Ga naar hoofdinhoud

Gelderland met zes driejarige tuigpaardmerries naar de Nationale Merriekeuring

Sander en zoon Erik Daniëls uit Wageningen waren met hun tuigpaardenfokstal bijzonder succesvol op de Centrale Keuring in Ermelo. In drie rubrieken gingen hun paarden namelijk op kop en hun driejarige Fureda werd algemeen dagkampioen. Maar er was meer eer. Sander werd ook Fokker van het Jaar afdeling Oost, een titel die hij op deze dag dus helemaal waar maakte.

De rubriek driejarige tuigpaardmerries scoorde met zes aanwijzingen voor de Nationale Merriekeuring hoog en uit deze rubriek kwam de Algemeen Kampioen, maar ook de reservekampioen. Vijftien merries kwamen er voor de jury. Dertien werden er ster waarvan er zeven naar de kopgroepformatie mochten. Zes mochten er uiteindelijk dus op de nationale toer. Kampioen werd Fureda (v. Unieko). Vorig jaar was ze de beste tweejarige in Oost. Fureda is een merrie met formaat en statuur. Tweede werd de beste bewegende Atleet-dochter First Lady. Zij werd reservekampioen. De overige aangewezen merries zijn: Flo S (v. Manno), Faraniem (v. Manno), Filandra (v. Patijn) en Francien T (v. Manno).

Bij de tweejarige merries ging de Cizandro-dochter Gareda op kop, een chique merrie uit dezelfde stam als de Algemeen Kampioen Fureda. In totaal gaan daar twee van de acht merrie naar de NMK. Drie moesten er genoegen nemen met een tweede premie. De tweede merrie die mee gaat naar de NMK is de Cizandro-dochter Genrose.

Vervolgens was de Unieko-dochter Dareda de beste bij de keur/elitemerries en dat maakte dat Daniëls met drie uit dezelfde stam gefokte merries meestreed om het Algemeen Kampioenschap. Mee naar de NMK gaat ook de Saffraan-keurdochter Erona E.

In de kampioenskeuring kwamen de hoogst geplaatste twee merries uit bovenstaande rubrieken in de ring. Algemeen Kampioen werd de driejarige Fureda die overigens behoorlijk dicht op de hielen werd gezeten door reservekampioen First Lady. Vorig jaar was de elitemerrie Dareda Algemeen Kampioen.

Mooi was dat alle negen vier t/m zevenjarige stamboekmerries huiswaarts konden keren als stermerrie. Op kop kwam de rassige Manno-dochter Evoline K.

Twee van de vijf veulens mogen er naar de Nationale Veulenkeuring. Kampioen werd het tuigtypisch optredende merrieveulen Itasja (v. Urgent). De tweede die mee mag is het merrieveulen Ivirona (v. Eebert).

Twee merries kwamen naar Ermelo om deel te nemen aan de alternatieve IBOP. Beiden behaalden een voldoende (minimaal75) score. Voor de Stuurboord-dochter Cidolein K was het de tweede keer dat ze een voldoende scoorde. Nu werd het 77,5 punten. Ze is nog stamboekmerrie maar heeft een uitnodiging voor de CK Norg op zak zodat ze dan ook al meteen keur zou kunnen worden. Freek Saris was de rijder. De stermerrie Etida S (v. Vaandrager HBC) scoorde in handen van Henk Hammers 75 punten. Zij moet nog één maal voldoende scoren om keur te worden.

Bron: Horses/KWPN

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook