Ga naar hoofdinhoud

Hartafwijking onthuld bij Britse amazone na val van paard

De 23-jarige springamazone Zara Walker brak tijdens een val haar sleutelbeen en ging voor onderzoek naar het ziekenhuis. Daar ontdekte de doktoren dat ze een gat van bijna drie centimeter had in haar hart. Walker bleek de aangeboren hartafwijking Atriumseptumdefect (ASD) te hebben.

Walker was zich aan het voorbereiden op een wedstrijd. ‘Ik voelde mij zwak, lusteloos en moe, maar men stak het op een virusje. Vervolgens viel ik van mijn paard en raakte ik hierbij bewusteloos. Mijn sleutelbeen bleek gebroken te zijn. In het ziekenhuis vroegen ze aan mij of ik wist dat ik een hartruis had, waar ik niets van wist’. Na verder onderzoek bleek Walker een behoorlijk gat in haar hart te hebben.

Ze moest een operatie ondergaan waarbij het gat in haar hart werd dichtgemaakt. Hierna moest ze acht weken herstellen en mocht ze niet paardrijden. ‘Ik heb het vijf-en-een-halve week volgehouden. Het langste ooit zonder te kunnen paardrijden. Maar ik was vastberaden om snel te herstellen.’ Inmiddels is Zara weer actief in de wedstrijdsport, ze werd recent vierde tijdens een springkampioenschap.

Mensen met de hartafwijking ASD hebben een gat in de ruimte tussen de twee hartboezems. Klachten beginnen vaak met snel moe zijn en/of oververmoeid raken. In een vergevorderd stadium leidt het tot hartritmestoornissen en hartfalen.

Bron: Birminghammail/Horses.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook