Ga naar hoofdinhoud

Geen ongerustheid over vlees bij Nederlandse supermarkten

Placeholder Strand
Foto Lonneke Ruesink

Recent werd er in Groot-Brittannië ontdekt dat er in verschillende producten, zoals in kant-en-klaarmaaltijden, paardenvlees verwerkt is zonder vermelding op de verpakking. De Nederlandse supermarkten maken zich echter geen zorgen over hun kant-en-klaarmaaltijden.

Albert Heijn onderzoekt de zaak wel, maar zegt dit uit voorzorg te doen. Volgens een woordvoerder heeft Albert Heijn geen reden om aan te nemen dat er iets loos is.

De producent van de veelbesproken lasagne is Findus. Supermarktketen Jumbo laat weten geen Findus’ producten meer te verkopen. Volgens Jumbo zit er geen onvermeld paardenvlees in andere producten in hun schappen.

Ook de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit maakt zich niet druk. Zo stelde het NVWA nog geen onderzoek in, maar zegt het wel toe de ontwikkelingen in andere landen nauwlettend in de gaten te houden.

Een aantal Franse winkelketens haalden alle kant-en-klaarmaaltijden van het bedrijf Comigel uit de schappen. Comigel levert onder meer aan Findus. Volgens de Franse onderminister van Consumentenzaken zijn er aanwijzingen dat een vleeshandelaar in Nederland betrokken is bij het paardenvleesschandaal. Via een omweg zou hij het vlees uit Roemenië hebben gehaald.

Bron: Horses / NOS

4 reacties op “Geen ongerustheid over vlees bij Nederlandse supermarkten

 • H.D.de Vries

  Natuurlijk moet er op de verpakking van levensmiddellen vermeld staan wat er in zit, liefst ook nog waar het vandaan komt en hoe het is geproduceerd. Zo krijgen wij de mogelijkheid van kiezen tussen
  mega-, scharrel-, gemanipuleered of biologisch geproduceerd.
  Maar de commotie over het bevatten van paardenvlees begrijp ik niet helemaal.
  Een kwestie van aanpassen van de etikettering en klaar is kees.
  Want wat is er tegen het eten van paardenvlees? Mits goedgekeurd voor menselijke consumptie is er met het product toch niets mis. Als je de toestanden in de bio-industrie bekijkt kun je zelfs tot de conclusie komen dat het eten van paardenvlees diervriendelijker is dan dat van varkens-, rund-, of kippenvlees. En misschien wel gezonder; ik denk namelijk niet dat aan paarden preventieve antibiotica of groei- en andere hormonen worden toegediend. Uit het oogpunt van zowel dierenwelzijn
  als gezondheid is er dus geen bezwaar. En geslacht worden paarden tòch wel, alleen verdwijnt het vlees in de salami of in diervoeding. Doe mij dus gerust een plakje paardenrookvlees slager!

 • Jitske van Ravesteijn

  H.D. De vries,

  daar sluit ik me volledig bij aan!!

  Paardenvlees hoort inderdaad op etiketten te staan…En Paardenvlees, vooral oude paarden, levert gezond en fijn vlees op! Niks mis mee.

  Veel mensen eten het, zonder het te weten. Omdat het niet op de etiketten staat.
  Nu ben ik erg nieuwschierig, hoe deze mensen gaan reageren eerlijk gezegd.

 • C.Schouenberg

  Als het werkelijk zo is dat een nederlandse vleeshandelaar willens en wetens de zaak heeft geflest, moet deze ook met naam en toenaam worden vermeld. Zulke personen verliezen in mijn ogen hun recht op persoonsbescherming! Iemand die om geldelijk gewin zulke praktijken heeft uitgevoerd mag in mijn ogen geen vleeshandelaar meer zijn. Wat betreft de etiketten, moet ik als consument maar geloven dat wat op het etiket staat, er ook daadwerkelijk inzit. Hoe moet ik dit anders zelf controleren. Wanneer ik iets eet zonder etiket, vraag ik altijd of er paardenvlees inzit. Dit eet ik uit principe NIET! Mijn paard hoort bij mijn gezin! Net zoals mijn konijnen! Wanneer mijn paard komt te overlijden zal hij gecremeerd worden! Net zoals mijn konijnen!

 • Jitske van Ravesteijn

  C.schouenberg.

  Respect hoor….Vooral omdat het persoonsgebonden ligt.

  Zelf eet ik wel paardenvlees. Ik heb kippen gehouden, tot stervens aan toe, loop op een boerderij met melkkoeien, waarvan de meesten erg knuffelig zijn en willen aangehouden worden, waarmee je een band krijgt. Maar ik eet wel biologisch kippenvlees en koeienvlees. Bio- kippen hebben een goed leven gehad, daarom eet ik ze. En tegenwoordig hebben koeien het ook steeds beter. Daarom eet ik ook koe. Kippen zijn ontzettend handig ivm eieren, leggen ze niet meer, worden ze soepkip. Melkkoeien zijn ontzettend praktisch met melk, geven ze niet meer, gaan ze vaak naar de slacht.

  Paarden daarintegen ook, paarden worden gereden. Maar zijn ze op, en mensen denken, we doen hem op de vrachtwagen? Belanden ze bij de slacht. Paarden hebben vaak een goed leven gehad, beter dan vleesproductie dieren, met name de plfkip en het varken, met name de zeug.
  Dat is de reden, dat ik wel paardenvlees eet.

  En ik vind het ontzettend knap, en ook respectvol om het dier te cremeren, want dit kost wel een kapitaaltje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook