Ga naar hoofdinhoud

Gelderse hengst Koss overleden

Koss-zoon Alexandro P

Vandaag heeft eigenaar Marcel van Bruggen de beslissing genomen om zijn Gelderse hengst Koss (v. El Corona) vanwege gezondheidsredenen te laten inslapen. De preferente hengst werd 24 jaar. Eerder dit jaar nam de stoere, bruine hengst op de Gelderse hengstenshow in Ermelo al afscheid van het publiek. 

Koss heeft de afgelopen decennia enorm zijn stempel gedrukt op de Gelderse fokkerij. Onder zijn nakomelingen zijn talloze sportpaarden en keuringskampioenen. De KWPN-hengst werd op 16 juli 1992 geboren in het Gelderse Hengelo in de stallen van Karel van Leijden. In 1995 verdiende hij zijn dekbrevet. Op de hengstenkeuring in 2005 werd de hengst keur verklaard. In 2011 ontving zijn zoon Parcival hetzelfde predicaat, waarna Koss als preferente hengst door het leven ging.

Veelzijdig sportpaard

Koss begon zijn leven als sportpaard met Christa Larmoyeur. Hij doorliep moeiteloos de klasse Z2. Om de veelzijdigheid van het Gelderse paard te bewijzen stuurde zijn fokker hem na een dressuurperiode, naar springruiter Bart Bles. Met Bles in het zadel bereikte Koss het M-springen, later werd hij in het Z-springen uitgebracht.

Nafok

Koss bracht de KWPN-hengsten Parcival (mv. Unitas), Alexandro P (mv. Satteliet) en Wilson (mv. Cabochon) en staat te boek als grootvader van Vitens en Henkie. De Koss-nazaten Parcival, Olympic Dream en Villeneuve lieten van zich horen in de Lichte Tour. Zijn nakomelingen zijn ook succesvol in de spring- en aangespannen sport.

Bron: Paardenkrant-Horses.nl/KWPN

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook