Ga naar hoofdinhoud

‘Ik kon het niet geloven!’ Unieke ex-aequo bij Grand Prix Treffen

Updated - Video
Martin Fuchs en ClooneyFoto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Het regent gelijkspel in de springsport dit weekend. De afsluitende vijfsterren rubriek op het terrein van Glock's in Treffen is vanmiddag gewonnen door Steve Guerdat en Martin Fuchs. Beide Zwitserse ruiters reden op een elfjarige zoon van Cornet Obolensky (v. Clinton).

Er kwamen slechts acht combinaties aan de start in de barrage, het parcours in de eerste ronde kostte veel deelnemers balken en vooral ook tijdfouten. Van de acht barragepaarden, stamden er vier af van Cornet Obolensky. Steve Guerdat was de vierde starter en reed de Cornet Obolensky-zoon Corbinian  met krappe bochten als eerste zonder fouten door de barrage, in een tijd van 49,43 seconden.

De Vos het snelst

Aan Cian O’Connor de uitdaging om er met Skyhorse overheen te gaan. Hij ging dan ook vol gas over de laatste hindernis, maar kon niet aan de tijd van de Guerdat komen. Met 50,36 werd de Ier uiteindelijk derde. Pieter de Vos reed Espoir (v. Diamant de Semilly) nog wel iets sneller dan Guerdat door het parcours, maar hij tikte onderweg een balk uit de lepels.

Martin Fuchs en Clooney 51 (ook v. Cornet Obolensky) kwamen als een-na-laatsten aan de start. Fuchs moest op de laatste lijn corrigeren en reed toen precies dezelfde tijd als zijn landgenoot: 49,43 seconden. Een gedeelde eerste plaats was het resultaat.

De laatste starter in de barrage, Max Kühner, kreeg met zijn 12-jarige ruin Cornet Kalua (v. Cornet Obolensky) twee dikke weigeringen, tot grote teleurstelling van het thuispubliek.

Veel overeenkomsten tussen de winnaars

Gedeelde winnaars Fuchs en Guerdat zijn niet alleen landgenoten, ze zijn ook beste vrienden, trainingspartners en elkaars buurman. Maar daar blijft het niet bij. Want Corbinian en Clooney zijn niet alleen twee zoons van Cornet Obolensky en beide elf jaar oud, de paarden hebben ook nog eens dezelfde eigenaar!

Een verhaal, dat zelfs de beide winnaars bijna niet konden geloven: “Het is prachtig om als winnaar van een vijf-sterren Grand Prix naar huis te gaan, maar deze overwinning is toch zeer bijzonder. Martin en ik zijn al zo lang bevriend, trainen samen en leven slechts enkele minuten bij elkaar vandaan. Dat is veel meer waard dan het prijzengeld!”, aldus de Olympisch winnaar van Londen 2012, Steve Guerdat, met een stralende lach.

Daar kon ook Martin Fuchs mee instemmen: “Het podium was mijn doel, dat er zelfs een overwinning in zat is geweldig. Dat Steve en ik ex-aequo winnen, kan ik niet geloven. Toen ik over de finish reed en op het display bij ons beiden de een zag branden, was dat onbegrijpelijk. Dit is voor mij bovendien de eerste 5* Grand Prix overwinning met Clooney, het had gewoon niet beter kunnen lopen!”

Nederlanders buiten barrage

De Nederlandse springruiters waren goed vertegenwoordigd, maar kwamen geen van allen door de eerste ronde. Houtzager leek een nulrondje te gaan rijden, maar had een balk op de laatste hindernis en ook Vrieling, Schröder, Van der Vleuten Jr. en Dubbeldam lieten niet alle balken in de lepels liggen. Dat betekende dat er geen Nederlanders in de barrage te zien waren.

Jur Vrieling was eerder vandaag wel succesvol in de rubriek voor zevenjarige paarden. Met Quality Fz (v. Quinteder) reed hij naar de derde plaats. Die rubriek werd gewonnen door Daniel Deusser met Killer Queen VDM (v. Eldorado van de Zeshoek).

 

De winnende rit van Guerdat en Corbinian:

De eveneens winnende rit van Fuchs en Clooney:

Klik hier voor de volledige uitslag van de Grand Prix.

Klik hier voor de volledige uitslag van de rubriek voor zevenjarige paarden.

Lees ook: Zeldzame gedeelde eerste plaats in Spruce Meadows

Bron: Paardenkrant – Horses.nl & Persbericht Glock’s

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook