Ga naar hoofdinhoud

Gelderse hengst Parcival overleden

Foto: Yvonne Termeer

De Gelderse keurhengst Parcival (Koss x Unitas) is afgelopen maandag op zestienjarige leeftijd overleden. Koliek was de oorzaak.


Eigenaar Henk van den Berg vertelt aangeslagen wat er is gebeurd. “Zondagmiddag kreeg Parcival lichte koliek. Deze werd behandeld en Parcival knapte weer op. Maandagochtend bij het voeren was de koliek echter teruggekomen en bleek dermate ernstig dat een operatie helaas geen optie was en een heel moeilijk besluit genomen moest worden”. Van den Berg heeft Parcival vijftien jaar op stal gehad en had een bijzondere band met de hengst.

Parcival was Prix St. George-geklasseerd en er werd hard toegewerkt naar een start in de Intermediare II. Dat aan hun wedstrijdcarrière zo abrupt een einde is gekomen, is een zware slag voor Henk. Maar hij ziet ook al weer een lichtpuntje, want hij heeft diverse veelbelovende jonge Parcivals op stal.

In 2000 werd de Koss-zoon goedgekeurd bij het KWPN. In zijn verrichtingsonderzoek viel de veelzijdigheid van Parcival op. Of hij moest springen, dressuren of aangespannen aan het werk ging, dat maakte hem niet uit. Zijn inzet was altijd groot In 2005 bestond de kopgroep bij de driejarige merries op de NMK uit louter Parcival nakomelingen. In Vitens heeft Parcival zijn eerste goedgekeurde zoon. Vitens werd dit jaar reservekampioen van Gelderland in de Z1-dressuur. Zijn goedgekeurde zoon Zethar loopt inmiddels al succesvol Grand Prix dressuur en zijn dochter Viënna C start in de Lichte Tour. Diverse van zijn dochters deden van zich spreken op de keuringen. Vostella was als driejarige kampioen. Andere bekende namen zijn Vidieni, Zarah, Vorstin Mirna en Zilverling Mirna. In de sport presteren de nakomelingen van Parcival bijzonder goed. Zijn overlijden betekent een verlies voor de Gelderse fokkerij.

Bron: KWPN

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook