Ga naar hoofdinhoud

Robert Vos ontkent aantijgingen: ‘Verdenking grote onzin’

Update
De doorzoeking van de stal van Robert Vos- Foto: still FIOD-video
Robert Vos, Wierdense internationale springruiter die woensdag door de FIOD werd aangehouden, is inmiddels weer op vrije voeten gesteld, dat meldt de Tubantia. Hij ontkent de aantijging van de FIOD dat hij 850.000 euro aan belastinggeld verzwegen zou hebben. "De FIOD lijkt niet te begrijpen hoe de paardenhandel werkt, want alles gaat via de bank. Er is helemaal niets aan de hand", zegt de advocaat van Vos, Eddy Kolkman. 

Kolkman bestempelt de aantijgingen als onzin. “Mijn cliënt heeft alle vragen van de FIOD beantwoord en kan ook alle transacties met bankpapieren onderbouwen.”  De FIOD, die de aanhouding groots bekend maakte en zelfs een videobijdrage maakte van de doorzoeking, merkt de springruiter nog steeds als verdachte aan. Zo wordt bevestigd aan de Tubantia.

 

Springruiter, echtgenote en boekhouder verdachten

De FIOD maakte vandaag bekend een 44-jarige internationale springruiter uit Wierden te hebben aangehouden. Het zou gaan om belastingontduiking en het niet voeren van een juiste administratie. De eigenaar van een trainings- en handelsstal heeft vermoedelijk meer dan 850.000 euro te weinig belasting betaald. De springruiter wordt nu gehoord als verdachte net als zijn echtgenote en zijn boekhouder.

Meer paarden dan in de boeken vermeld

Inmiddels is er een strafrechtelijk onderzoek gestart naar de Wierdenaar. Dit naar aanleiding van een boekenonderzoek. Hieruit bleek een aanzienlijk verschil tussen de administratieve ‘voorraad’ paarden en de ‘voorraad’ die de verdachte opgaf in zijn aangiften. “Uit het onderzoek in de administratie over de jaren 2011 tot en met 2015 komt naar voren dat de man meer paarden heeft verkocht dan er aan omzet is geboekt”, aldus de FIOD.

De jaarrekeningen en belastingaangiften van de aangehouden verdachte werden ingediend door een belastingadviseur. Ook deze belastingadviseur is als verdachte aangemerkt en zal worden gehoord. De verdenking is dat hij heeft meegewerkt aan de onjuiste en onvolledige aangiften van de verdachte.

Buitenlandse luchthavens

Hoogstwaarschijnlijk werden de paarden uitgevoerd via buitenlandse luchthavens. Een door de NVWA-IOD en de FIOD doorzocht bedrijf in Meterik zou hier mogelijk een rol in hebben gespeeld. Het betreffende bedrijf richt zich op het internationale transport van paarden. In 2016 startte het onderzoek van de NVWA-IOD met het vermoeden van fraude met exportbewijzen en veterinaire keuringsbewijzen in Noordoost-Nederland. De man die destijds voor deze zaak is aangehouden, wordt nu nog als verdachte aangemerkt.

Geen onderdeel van ‘werkgroep elitepaarden’

Het onderzoek naar de Wierdenaar maakt geen onderdeel uit van de ‘werkgroep elitepaarden’ van de fiscus, zo bericht RTV Oost in een videobijdrage over de aanhouding en de doorzoeking.  De ‘werkgroep elitepaarden’ is een initiatief van de Nederlandse, Belgische, Duitse en Luxemburgse fiscus om frauduleuze paardenhandel aan te pakken. “De exacte waarde van een toppaard is moeilijk te bepalen. Net dat laat ruimte voor misbruiken”, aldus de fiscus over deze werkgroep (lees hier meer over deze werkgroep).

Video doorzoeking

De FIOD publiceerde op Twitter een video van de doorzoeking van de woning en het bedrijfspand van de Wierdense springruiter. Ook een accountantskantoor in Wierden is doorzocht.

Bron: Paardenkrant-Horses.nl/FIOD/RTV Oost/Tubantia

 

9 reacties op “Robert Vos ontkent aantijgingen: ‘Verdenking grote onzin’

 • Marcel Dufour

  Er gaat op dit gebied nog veel gebeuren de komende tijd. De EU heeft zich vastgebeten in de hippische sector dus de heksenjacht is geopend.

 • Brekelmans

  Ben het helemaal eens met Marcel Dufour. Ik heb jaren geleden hier al geschreven dat dit de reden was om paarden te registreren en te chippen. Er gaat heel veel geld om in de paardensport en de staat heeft alle benodigde gegevens. Ook internationaal.

 • dick de jong

  De manier waarop de belastingdienst de media heeft gezocht geeft wel aan dat barbertje moeten hangen. Vind dit zeer laakbaar ook gezien het feit dat en nog geen rechter een uitspraak over heeft gedaan. De belastinfdienst zal wel geen sterke zaak hebben.

 • Tineke

  Eddy gewoon zeggen dat je stal een Multinational bedrijf is. Dan hoef je nl in dit land nauwelijks belasting te betalen.

 • Marcel Dufour

  Wat een dom gezwam van de FIOD zeg. Stelletje amateurs met hun ‘hij stuurde de paarden bewust via buitenlandse luchthavens’.
  Veruit de meeste Nederlandse paarden die verkocht worden en op luchttransport moeten gaan via buitenlandse luchthavens omdat de faciliteiten voor de paarden daar nu eenmaal beter zijn en de tickets goedkoper dan op Schiphol.

 • J.

  De macht van het geld wordt groter en groter zie Gct tour en kijk naar de csi1*2*3* sterren hoeveel starts die hebben zie dit weekend JIM en Sentower waarbij in Sentower Ruiters mee doen die zeker beter hadden gestaan bij de JIM op de startlijst .
  Maar de Staat Der NL heeft hier geen vat op wat er gebeurd en hoe en dat willen ze heel graag weten want er gaat teveel geld in om en de waarde van een paard kunnnen ze niet bepalen en dat kunnen ze niet handelen !
  Ze willen gewoon weten wat en hoe er iets bepaald wordt maar snappen zullen ze het nooit dus blijven ze bezig waaarom is paard €1.000.000,00 waard en 6 maanden later maar € 100.00,00 waar blijft het verschil en ga zo maar door wordt alleen maar erger met de FIOD erop de sport staat voor een omslag !

 • Ko

  @MD “heksenjacht”? Dat is uw kwalificatie, u meet met 2 maten.
  Er gaat in de NLD’se paardenbranche bijna 2 Mllrd€ om, slechts 100Mlln € minder dan het betaald voetbal en fors groter dan onze export in melk of bloembollen en heel veel export naar China of Midden Oosten. We kennen de belastingmoraal van profvoetballers, of die uit China of het Midden Oosten en spreken er met regelmaat publiekelijk schande van. Maar zou die belastingmoraal bij paardenmensen opeens anders zijn?

 • Jw

  Los van de paarden wordt elke hard werkende ondernemer door jaloezie een loer gedraaid.Schandalig hoe men overal binnenvalt of het criminelen zijn.In Limburg heeft dit zootje ook 20 jaar geleden een inval gedaan,op grond van jaloezie vananderen,deze mensen hebben er nog een trauma van,en wat hebben ze gevonden ,helemaal niks.Als ze niks vinden en bewijzen kunnen een flinke schade vergoeding en naamszuivering betalen.

 • Marcel Dufour

  @Ko

  Uiteraard heb je altijd mensen die vinden dat belastingontwijking niet zou moeten mogen.
  Mijn advies aan hen is dat ze daar dan maar een meerderheid voor moeten zien te vinden zodat het wet wordt. Zolang dat niet het geval is is belastingontwijking gewoon toegestaan.
  Er zullen toch geen moraalridders zijn die het mensen kwalijk nemen dat ze gebruik maken van de mogelijkheden die de wet biedt?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook