Foto’s: Veulen voor beroemde merrie van Marrum

paardendrama MarrumDe wereldberoemde welsh-pony Freya schonk zondag het leven aan een merrieveulen. Het veulentje heet Alexia en moeder en dochter verkeren in blakende gezondheid. Freya werd in één klap wereldberoemd door fotograaf Laurens Aaij. Hij fotografeerde de merrie tijdens het paardendrama in Marrum en won met deze foto de Zilveren Camera.

In november 2006 kwam een groep paarden vast te staan in een ondergelopen kwelder in het Friese Marrum. Een groep vrijwilligers te paard ging na een aantal dagen het water in om de paarden te redden. Niet alleen de foto van Aaij, maar ook deze reddingsactie waren wereldnieuws. Aukje en Gerben Visbeek van natuureducatief recreatiecentrum De Seedykster Toer besloten de schimmelmerrie na het zien van de foto van Van Aaij te kopen. ,,Ze zou op dat moment ook drachtig zijn. Dat bleek bij nader inzien echter niet het geval. Alexia is dus Freya’s eerste veulen na de ramp in 2006″, vertelt Aukje Visbeek. ,,Ze is vernoemd naar de tweede dochter van kroonprins Willem-Alexander en prinses Maxima. Het veulen werd op de 26ste dag van de maand geboren, net als prinses Alexia en ikzelf.”

,,De merrie kende weinig toen ze bij ons kwam omdat ze altijd in een grote groep heeft gestaan. Er wordt nu normaal op gereden. Ze heeft een vaste amazone die normaal gesproken zeker één keer in de week met Freya rijdt”, vertelt Gerben Visbeek.

Foto’s Freya en Alexia: Bram Buruma

veulen freya paardendrama Marrum

veulen freya paardendrama Marrum

veulen freya paardendrama Marrum

Reageer
Discussie zien we graag op Horses, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Reacties zonder naamsvermelding kunnen zonder opgave van reden worden verwijderd. Om de toegankelijkheid en leesbaarheid van de discussie te bevorderen geldt een maximale reactielengte van 250 woorden. Lees hier alle voorwaarden.