Ga naar hoofdinhoud

Tot hier en niet verder

Mijn eerste herinnering aan bewust gemaakte ‘lelijke’ film- of fotofragmenten stamt van het NK in Nijmegen, jaren geleden. Er stonden daar mensen langs de kant met een camera en een dag later kon je de fragmenten op internet terugvinden. In de jaren daarna was het redelijk rustig, maar de afgelopen tijd is het weer helemaal losgebarsten. Jammer.

Tijdens het loswerken op het voorterrein heb ik voor niemand iets te verbergen. Alles wat ik doe kan ik verantwoorden. Toch voel ik me bekeken en ik weet dat er mensen langs de kant staan die hun best doen om je kapot te maken. Ik ben nog nooit het slachtoffer geweest van dergelijke ‘terreur’, maar als je nu kijkt naar wat met Patrik Kittel gebeurt… Vreselijk! Hij is werkelijk door het slijk gehaald en dat heeft hij echt niet verdiend. Zijn paard huppelt altijd fris en vrolijk door de proeven heen.

Ik denk niet dat de oplossing is het publiek langs het losrijterrein te verbieden. Als je dat gaat doen, lijkt het juist alsof je iets te verbergen hebt. Alle ophef eromheen wordt dan alleen maar erger. Wel denk ik dat er een keer wat moet gebeuren.

Ik denk dat we als ruiters een front moeten vormen en moeten zeggen: “Tot hier en niet verder”. Hoe dat moet weet ik niet precies, maar we moeten een statement kunnen maken. Elke topruiter weet namelijk dat niets zo belangrijk is als een optimale verzorging van zijn paard. Als het paard niet gezond en gelukkig is, kan het namelijk ook niet op topniveau presteren.

Het blijft echter de realiteit dat sommige mensen dingen liever afkraken dan zich erin te verdiepen. Neem de hele ‘rollkür’, zoals het in de volksmond wordt genoemd. De FEI deed onderzoek naar dit trainingssysteem en constateerde dat het niet schadelijk is voor het paard. Toch zijn er altijd mensen die tegen dit systeem aan willen schoppen.

Na de hele ophef rondom Patrik Kittel in Odense heeft de FEI gesproken over het instellen van een onderzoek, onder andere naar de manier van rijden. Ik vind dat ze daarmee hun eigen organisatie en medewerkers min of meer afvallen. In Odense waren namelijk, zoals op elke wedstrijd, stewards van de FEI aanwezig. Zij handelden naar eer en geweten en hebben de manier van rijden van Kittel niet in twijfel getrokken.

Komend weekend zijn Edward en ik op het concours in Stuttgart. Dat het internet breed reikt, werd ons aan het begin van deze week duidelijk. We kregen een tip over een Duitse website waarop een groepje ‘fanatiekelingen’ zich aan het verzamelen is. Het plan is om naar Stuttgart te gaan, gekleed in anti-rollkür t-shirts. Het zou gemakkelijk zijn geweest om te zeggen “als het zo moet, blijven we thuis”, maar aan de andere kant moeten we ons als ruiters sterk opstellen. We moeten onze focus richten op de sport.

Hans Peter Minderhoud
Deze column verscheen vrijdag 20 november in De Paardenkrant.

Topics van dit bericht

Selecteer een topic en vind alle berichten over dit onderwerp onder "Mijn nieuws".
Lees meer over topics .

9 reacties op “Tot hier en niet verder

 • Mandy

  Film en fotocamera verbieden bij het losrijden?!
  Petition tekenen voor Patrik Kittel:
  http://www.ipetitions.com/petition/YesKittelFEI/?e

 • Harriet

  Internet en you tube zijn zeker handig in deze moderne tijd maar je krijgt nu wel dat leken zich er mee gaan bemoeien
  Ook ik heb uit nieuwsgierigheid het filmpje bekeken, kon echt niets schokkends ontdekken en snap de ophef ook niet, wat ik prachtig vond
  is de collum van de heer Rosie in het Sportpaard
  n.a.v. het feit dat de Britse hoofdbobo een brief heeft geschreven aan Prinses Haya de bobo van de Fei. deze columm zou vertaalt moeten worden en inderdaad verzonden moeten worden naar
  menig instantie.
  Paardensport is een sport waarbij je nu eenmaal een paard nodig hebt, deze dieren gaan voor je tot het uiterste van hun kunnen doordat men met liefde met de paarden werkt, de meeste problemen onstaan doordat er afgunst bij de mens ontstaat, net zoals het dopinggedoe
  natuurlijk zijn er verboden middelen maar de nuloptie is belachelijk moet je bij de mensen ook eens doen valt er op zondag weinig sport meer te zien op het kastje, misschien wel goed voor de
  paardensport wordt daar ook eens aandacht aan besteedt, veel succes in Stuttgart
  en pas op voor camera,s maar daar zul je mee moeten leren leven.

 • rockdiamant

  een petitie tekenen is ook weer een kant waar je voorzichtig mee moet zijn, denk ik. dan gaan de mensen met een contramening weer meer protesteren. en daar schiet niemand wat mee op. dan wordt het steeds gekker misschien.
  leg net als bij voetbal de wedstrijd stil. is erg cru, maar ik denk dat er wel wat “schokkends” tegenover moet staan om dit tot stoppen te dwingen. waar gaat dit in hemelsnaam over. kijk verdorie eens verder. naar het paard bijvoorbeeld. dwang, angst,vast houden in het lijf. oortjes naar achteren, geknepen staart. hhmmm……nee, niet bij edward gal gezien. moet wel eerlijk zeggen dat ik in amsterdam we eens een “topmazone” heb zien rijden waar het bloed bij uit de mond van het paard kwam en een zwaar zwiepende staart. terwijl deze hengst bij een andere amazone dit gedrag nooit vertoond heeft. dus het is niet altijd correct. maar over de training hebben we het hier, toch?
  ik hou vast aan de paarden. levendig. en die ouwe bonfire huppelt bij mijn weten ook nog vrolijk door het land. lukt niet als hij naar de flilistijnen was gereden.
  verbeter de wereld, begin bij jezelf

 • Antonio

  Geachte Heer Minderhoud.

  De oplossing licht voor de hand: STOPPEN MET ROLLKÜR.

  Hoeveel paarden rijden de topruiters de vernieling in. Ik heb al diverse neuroten die afkomstig waren van pseudo topruiters weer/wel op gang gekregen. Ruiters die met rollkür rijden maken onze edele dieren en een fantastische sport zelf kapot, zet uw oogkleppen af. Ga kijken bij Schmidt en Klimke, u zult uw ogen moeten neerslaan.

  ROLLKÜR GEBRUIKEN IS ENKEL EN ALLEEN EEN BEWIJS VAN ONVERMOGEN.

 • Annette

  Beste Antonio,
  Je vraagt je af hoeveel paarden de topruiters de vernieling in rijden. Als ik bedenk hoe lang de paarden hier in de top meedraaien en hoe oud ze over het algemeen worden, is mijn antwoord: weinig. En dat is een understatement.
  Mensen die hun paarden de vernieling in rijden zijn geen topruiters maar ruiters die geen inzicht hebben in wat ze doen.

  Hans Peter, goede column, maar een statement maken lijkt me lastig. Op internet wordt nou eenmaal alleen dat gezet wat de plaatser goed uitkomt, het hele verhaal/film zie je nauwelijks. Aan goed onderbouwde meningen ontbreekt het ook vaak.

 • Antonio

  Beste Annete.

  Ik ben een oude rot {meer dan 40 jaarin het vak}, in Nederland op FN manier opgeleid. Van Loon e.v.a. zouden opstaan uit hun graf. Jammer dat alleen het goud, de madailles en vooral het geld zo belangrijk is geworden.

  ETHIEK is het toverwoord, velen weten niet eens wat dat betekend, en als ze het opzoeken zullen ze het niet begrijpen, het komt van binnenuit.

  Ga een keer op bezoek bij Ingrid Klimke en u zult zien hoe men echt paardrijd!

 • Sandra

  Topsporters trainen vaak (te) zwaar en zoeken hun grenzen op. Dat doen ze om zichzelf te verbeteren. Neem nu het schaatsen: vergelijk deze tijden met die van 20 jaar geleden! En elke keer denk je: dit kan nu toch echt niet meer sneller….tot de volgende wedstrijd en dan blijkt het weer sneller te kunnen. Maar wie is wel eens gaan kijken bij een training van “onze” Sven Kramer? Ik denk dat je daar ook even moet slikken als je ziet hoe zwaar die trainingen zijn. En wat te denken van de turners? Die strekken en buigen zich ook abnormaal en weet ik veel wat ze allemaal nog meer doen. Maar het zijn topsporters en die moeten hun grenzen wel verleggen anders blijven ze op het zelfde niveau. Zo moet je het ook zien met de paarden. En zoals al zo vaak is gezegd: als paarden het niet graag doen en je moet ze dwingen om zo te bewegen, zouden ze toch niet in deze klasse rijden? Als ik mijn paard zo in de krul zou trekken denk ik dat ik snel uitgereden ben, want, behalve dat hij constant geblesseerd zou zijn, heeft mijn paard niet echt veel zin in dressuur en hij heeft er ook geen talent en de bouw voor. Dus zal hij nooit een Bonfire worden (hij heeft weer andere kwaliteiten) Maar met veel trainen wordt hij wel elke keer een klein stukje beter. Een jong paard moet ook leren zich te dragen: dat is voor zo’n jong paard ook heel wat: wat? Iemand op zijn rug zetten: dat is wat! Ook maar mee stoppen dan? Ik denk dat er meer te halen valt bij de amateurs: Bij de dressuur, het springen en bij het mennen: daar krijg ik soms rillingen van! Als ik een menner zie waarvan al vanaf het startsein het paard onbehouwen door het parcour wordt “gestuurd”en dan inderdaad ondersteboven gaat, het paard er helemaal gestrest onder ligt, met de vellen van benen en buik: Dat is zielig! Maar het is makkelijk te oordelen als je er geen verstand van hebt en aan de zijkant sta! Natuurlijk moeten we goed zorgen voor onze paarden en ze geen pijn doen maar laat het oordelen en haatzaaien niet leiden door jaloezie en afgunst!

 • 4horses

  Kittel is al eerder betrapt tijdens het losrijden. Toen had zijn paard een hevig bloedende tong! Het is terecht dat hij door het slijk wordt gehaald, hij gebruikt een dwangtechniek die alleen maar in het voordeel van de ruiter is. De huidige dressuurpaarden zijn allemaal zeer temperamentvol en dit temperament dient beteugeld te worden. Dan is Rollkur handig (evenals een stang & trens, waarbij de stang altijd in de maximale stand staat, dus horizontaal aan de grond!). Het paard kan niets meer, behalve bevelen opvolgen. Als alle topdressuuramazone/ruiters nu eens laten zien dat zij ook zonder Rollkur dezelfde resultaten halen. Deze techniek heeft geen enkele toegevoegde waarde, anders dan het paard beheersen/onder druk houden. Laat alle tegenstanders dan maar zien dat het ook anders kan.

 • Arabesk

  Filmen en fotograferen tijdens openbare wedstrijden is gewoon toegestaan.

  En als al die ruiters achter hun manier van rijden staan en zeker weten dat ze het beste met hun dier voorhebben, waarom maken ze zich dan zo druk over die filmpjes op internet?

  Filmen en fotograferen verbieden, omdat ruiters kennelijk wat te verbergen hebben???

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook