Ga naar hoofdinhoud

Henk Bleker: ‘Duitsland heeft bij EIA streepje voor’

Namens zijn organisatie Vee&Logistiek Nederland maakt Henk Bleker zich ernstig zorgen over de exportpositie van de Nederlandse paardensector. In tegenstelling tot hun Nederlandse collega's worden Duitse fokkers, handelaren en exporteurs niet getroffen door de gevallen van EIA die zich de laatste tijd hebben voorgedaan.

”Duitsland is misschien wel onze belangrijkste concurrent op het gebied van fokkerij en afzet van sportpaarden”, zegt de voormalige staatssecretaris van landbouw die tegenwoordig voorzitter is van Vee&Logistiek Nederland. “Maar Duitsland, waar zich de afgelopen tijd minstens negen gevallen van EIA hebben voorgedaan, kan gewoon doorgaan met de export van paarden! Terwijl de Nederlandse afzet naar dezelfde landen op slot zit.”

China

“Nederlandse paarden kunnen de komende drie maanden niet naar China, Zuid-Afrika zit wel een jaar dicht voor Nederlandse paarden. Ik maak mij ernstig zorgen over dit ongelijke speelveld ten aanzien van export buiten de EU.”

Brief aan staatssecretaris Van Dam

In een brief aan staatssecretaris Martijn van Dam, de man die nu demissionair dezelfde positie op Economische Zaken inneemt als Bleker in het verleden deed, stelt de voorzitter van Vee&Logistiek Nederland dat Duitsland gunstiger exportcertificaten met derde landen heeft. “Hierdoor worden de Nederlandse paardensector en onze export ernstig benadeeld. Binnen de EU is zoiets niet acceptabel.”

Bron: Paardenkrant-Horses.nl

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.