Ga naar hoofdinhoud

Geboren Cornet-embryo behoort aan fokker

Exclusief
De voorzieningenrechter in Breda heeft bepaald dat het merrieveulen Coco Ice Z (Cornet Obolensky x Annina Z) niet door fokker Loeske Veenendaal hoeft te worden afgegeven aan Intermaison en Yacelo. Die hadden twee weken een kort geding aangevraagd om het merrieveulen op te eisen. In 2014 hadden zij namelijk al betaald voor een embryo uit de combinatie Cornet Obolensky x Annina Z, maar tot op heden nog niet gekregen.

In 2014 zijn er zes vruchteloze pogingen geweest om van de merrie Annina Z een embryo te spoelen. Hierop besloten beide partijen het spoelen in 2015 weer op te pakken. In het voorjaar van 2015 bleek dat Annina Z drachtig is van Cornet Obolensky. Intermaison en Yacelo waren van mening dat dit veulen aan hen toebehoort, Veenendaal vond dat het van haar was, omdat de donormerrie in haar bezit is.

Onvoorzien

De rechter stelt in zijn oordeel dat Veenendaal noch Intermaison en Yacelo er rekening mee hadden gehouden dat Annina Z zelf drachtig zou worden. Daarom konden Intermaison en Yacelo ook niet verwachten dat zij Coco Ice Z zouden krijgen.

In de koopovereenkomst staat namelijk dat Intermaison en Yacelo een embryo van 45 dagen in een draagmoeder zouden krijgen. En dat is, volgens de rechter, iets anders dan een veulen geboren uit Annina Z.

Verdere verplichtingen

Veenendaal hoeft Coco Ice Z dus niet af te geven, maar moet van de rechter wel haar andere zakelijke verplichtingen richting Yacelo en Intermaison nakomen waaronder dat zij dit jaar Annina Z weer beschikbaar stelt aan Intermaison en Yacelo voor ET of ICSI.

Lees hier de volledige uitspraak

Bron: Paardenkrant-Horses.nl

Eén reactie op “Geboren Cornet-embryo behoort aan fokker

  • Ben Verheij

    Volkomen terechte uitspraak. Het is te gek voor woorden dat dit überhaupt aan de rechter voorgelegd is moeten worden. Als fokker ben je toch nog zeker baas over eigen merrie? Zeker als de afspraken omtrent embryotransplantatie zo goed zijn vastgelegd als in dit geval.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook