Ga naar hoofdinhoud

Geen garantie op veiligheid Nederlands paardenvlees

Paspoorten
Foto: Lonneke Ruesink
Op dit moment is niet te garanderen dat Nederlands paardenvlees veilig is. Het huidige systeem van papieren paspoorten is fraudegevoelig. Medicatie wordt bijvoorbeeld vaak niet geregistreerd in het paardenpaspoort. Daarom eist Staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken dat dierenartsen de registratie beter op orde krijgen en wil ze een nieuw Europees registratiesysteem voor paarden. Dit terwijl uit nieuwe cijfers bekend wordt dat er in 2012 vier keer zoveel paarden zijn geslacht dan in voorgaande jaren.

De problemen ontstaan vooral bij de veelgebruikte pijnstiller Phenylbutazone, in de volksmond ‘Bute’. Dit middel wordt regelmatig gebruikt, maar uit de reportage van Een vandaag blijkt dat de toediening van het middel zelden of nooit in het paardenpaspoort wordt aangetekend. Het paard wordt daarom gewoon geslacht en verwerkt voor menselijke consumptie. In met paardenvlees vermengd rundvlees in Engeland is het voor mensen schadelijke middel aangetroffen en ook in het paardenvlees van vleeswerker Willy Selten in Oss is ‘Bute’ aangetroffen.

Phenylbutazone is bij regelmatige inname voor mensen schadelijk, het kan problemen met het beenmerg en de aanmaak van bloedcellen veroorzaken.

Dijksma erkent dat het paspoortensysteem niet waterdicht is. “Dierenartsen moeten beter registreren en ik wil dat wij in ons centrale register voortaan gaan bijhouden dat er gebruik is gemaakt van een geneesmiddel”. Een nieuw Europees systeem moet het probleem definitief oplossen, volgens de staatssecretaris.

Het aantal paardenslachtingen is in 2012 explosief gestegen. In voorgaande jaren werden gemiddeld 2000 paarden per jaar geslacht, in 2012 is dat plotseling gestegen naar meer dan 8000. blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Bron: Horses/ Een Vandaag

 

4 reacties op “Geen garantie op veiligheid Nederlands paardenvlees

 • jackie

  Wanneer weet je wel dat wat op je bord ligt veilig is ?
  Het is duidelijk dat er strengere regels moeten zijn, en nageleefd, gecontroleerd moeten worden.
  Maar ik neem ook aan, dat wanneer een paard een geneesmiddel toegediend heeft gekregen dit niet zijn gehele leven “in” het paard blijft zitten….
  Ook worden er ooit geneesmiddelen voor mensen aan paarden toegediend, maar omdat deze niet erkend zijn voor dieren geneeskunde komen deze ook op een lijst voor terwijl ook dit niet voor het gehele leven is.
  Gelukkig is het nog steeds zo, dat de particulieren paarden eigenaar zijn paard vaak niet laat slachten, dus moeten vooral de handelaren hier op nagekeken worden.
  Maar euro’s doet gekke dingen met mensen, ook al gaat het te kosten van de gezondheid van andere mensen. Dat moet zeker aangepakt worden en flink gestraft worden. Als er dan ook maar goed gecontroleerd word op “buitenlands” vlees en niet alleen paarden, want met al het vlees word geknoeid.

 • h. groen

  Ik ben redelijk verbijsterd dat de politiek zo verrast is. Al sinds jaren is bekend dat de registratie aan alle kanten faalt. Bijvoorbeeld in Belgie is 40% van de database vervuild. Het heilig middel Chippen van paarden, bleek uit onderzoek van de EU in 2004, niet betrouwbaar. In 2004 had de EU commissie al vastgesteld dat 20% van de chips niet worden teruggevonden. Hierdoor ontstaat een enorm gat in de registratie. Dan kan de minister wel weer roepen dat er een betere database moet komen, maar de hele systematiek faalt gewoon.

  Beste wijze van registraties zijn:
  *) duitse methode: brandmerken en schetsen [ DLD heeft dit jaar besloten het chippen niet in te voeren omdat hij leidt tot gezondheidsproblemen en onbetrouwbaar is]
  *) DNA. Vanzelfsprekend sluitende ID
  *) Irisscan. Sluitende ID vanaf 9e maand.
  zie ook diervriendelijkeidentificatie

 • jos wouters

  Het word steeds gekker,nu krijgen wij ruiters fokker eigenaren het weer naar het hoofd gesmeten.
  Asl ik rund bestel hoef ik geen paard ,de verwerkers moeten een flinke boete krijgen,en anders sluiten die hap.Als een bouwbedrijf een verkeerd product leverd ,worden ze flink aangepakt,vaak tot een faissement toe.Deze mensen in de vleesverwerkende industrie spelen op deze manier toch met mensenlevens,en dit moeten we wel pikken.Het gaat alleen om het geld,zo hebben de meeste slachtpaarden de laatste dag van hun leven de hel op aarde,en gaat men er dier onwaardig mee om.Daarbij geven we aan of we het dier voor menselijke comsumptie aanbieden,en meestal bij de ruiters is dit nee,maar al te vaak word dit niet nageleefd door handelaren.Meer controles op handelaren en slachtingen,de meesten zijn gevoelig voor geld en dus corrupt.Phenylbutazone kan het beenmerg bij de mens beinvloeden,laat dan eens iemand duidelijk zijn wat deze stof bij de paarden doet buiten de pijn verlichten,en hoe lang het in het dier aanwezig blijft.

 • Peterse

  Het is niet de registratie waar het misgaat (chip) maar de dierenarts !

  Als die gewoon zijn werk doet en alleen Bute verstrekt bij een vermelding in het paspoort dan ben je er.

  Dat geldt voor elk medicament voor paarden die in het voedselkanaal komen.

  Dus : geen paspoort mogen invullen , geen medicamenten. Appeltje eitje

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook