Ga naar hoofdinhoud

Hippisch Centrum Deurne sluit zijn deuren

Het Nederlands Hippisch Centrum in Deurne, hét opleidingscentrum voor de paardensport in Nederland, sluit zijn deuren. Voor de huidige studenten blijft de school nog drie jaar open zodat zij hun diploma kunnen halen. De opleiding neemt geen nieuwe leerlingen meer aan. "Er heerst een begrafenisstemming. De school houdt echt op te bestaan. Hier wordt een stuk geschiedenis weggegooid", vertelt Ad Aarts, docent mennen op NHB Deurne en bondscoach mennen.

Vanmiddag zijn de leraren en docenten op de hoogte gesteld. “Nadrukkelijk uitgangspunt is dat alle huidige studenten van NHB Deurne hun opleiding zonder problemen kunnen afmaken”, aldus bestuursvoorzitter Ab Groen. In de afgelopen periode onderzocht Helicon Opleidingen mogelijke scenario’s. Verhuur van het complex, verkoop met en zonder terughuur, samenwerkingsverbanden, nieuwe inkomstenbronnen, drastische kostenverlagingen. “De conclusie doemde steeds duidelijker op”, vertelt Ab Groen. “We krijgen de exploitatie van NHB Deurne niet rond.” Groen meldt dat de komende twee weken de consequenties in kaart worden gebracht en vervolgacties worden opgestart. “Onze absolute prioriteit ligt bij de medewerkers en de studenten.”

NHB Deurne kreeg het kostenplaatje al jaren niet rond, jaarlijks kampt de school met een tekort van 1 miljoen euro. De studentenaantallen zijn al langer aan het teruglopen, dit schooljaar heeft NHB Deurne te maken met een bijzonder forse terugval. Bovendien lopen extra inkomsten, die Helicon onder andere met bedrijfsopleidingen genereerde, drastisch terug. Door de sluiting van het centrum dreigen zestig mensen hun baan te verliezen. “Ik vond het heel mooi om mensen op te leiden. Ik heb dit met veel plezier gedaan en zal dit ook blijven doen. Met mijn trainingsstal en als bondscoach heb ik meer ijzers in het vuur. Voor anderen is dit echter de enige inkomstenbron”, aldus Aarts.

Sportief opleiden

Volgens Aarts kwam de nadruk van de opleiding te veel op de theorie te liggen. “Als je naar Deurne gaat is je passie paardrijden en dat is wat je hier moet leren. Het is te veel een theorieopleiding geworden. Als je mensen hier goed opleidt, dan zie je ook sportieve successen in de sport. De opleiding had moeten blijven zoals het bedoeld was.” Hij stelt dat een goede praktijkopleiding voor de sport van groot belang is. “Kijk naar Duitsland. Daar scoren ze sportief altijd hoog omdat de mensen ook sportief zijn opgeleid. Als je kijkt naar een land als België waar dat niet zo is, dan zie je dat ze moeite hebben om aan te haken. Een beetje theorie is ook belangrijk, maar het blijft praktijk om paard te rijden.”

NHB Deurne is met 450 studenten de grootste hippische beroepsopleiding in Nederland en leidt op in vier richtingen: Sport, Bedrijf, Verzorging en Hoefsmid, op zowel mbo- als hbo-niveau. In opdracht van het bedrijfsleven voert NHB Deurne diverse projecten uit, doorgaans in de vorm van paardenpraktijkonderzoek. Bovendien bezoeken jaarlijks ruim 80.000 bezoekers NHB Deurne tijdens één van de vele hippische evenementen die hier worden gehouden.

Bron: Horses/ Helicon

40 reacties op “Hippisch Centrum Deurne sluit zijn deuren

  • R. Hendrickx

    Onze dochter zit er op school….. School doet nix meer, studenten kunnen ‘hun opleiding afmaken’ voor wat het waard is. Er is nog een beperkt aantal leraren.

  • Natasja student nhb Deurne

    Niet te bevatten, onze school, ons NHB… Gewoon dood zonde

  • miedema

    Beste collegea en studenten,

    heel veel sterkte gewenst.
    Heel jammer dat het zo is gelopen.

  • Laura

    Zonde, weer een instituut verloren…en dat terwijl er aan goede instructie gebtek is, het aantal mensen met paarden is groot, het aantal paardenmensen wordt steeds kleiner…

  • Balen...

    Pff wat zonde!!! ieder jaar naar horse event geweest.. dit jaar zelfs nog daar gereden en dat kan nu allemaal niet meer………..

  • Melissa (oud student)

    Wat een verlies! Ik heb ik eigenlijk geen woorden voor. Misschien was de opleiding niet meer zoals deze vroeger wat, toch was het de enigste in zijn soort. Ik denk dat ik namens alle docenten en (oud) leerlingen spreek wanneer ik deze woorden opschrijf. De hippische sector verlies een grote bron aan kennis en ervaring.

  • Gertie Quaedvlieg

    Wat jammer dat het Hippisch Centrum Deurne moet sluiten.
    Vele Instructeurs hebben hier hun opleiding gevolgd, ook ik in de jaren zeventig.
    Wij hebben toch goed geschoolde instructeurs nodig.
    Dit blijft zonden. Veel sterkte.

  • Piet van Erkel

    Geacht schoolbestuur,

    Hoe is het mogelijk dat zo’n opleiding zijn deuren gaat sluiten. Als verwoed liefhebber van de paardensport gaat me dit zeer aan het hart. Hoe kan het zijn dat een land als Nederland met zoveel kennis en interesse in deze sport dit laat gebeuren. In mijn optiek is dit kapitaal vernietiging. Als ex Onderwijs man weet ik uit ervaring dat de Overheid ook fouten kan maken. Zijn alle mogelijkheden met het Ministerie van Onderwijs voldoende uitgediept/besproken. Ik ben gaarne bereid mijn expertise in te zetten om deze tragedie te voorkomen.

  • Carmen

    Zat er dik in. Mensen worden daar opgeleid om stallen te mesten. En dat tegen een fors tarief. Triest.

  • Lotje Moerdijk

    Jammer, toch een belangrijk deel van paarden-Nederland.
    Maar in mijn tijd was het klein en compact. Alle leerlingen woonden gewoon drie maanden intern op school. Er waren twee binnenbakken, 1 grote en 1 normale. En wat klaslokalen. Uitbreiding naar groot-groter-grootst heeft de das om gedaan denk ik. Je kunt niet alles blijven uitbreiden natuurlijk.
    Een beetje het beeld van deze tijd ben ik bang.

    Oplossingen zijn er natuurlijk wel te vinden, bijvoorbeeld:
    Nodig de sjeik van Dubai uit, dat hij het overneemt als internationale wereldschool voor paardenmensen. En dan kan een wat kleinere groep gewoon ook no de opleiding blijven volgen.

  • Lola

    Ik vind het zwaar balen want zou zelf ook graag naar die school gaan !

  • hans theunissen

    stoppen nu ook de evenementen, zoals Horse Event ?? ps, het is inderdaad jammer dat het teveel theorie werd

  • Charlotte

    In de laatste paar jaar zijn er veel veranderingen gemaakt binnen de opleidingen. Persoonlijk vind ik dat Ad gelijk heeft, wanneer hij spreekt over de toenemende theorie. Zelf ben ik oudleerling van NHB. Ik heb juist geleerd van het grote praktijkdeel in mijn sport opleiding. Gelukkig bleef voor mijn jaar de 5 maand school/ 5 maand stage van toepassing. Zo kreeg je de mogelijkheid als leerling om van je passie je professie te maken. Ook begrijp ik de sterke vermindering van de aanmeldingen aan de opleiding. Na de laatste grote veranderingen stak deurne amper nog boven andere dergelijke hippische opleidingen uit. Ik vind het spijtig voor jonge mensen die graag naar Deurne (zoals het was) wilden, deze optie geen mogelijkheid meer is. Ik heb er een geweldige tijd gehad. Deurne, mijn klasgenoten, docenten en stages, hebben mij gemaakt tot wie ik nu ben.

  • Irene Dubbeldam

    Denk dat er op het moment gewoon heel veel paardenopleidingen zijn die laagdrempeliger zijn en daarom ook populairder. Het is alleen zo jammer dat er zoveel studenten zijn waar helemaal geen werk voor is en die ook niet in de paardensector terecht komen. En mijn visie is dat als je paarden wilt houden, je zeker niet in de paarden moet werken.

  • Tatjana drossaert(oud student)

    Jammer. Veel geleerd tijdens mijn opleiding op deze school. Misschien was het niet meer zoals vroeger maar was wel de enigste in zijn soort.

  • Laura Ginsel

    Jeetje, weer een instituut naar de knoppen. Hoe moet dat nou? Er zijn al te weinig instructeurs met verstand van paarden die al die mensen met paarden kunnen onderwijzen….er komen steeds meer mensen met paarden en steeds minder paardenmensen….die kunnen goede instructie gebruiken….

  • kim anbeek

    Echt zo’n raar idee dat er straks geen Deurne meer zal zijn. Bijna niet mogelijk. De opleiding had zeker moeten blijven zoals hij was… Echt zonde…

  • Gabrielle

    Helaas,maar komt niet als een verrassing me 1e jaar zaten we met 23 leerlingen 2e jaar 4 en het laatste jaar was k alleen over!!!

  • Luc de Krosse

    Mooi zou zijn als Deurne (weer) een particuliere beroepsopleiding zou worden (wat vroeger kon, moet nu toch zeker ook kunnen worden gerealiseerd?), gerenommeerd in binnen- en buitenland. Met een aantal grote bedrijven als sponsoren en/of een consortium zou dat toch moeten kunnen. Weer meer praktijkgericht met spin-off in de topsport! En welk groot bedrijf wil nu niet geassocieerd worden met kwaliteit en topsport?

  • saddy kwast

    Vind t echt doodzonde maar komt denk ik ook omdat t een vrij beroep is…. Ik ben in iedergeval trots dat ik deze opleiding afgerond heb. Sterkte voor alle werknemers daar. Kunnen we niet iets doorstarten ?

  • Frank van Ekert

    Ik deel volledig de mening van Ad Aarts. Ik was in de jaren 70 kamergenoot van Ad en in die tijd waren de selecties om toegelaten te worden op het Hippisch Centrum vele malen strenger.
    Leerlingen waarbij de juiste praktijkervaring,inzet, karakter, discipline, doorzettingsvermogen en respect aanwezig waren, dat waren de mensen waar men mee verder ging.
    Door het ontbreken van deze aspecten en door de leerlingen massa is het niveau fors gedaald.
    Jammer van de opleiding en het mooie complex.

  • Kans

    Het geeft ook kansen…
    Let op hoe de KNHS gaat reageren de komende jaren.!
    Er zal een opleiding blijven.

  • jeske holle

    Ik vind het zeer jammer, het is namelijk mijn droom om na mijn school hier heen te kunnen gaan. Helaas kan dat nou niet meer. Ik hoop dat er nog iets anders aantrekkelijks te vinden is voor mij en mijn paard.

  • Nilis

    Wel te verwachten…
    Mijn zusje heeft d’r school daar afgerond
    maar loopt ook al jaren te tobben voor een vaste baan.
    Werkgelegeheid wordt steeds minder heb ik het idee…

  • F.J. Dros

    Ben geschrokken van dit bericht, hoewel het wel voorspelbaar was. Was student begin jaren zeventig. Gouden jaren en een goede basis voor een beroepsmatig vervolg.
    FNRS moet actie ondernemen en de opleiding Deurne (weer) in eigen beheer nemen. Juist de maneges hebben goed geschoold personeel nodig. Opleiding kleinschaliger en de hoogste kwaliteit. De maneges waar de kennis in huis is en de belangstelling om de stagiaires echt op te leiden aanwezig is moeten zich binnen de FNRS bundelen en een platform maken. Met een verhoging van de FNRS contributie van de manegeruiters van 14,50 naar 25 euro is de financiering vrijwel rond. De basisvaardigheden worden op de geselecteerde stage bedrijven verworven en afgetoetst. Zo wordt het kaf van het koren gescheiden wordt de beroepsopleiding betaalbaar en kunnen de ‘echte’ aspirant vakbroeders naar Deurne voor verdieping en afronding van hun opleiding. FNRS: werk aan de winkel!

  • hikk

    ze hadden het gewoon alleen.paardensport opleiding moeten houden. Geen horse en.leidure vroeger de masterclas DAT was deurne nu kan iedereen er heen!

