeken, dat is duidelijk.
  De zondaars van deze sport worden zelden tot nooit gestraft, blijkbaar door commerciel belang.
  De regelgeving is blijkbaar niet streng genoeg.
  De officials zijn blijkbaar niet kundig genoeg om bij twijfel de combinatie eruit te halen, of zijn bang voor hun eigen hachje, of worden gewoon niet meer gevraagd.
  De dierenartsen treden blijkbaar niet streng genoeg op bij de controles, of de eisen zijn niet streng genoeg.
  Dit alles maakt dat de paarden de dupe zijn van deze martelgang, dus iets moet er veranderen. Weg of geen Weg, dan racen ze wel in de woestijn tot de paarden erbij neervallen.
  Zonder pardon bij wangedrag en paardenmisbruik schorsen ook in eigen land.
  De regelgeving moet veranderen.
  Het moet niet zo moeilijk zijn, om de paarden verplicht met een hartslagmeter te laten lopen, komen ze in de rode zone volgt uitsluiting…..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook