Ga naar hoofdinhoud

Geen nieuwe rhinogevallen, KNHS trekt advies in

RhinopneumonieDe KNHS trekt vanaf heden het advies in om geen paardenevenementen te organiseren. Door het uitblijven van nieuwe bevestigde uitbraken van de neurologische variant van het virus, acht de KNHS het weer veilig de evenementen doorgang te laten vinden. Vooralsnog gaan aankomend weekend ook de subtopkampioenschappen in Ermelo gewoon door.

“Sinds zaterdag 3 maart zijn er geen nieuwe uitbraken van de neurologische vorm van rhinopneumonie vastgesteld. De KNHS heeft de incubatietijd van twee tot tien dagen in acht genomen en in overleg met de Sectorraad Paarden (SRP) en de Groep Diergeneeskunde Paard besloten om wedstrijdorganisaties en verenigingen te adviseren paardensportevenementen en wedstrijden weer door te laten gaan.”, aldus John Bierling, algemeen directeur van de KNHS.

De geplande indoorkampioenschappen gaan op 16,17,18,24 en 31 maart gewoon door. De KNHS informeert de deelnemers het eerste weekend nog wel over een aangepast protocol. De KNHS onderzoekt nog of de afgelaste kampioenschappen van de afgelopen twee weekenden alsnog kunnen plaatsvinden. John Bierling: “Wij doen er alles aan om de geselecteerde deelnemers voor de pony dressuur kampioenschappen en de paarden dressuur kampioenschappen L2 t/m ZZ licht alsnog een volwaardig kampioenschap te geven, maar het moet organisatorisch wel haalbaar zijn.”

De KNHS adviseert deelnemers aan wedstrijden om hun paarden geen rechtstreeks contact te laten hebben met andere paarden. “Concreet: laadt het paard af om te rijden, geen contact met andere paarden, ook de ruiter niet en na het rijden rechtstreeks terug naar de trailer.”

Lees hier alles over de recente uitbraken van rhinopneumonie.

Bron: Horses.nl/KNHS

7 reacties op “Geen nieuwe rhinogevallen, KNHS trekt advies in

 • Erik Bierboom

  Het zal toch niet zo zijn dat de KNHS een kampioenschap organiseren “organisatorisch niet haalbaar”vindt?? Het is toch een professionele organisatie?

 • c

  Mooi dat er geen nieuwe gevallen zijn. Ik ga voorlopig voor alle zekerheid niet op wedstrijd nog…

 • Martine

  Ook wel een aanrader om nog niet op wedstrijd te gaan. Want ik hoor wel uit betrouwbare bronnen en verschillende hoeken dat er veel meer rhino uitbraken zijn dan dat er gemeld worden.
  Dus niks veilig. Mensen iedereen gebruik je verstand. Zijn wedstrijden dan zo belangrijk??
  Ik hoor net dat in mijn omgeving op een afstand van maar 7 tot 10 km allemaal rhino is geconstateerd bij verschillende fokkerijen. Ik was dus enorm verbaasd. In de omgeving van Veenwouden, Bergum enzovoort. We weten heel veel niet! Dat is mijn conclusie!

 • Gerda

  @Martine: daar heb ik gisteren inderdaad ook over gehoord, hopelijk is dat vals alarm.

  Is wel erg dichtbij voor ons…

 • anoniem

  geen nieuwe meldingen maar dat zeg niks natuurlijk heb zelf ook een ziek paard weten alleen niet wat het is maar ik vertrouw het niet zeer hoge koorts geen eetlust en nog jong

 • b.b.

  Er wordt niet gezegd dat er geen uitbraken meer zijn geweest alleen dat er geen uitbraken van de neurologische variant zijn geweest. De luchtwegvariant is iets minder gevaarlijk met vaak een betere prognose. Neemt niet weg dat je nog steeds voorzichtig moet zijn met onderling rechtstreeks contact en via de mens met de handen, kleding,schoeisel en spullen enz

 • Martine

  @bbh; dat wou ik mijn bericht ook niet zeggen dat het knhs of wie dan ook zeggen dat er geen uitbraken voor Rhino zijn. Ik wil er alleen maar mee zeggen dat mensen niet moeten gaan denken en nu is alles weer in kannen en kruiken zit. Niks is minder waar. En ik weet ook dat het dan of wel de abortus variant is bij de fokkerijen in de meeste gevallen en het gaat om de neurologische variant. Maar herpes blijft herpes. Daar waar rook is is vuur zeker in dit geval. Men moet er alleen niet lichtzinnig meer overweg gaan. Dat is net zo als dat er gevraagd werd aan iedereen geen paarden te gaan vervoeren. En wat doet men men vervoert allerlei paarden van A naar B. En dat baart mij dan weer wat meer zorgen. Mensen komen van allerlei hoeken uit het land. En zonder dat ze zich het bewust zijn kunnen ze het dus gewoon meenemen die virus uit gebieden waar het of eerst lijkt of het niet heerst maar wel meeneemt naar gebieden waar het nog niet is. En dat vind ik nou zo jammer. Mesen denken niet voor de mens en zeker niet voor de paarden. Dat vind ik jammer en dat wou ik van zeggen. Gebruik je gezonde verstand. Wanneer iedereen het spul allemaal een maand op stal houdt. De hele incubatietijd dan blijft misschien bij iedereen de paarden gezond. Herpes is gewoon een gemene virus. Nu zeker nadat we laatste jaren redelijk strenge winters voor nederlandse begrippen hebben gehad. Een slechte oogst vorig jaar zomer van goed hooi en kuilwinning. Veel paarden hebben een mindere weerstand van winter naar de lente. En dan zijn ze net als wij mensen veel vatbaarder voor virussen. Met name de kwetsbare groep. Jonge paarden, drachtige merries en paarden die misschien al wat in de onderkleding zit door wat dan ook. Goeie gezonde voeding kan er voor zorgen dat je paard er beter bestand tegen is. Tegen anoniempje uit Zuid Holland wil ik graag zeggen; sterkte met je paard en ik hoop dat je paard er gauw weer bovenop komt en dat hij niet besmet is door Rhino!
  Met vriendelijke groet, Martine

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.