Ga naar hoofdinhoud

Helgstrand schuift schuld op het hoofdstel, Equsana beëindigt sponsorovereenkomst

Op woensdag 16 April plaatste EPONA.tv een paar vreselijke foto's op Facebook van de Deense dressuurruiter Andreas Helgstrand en Akeem Foldager. De foto's, die een week daarvoor op de open dag bij Helgstrand Dressage waren genomen lieten een blauwe tong zien van Akeem en een paar nare sporenlittekens.

De foto’s zorgden voor een internationale stormvloed aan reacties en dwongen de Deense paardensportbond tot een reactie hierop. “De foto’s zijn reden om een gesprek aan te gaan met Andreas Helgstrand en Akeem na te laten kijken door een dierenarts”, meldt de website van EPONA.tv.

De dierenarts, die door de Deense paardensportbond werd aangesteld heeft behalve kleine oppervlakkige scheurtjes, zonder dat onderliggend weefsel was beschadigd in de mondhoeken van Akeem, ook een gat gevonden van een centimeter aan de binnenkant van zijn rechterlip. Hij vond ook dat het paard abnormaal reageerde op druk in de rechterkant van zijn mond. Dierenarts Peter Busk kon aan de flanken van Akeem geen bijzonderheden ontdekken behalve een klein bultje, Andreas Helgstrand verklaarde het kleurverschil op de foto’s aan het feit dat het paard geschoren was. Verder meldde Busk nog in zijn rapport dat het paard een rustige ontspannen indruk maakte.

Zondag 20 April schreef Julie Taylor van EPONA.tv in haar blog: “De blauwe tong van Akeem Foldager kwam van een slecht passend hoofdstel en een te strakke kinketting, volgens het persbericht van Helgstrand Dressage. Helgstrand maakt geen excuses voor zijn rijden. In het persbericht staat ook dat Akeem een tijdje vrijaf zal krijgen tot zijn mond weer geheeld is: “Akeem krijgt een pauze en wij zullen zijn spullen eens goed na laten kijken. We hebben onder anders met de fabrikant van de bitten gesproken om een bit te vinden dat beter bij Akeem past. We begrijpen de discussie die is ontstaan door deze foto’s en we zullen er alles aan doen om de noodzakelijke veranderingen door te voeren, inclusief het veranderen van het hoofdstel.” zegt Helgstrand.

Zondagavond maakte het Deense ‘Ekstra Bladet’ op hun website bekend dat Equsana hun sponsorovereenkomst heeft beëindigd. Dit vanwege de foto’s, die de discussie op gang gebracht hebben op social media en het rapport van de onafhankelijke dierenarts.

Equsana heeft paardenwelzijn hoog in het vaandel staan en dat is ook een van de voorwaarden in het contract. Het rapport van de dierenarts was dan ook van doorslaggevend belang.

Bekijk hier de foto’s op Facebook

Bron: Horses International / EPONA.tv / Ekstra Bladet

15 reacties op “Helgstrand schuift schuld op het hoofdstel, Equsana beëindigt sponsorovereenkomst

  • MJ Kochx

    “De blauwe tong van Akeem Foldager kwam van een slecht passend hoofdstel en een te strakke kinketting, volgens het persbericht van Helgstrand Dressage” – hoe onprofessioneel! Je mag toch verwachten dat zo iemand passend tuig heeft voor zijn paarden, zowel voor de training als voor demonstraties/wedstrijden … Als een pure amateur die net in de B start nu de fout maakt om met een gloednieuw, slecht op maat gemaakt hoofdstel naar wedstrijd gaat is tot daar aan toe, en ook al vrij dom, maar dit is een enorme smoes! Valt me heel erg tegen.

  • ineke

    Diep triest als je zoveel commissie verdiend en dan geen goed hoofstel kunnen kopen.
    Wat een liefde voor zo’n paard.Schandalig voor zo’n ruiter.

  • MJ Kochx

    En volgens mij zie ik toch echt hetzelfde hoofdstel in gebruik tijdens het EK in 2013 … zou ´t al zo lang slecht passen dan?

  • Doreen

    Wat mij ook verbaasd is dat de trens bit niet een gewone onderleg trens is maar eentje met een hefboomwerking. Dus hij heeft eigenlijk twee stangen in gebruik.

  • Silvia van der Horst

    Wie meneer wel eens heeft zien rijden, weet genoeg. Tenenkrommend zo paardonvriendelijk.

  • Alfred

    Raise your hand if you are surprised. A giant sense of entitlement and never takes responsibility.

  • Karel de Lange

    Wat een goedkoop excuus van Helgstrand. Op dit niveau moet hij toch zeker weten hoe een passend hoofdstel hoort te zitten. Bovendien is dat geen excuus om het paard daarom zo te mishandelen. Goede actie van de sponsor. De Deense en elke paardensportfederatie dient zulke beulen per direct voorgoed van de wedstrijden uit te sluiten. Dat is de enige taal die dit soort lieden verstaan.
    Dan vallen er heel wat meer koppen en komen de goede ruiters en de werkelijke rijkunst weer bovendrijven.
    Ze vergeten bovendien dat met deze praktijken de buitenwereld terecht steeds kritischer wordt en steeds meer ammunitie krijgt om de paardensport te verbieden. Daarmee helpen ze de hele rijsport om zeep.

  • Wendy van den Barselaar

    Die ontspannen indruk van het paard bij Dierenarts Peter Busk is trouwens niet verwonderlijk. Hij had vast geen bit in en er zat vast niemand op zijn rug. Tweebeners op de grond zijn dan wel fijn om bij te zijn.

  • Wendy van den Barselaar

    Voor wie ook verder wil lezen: http://epona.tv/blog/2014/april/helgstrand-blames-bridle

    Als je dat hele artikel leest, lijkt er meer gaande te zijn. Vijf jaar geleden zijn er al vraagtekens gezet bij de wijze van rijden van deze ruiter. Zijn vader is de voorzitter van de Deense federatie die nu ‘in dialoog gaat met de ruiter’, echter net als vijf jaar geleden? Sindsdien is er dan niets veranderd?

    Ai, laten we dat hier in Nederland vooral beter doen.

  • Peter Weter

    Op een of ander manier verbaasd mij dit niks dat dit bij deze ruiter geconstateerd wordt. een schoolvoorbeeld van een ruiter waarvan de ’titel’ dressuurruiter vervangen dient te worden voor de titel ‘circusartiest’ of ‘slachter’. Het is niet de eerste keer dat deze persoon in opspraak is gekomen. Nu maar hopen dat dit keihard aangepakt wordt. Gewoon schorsen voor deelname aan wedstrijden en onder toezicht stellen voor de komende jaren.
    Als dergelijke toestanden in het openbaar al zichtbaar zijn wil ik niet weten wat er achter gesloten deuren gebeurd.

  • H. Paerels

    Scherpere controles uitvoeren, standaard. En dan zullen we zien dat er vele paarden zullen volgen, helaas.
    Het enige antwoord is terug naar de rijkunst, maar zie al die belanghebbende partijen daar maar van te overtuigen …..

  • Joost Smits

    In zijn tijd maakte Ernest van Loon op wedstrijden regelmatig foto’s en videos van dit soort buitensporigheden. Helaas is het door de successen van de Hollandse school alleen maar erger geworden. Helgstrand schuift de schuld op het hoofdstel. Dat is zeer bedenkelijk. Want dat betekent dat hij zich kennelijk niet bewust is van zijn eigen tekortkomingen. Dat zegt ook iets over het internationale jurycorps die deze mijnheer jarenlang mooie cijfers hebben gegeven. Maar er is hoop. Mogelijk wijst Charlotte Dujardin, waarvan met name onze Nederlandse juryleden zeiden dat ze onterecht Olympisch goud kreeg, ons de weg terug naar de klassieke rijkunst.

  • inge

    schaf die idiote stang toch af, wie heeft dat überhaupt verzonnen, ieder fijn afgericht paard doet ook zijn oefeningen op een trens,ook op hoogste niveau.

  • Callin

    … of helemaal zonder bit!! dan laat je zien dat je echt kunt rijden!

  • Wendy van den Barselaar

    Een bit is zo streng als de hand van de ruiter.

    @Callin: e.e.a. geldt ook voor bitloos. Ik zag laatst een paard met bitloze optoming op Equiday waarvan de brede lage neusriem veel te strak was aangesnoerd. Het dier liep ongemakkelijk rond met een verstijfde kaak. En anderen maar denken dat hij zijn hoofd zo mooi stil hield.

    Terug naar het artikel: het is heel kwalijk dat sponsors dergelijk acties moeten ondernemen. We moeten toch met elkaar onze sport gezond en aantrekkelijk houden voor publiek en sponsors. Hopelijk trekken niet alleen ruiters maar ook stewards, federatievertegenwoordigers en juryleden hier lering uit. En allen die deze mensen dan weer opleiden en het opleidingsmateriaal en bijscholing verzorgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.