Great Blue-dochter verdient ticket NMK op EPTM - Horses.nl Ga naar hoofdinhoud

Great Blue-dochter verdient ticket NMK op EPTM

Arnold Kootstra, hier rechts op de foto
Vandaag bij de eindbeoordeling van de EPTM-test behaalde zestien springpaarden en vier dressuurpaarden de minimale slagingsscore van 75 punten of meer. Van de twintig geslaagde merrie behaalde slechts één paard een score boven de 80. De Great Blue-dochter Karola werd daarom ook meteen uitgenodigd voor de Nederlandse Merriekeuring.

Juryleden Henk Dirksen, Nella Bijlsma en Floor Dröge (dressuur) konden een fijne groep merries beoordelen vandaag, zonder duidelijke uitschieters. “In de laatste weken van de merrietest is er om verschillende redenen een aantal merries naar huis gegaan na overleg met de eigenaren. Sommigen misten nog de kracht, of schoten op dit moment op gebied van rijdbaarheid wat te kort om te kunnen slagen. In de aanlegtesten vormt dit een steeds belangrijker onderdeel”, vertelt Henk Dirksen.

Holsteiner

Op de springonderdelen behaalde Karola niet lager dan een acht en de juryleden waardeerden de instelling van de merrie zelfs met een negen. De merrie komt uit de Holsteinerstam 1086. Haar halfbroer Chuck Chin L.E. (v. Chiquitin la Silla) springt internationaal 1,40 meter onder de Poolse ruiter Damian Sek. Verder in de moederlijn is het 1,60 meter paard Adiamo (v. Athlet Z) te vinden. De merrie is gefokt en in eigendom G. Kouwen uit Dalfsen.

“Deze merrie komt uit de eerste jaargang van Great Blue. Ze staat goed in het rechthoeksmodel en straalt veel bloed uit, en dit zien we ook terug in het werk. Ze heeft zich goed ontwikkeld in de test en is duidelijk sterker geworden. Het is een ongecompliceerde merrie die zich heel goed laat rijden, en met een goede techniek en lichaamsgebruik springt. Na afloop hebben we haar met 80 punten kunnen opnemen in het stamboek, en op de aansluitende Centrale Keuring verdiende ze als kopnummer een uitnodiging voor de Nationale Merriekeuring”, vertelt Dirksen.

Nog meer Mr. Blue-bloed

Een tweede plaats bij de springpaarden was voor Kazarah (v. Zirocco Blue). Deze merrie kreeg 78,5 punten toegekend van de juryleden. Kazarah, die gefokt is en in eigendom is van J.J. van Dijk uit Ruinerwold, behaalde 7,5-en voor haar techniek, rijdbaarheid en bewerkbaarheid en verder uitsluitend achten.

De merrie is de halfzus van de bij het KWPN-goedgekeurde Indian Gold (v. Cassini Gold) en van Zarah (v. Mermus R), die internationaal op 1,45 meter-niveau sprong. Oma van Kazarah, Zarah (v. Rebel I Z), gaf maar liefst vier goedgekeurde zonen: Laurin Holstein, O. Zarah, Rash R en Zahros R.

78 punten

Eldorado van de Zeshoek-dochter Ivana en Toulon-dochter Kyraja II J deelden de derde plaats met 78 punten. Beide merries kregen exact dezelfde punten toegekend van de juryleden. Op de galop en hun techniek behaalden de merries allebei een 7,5 en op de andere vijf onderdelen een acht.

Ook Kyraja heeft een bij het KWPN-goedgekeurde halfbroer. Forsyth (v. Carambole) maakt tot 2015 onder Willem Greve furore in de sport.

Aan elkaar gewaagd

Bij de dressuurpaarden was er eigenlijk geen uitschieter in de punten. Kaylee (v. Fairytale) behaalde de hoogste score van 77,5 punten, die bestond uit 7,5-en en achten. De merrie werd in 2015 Sell veulenveiling Brabant voor 3200 euro verkocht. “Deze goed gemodelleerde merrie heeft een fijne draf en laat zich voor een driejarige al goed rijden en bewerken.”; aldus de juryleden

De gedeelde tweede plaats was voor Totilas-dochter Havana, die uitblonk met een 8,5 voor haar stap, en Kayleigh (v. Galaxie), die een acht behaalde op haar stap en rijdbaarheid/bewerkbaarheid.

Havana is gefokt en in eigendom van familie Jansen uit Joppe, die onder andere Bretton Woods, Four Legends, Chagall D&R en Wynton fokten. Zij is net als Bretton Woods, Chagall en Gaudi een dochter van de onlangs overleden Annabel. Havana bracht vorig jaar zelf een dochter van Dream Boy, die op de Prinsjesdagveiling voor 17.000 euro afgeslagen.

Slechts een half puntje minder was er voor Gerda P (v. Bon Bravour). Deze merrie behaalde van de vier geslaagde dressuurmerries het hoogste punt voor rijdbaarheid en bewerkbaarheid, namelijk een 8,5.

Klik hier voor de uitslag.

Bron: Paardenkrant-Horses.nl/KWPN

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook