Ga naar hoofdinhoud

Geen gevangenisstraf voor vervalsen paardenpaspoorten

Paspoorten
Foto: Lonneke Ruesink
Met een simpele stempel en een los inlegvel werd een ongewenst paard ineens geschikt voor humane consumptie. Twee broers uit Oost-Brabant dachten er goed geld mee te verdienen. Tot ze in 2012 tegen de lamp liepen. Aanvankelijk werden de boers veroordeeld tot een jaar gevangenisstraf en 60.000 boete. Maar in het hoger beroep vorige week werd straf verlaagd tot tot een gemeenschappelijke geldboete van 20.000 euro en een taakstraf van ieder 240 uur.

In 2012 stelde het (ondertussen opgeheven) Productschap Vee en Vlees (PVE) onregelmatigheden vast bij de administratieve verwerking van de grote aantallen paarden die werden geslacht bij een slachterij in Den Dungen. Een NVWA-inspecteur ontdekte dat de broers uit Oost-Brabant wekelijks paarden bij de slachterij aanboden.

De broers liepen uiteindelijk op 7 augustus 2012 tegen de lamp na invallen van de NVWA bij hun handelsstal en de slachterij. De NVWA nam 497 paspoorten in beslag, vier microchips met een injectiespuit en barcodestickers, een doos met medische inlegvellen en een KWPN- en KNHS-stempel.

Humane consumptie

Met de medisch inlegvellen en de stempels werden paspoorten die nog niet voorzien waren van een medisch inlegvel aangevuld en afgestempeld, zodat de paarden waarbij de paspoorten behoorden op papier alsnog geschikt werden voor humane consumptie. Ook werden er paspoorten van paarden gewisseld, zodat het ter slacht aangeboden dier toch voor de humane voedselketen geschikt leek. De karkassen werden vervolgens door de broers verkocht aan een Italiaanse vleeshandelaar.

In 2014 woog de rechtbank mee dat de broers uitsluitend hadden gehandeld voor geldelijk gewin en de volksgezondheid bewust in gevaar hadden gebracht. Het Hof was veel milder en vond dat de broers maar eenmaal gestraft moeten worden en dat de kans op herhaling erg klein is.

Lees meer over deze zaak in de online-editie van De Paardenkrant (‘Ik wou dat ik nooit een slachtpaard gezien had’) of morgen in de gedrukte versie.

Bron: Paardenkrant-Horses.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook