De Jonge zelf werd in drie jaar tijd opgeleid tot instructrice. “In de zomer van 2013 waren mijn klasgenoten en ik klaar met ons Deurne avontuur. Drie jaar lang verbleven wij op de prachtige locatie in Deurne. Een enorm complex waar toch telkens weer die onbeschrijfelijke sfeer hing. Een terrein waar alles om één ding draait: het paard.”
Persoonlijk sterk ontwikkeld
De filmmaakster geeft aan een enorme persoonlijke ontwikkeling te hebben gemaakt, van een schoolmeisje naar een dame van stavast. “Ik durf hardop te zeggen dat dit door het NHB Deurne is gekomen. Hard werken, lol hebben en bovenal met elkaar en de paarden bezig zijn maakte deze school niet alleen tot opleiding, maar ook tot een kronkelweg waarin je elke keer jezelf tegen komt en je met vallen en opstaan leert. Velen zeggen dat het op elke opleiding zo is, maar ik ben daar niet zeker van. Wat een ontwikkeling heb ik hier meegemaakt. Aan het eind van mijn drie jaar Deurne kon ik dit ook mondeling benoemen en gunde ik dit iedereen.”
Sloeg in als een bom
Het nieuws over de sluiting van NHB Deurne sloeg in als een bom. “Ik kreeg via Facebook het bericht dat Deurne haar deuren moest gaan sluiten. Wat een klap. Dat wat ik iedereen gunde kan misschien wel nooit meer. Er werden acties op touw gezet door studenten. Er is volgens mij zelfs een brief naar de Koningin gestuurd. Ik heb alles bijgehouden en daar waar mogelijk een actie gesteund. Helaas. De hoop die ik had om de ontwikkeling door te maken die ik had ervaren, verdween steeds meer en meer. Tot op de dag dat de datum bekend werd. In de zomer van 2016 zal het NHB Deurne de deuren sluiten, althans zoals we het nu kennen. Ik voelde mij machteloos, verloren en leeg.”
De tragedie van de sluiting in beeld
De Jonge was inmiddels begonnen met een HBO studie op de kunstacademie om later als docent beeldende kunst en vormgeving aan de slag te kunnen gaan. Ze besloot om voor een schoolopdracht die lege plek te vullen door haar oude school te vereeuwigen op het witte doek. “In de film is te zien dat veel mensen de hoop hadden dat de school zou blijven bestaan. Langzaam verdween deze hoop en diende men de komende veranderingen te accepteren zoals ze kwamen, hoe hard dan ook. Het groepje studenten wat momenteel in Deurne verblijft is een enorm klein aantal in de grote stroom paardenmensen die Deurne met succes hebben afgerond. Mijn doel is geweest om een film te maken waarin ik de sfeer, maar ook de tragedie die een sluiting met zich mee brengt in woord en beeld te vangen.”
Bekijk hieronder de film ‘Verdwenen hoop’:
Bron: Horses
Ontzettend mooi gemaakt. Het blijft elke keer toch even een soort van slikken wanneer dit onderwerp wordt aangesneden.
Het verlies van dit boegbeeld, dit instituur, deze school is een oprecht gemis voor de paardensport wereld. Deze opleiding was uniek op alle fronten. Prachtige herinneringen aan die dagen en zoals gezegd ook ontzettend gegroeid, meer dan ergens anders mogelijk was geweest.
Ook mooi dat Van de Ent nog jort wort genoemd.
Al met al denk ik een mooie herinnering aan deze bijzonder opleiding.
Helaas wordt is het ook wel duidelijk dat er in de paardenwereld niet makkelijk is een baan te vinden en te houden. Ik neem aan dat Annelin de Jonge niet voor niets een andere studie gedaan heeft. Er zijn zoveel aanbieders van opleidingen in de paarden gekomen, dat de markt vol geraakt is. De andere opleidingen zijn laagdrempeliger en leveren de manegehouders ook de nodige stagiaires.
Mooi document, heel herkenbaar voor oud-cursisten.
Ongelooflijk hoe de gemeente Deurne dit door haar vingers heeft laten slippen. Niets maar dan ook helemaal niets is er terecht gekomen van de grootse plannen jaren geleden. Deurne zou het centrum van Hippisch Nederland moeten worden. Zelfs mooie evenementen als Horse Event en de vierspan wedstrijden zijn verdwenen.
Ben heel erg benieuwd wat de nieuwe eigenaar ermee gaat doen, hoop in ieder geval dat er veel nieuw (paarden) leven in wordt geblazen want het ligt er nu maar triest bij…..
De film is wel heel mooi gemaakt maar ik als oud leerling herken helaas alleen de oude ‘garde” van Deurne nog maar op de film en zo ook het terrein. Er is zo enorm veel bijgebouwd dat de aantallen leerlingen ook echt enorm waren geworden. Ik denk dat Leo de Bruijn het heel goed samengevat heeft….helaas maar waar. Hopelijk gaat er weer iets moois gebeuren met het gebouw en terrein al heeft het KNHS centrum door de terug gang van Deurne enorm kunnen groeien en over kunnen nemen. Jammer dat het zo gelopen is maar zoals gezegd dat het als een donderslag kwam… nee, het zat er echt al heel lang aan te komen.
Super mooi filmpje met zelfs de opleiders vh eerste uur .De mannen Leo de Bruin en Peter Strijbosch die zelf de opleiding volgde met een mooi verhaal .
Ik denk inderdaad dat Deurne ons paarden mensen gevormd heeft met de liefde vh paard en vooral de dicipline die ik er heb geleerd .In onze tijd stond Dhr Veldsta aan het hoofd en Brammeijer vd stallen en v Midden vh cursisten gebouw prachtig wat deze mensen ons voor wijze levenslessen hebben mee gegeven .
Indertijd heb ik zelf ook weer mijn steentje mogen bijdragen aan het opleiden van de stagaires ,waar een deel van nog werkzaam is in de paardensport .
Complimenten aan de maakster vd film prachtig gedaan .
Jammer dat wij met elkaar het NHB Deurne niet overeind hebben kunnen houden .