  • Rombout Bonnema

    Dat is slecht nieuws. Voor mij alweer meer dan 20 jaar geleden dat ik er zat.
    Sterkte aan alle medewerkers. En via deze weg groeten aan Cor Loeffen.

  • oud student

    Groot, groter grootst en kapot ! Ook ik spreek uit ervaring van meer dan 15 jaar geleden. Ik ben na mijn opleiding nog vaak op Deurne geweest en heb de school zien uitgroeien tot fabriek waar zoveel mensen aangenomen werden dat het gewoon niet kon dat deze met dezelfde eisen werden aangenomen. Ik zag ook enkele stagieres in de praktijk op bedrijven die je nog geen paard naar de wei zou durven laten brengen. Het is gewoon zo jammer want het was echt een goede opleiding in de tijd van Tjeerd Velstra. Een echte paardeman aan het hoofd en niet zoals erna een directeur die weinig met paarden heeft waardoor er rare beslissingen werden genomen. Het is gewoon zonde, want de vraag naar degelijk opgeleide paardemensen is er nog wel maar opleiden in deze reusachtige vorm brengt niet de juiste mensen naar boven door de veel te lage eisen. Nederland, paardenland maar dan zonder Deurne, toch wel erg raar om te horen. Maar liever geen, dan een slechte opleiding!

  • djura

    Wel zonde. Ik wou vroeger daar ook naar school gaan, maar was te duur voor ons.

  • Oud student

    Voor mij is het geen verrassing. Heb het hele Deurne ervaren als een groot theater en zonde van de tijd die ik erin heb gestoken. Slechte organisatie en met dierenwelzijn valt er ook nog wel wat te verbeteren.
    Ik heb meegemaakt dat een paard aan het begin van de les onregelmatig liep, rij hem er maar even doorheen werd er tegen de ruiter gezegd. Toen het arme beest slechter werd toch maar gestopt en bleek dus dat het paard boxrust had omdat hij een scheur in het schouderblad had. Over slechte communicatie gesproken. In het weekend staan de paarden op stal en krijgen ze door het automatische voersysteem gewoon de volle porties krachtvoer. Op maandag spierbevangen zijn was daardoor meer regel dan uitzondering.
    Nee ik vond het er zo geweldig nog niet. Je kan wel de grootste zijn maar dat is geen excuus om je ogen dicht te doen.

  • freek

    Tja als de directie een niet paardenmens is en geen ervaring heeft wat er zoal in de sport leeft dan is het niet gek dat er foute beslissingen worden genomen.
    De Masterclass was nog de enigste tak waar wat professionaliteit in terug kwam, en dan ga je die opheffen. Net zoals om afscheid te nemen van een vakvrouw als Marion Schreuder. Een van de weinige die begreep wat er moest veranderen om kwaliteit af te leveren of op te leiden.
    Het gedisciplineerde Deurne van vroeger is veranderd de laatste jaren in Penny meisjes en jongens op enkele uitzonderingen na.
    Maak van dit mooie complex een wereldschool waar gemotiveerde mensen door gemotiveerde vakmensen opgeleid worden. De accommodatie leent zich voor alle takken van de paardensport.
    Er is genoeg talent in de wereld echter de juiste begeleiding is van zeer groot belang.

  • Bob

    Enige jaren geleden werd ik uitgenodigd voor de reunie ……….. ik twijfelde : zal ik er heen gaan ? ik ken er wellicht niemand meer …. ik werd ingeschreven en gecontroleerd in de computer en stond bovenaan de lijst als oudste leerling die aanwezig was op de reunie ….. het voelde vreemd tot ik mijn oude lerares tegen kwam en die tegen mij zei : Oh, wat leuk ! vroeger gaf ik jou les en nu geef jij de stagieres les en corrigeerde zelfs op Nederlandse taalfouten !

    Ik zwierf tijdens meerdere gelegenheden rond op Deurne en zag het veranderen …….
    Ik kan alleen maar zeggen : het heeft mij een prima basis gegeven en ik ben er gevormd maar NOOIT misvormd ! Maar ja, het was geloof ik 1967 dat ik er mijn studie deed. Veel dank en Deurne zal altijd een plaats houden in mijn hart. Ik ben nu 64 jaren jong en heb vele paarden gereden in mijn leven, met passie en doorzettingsvermogen …….. geleerd op Deune. Hartelijke groet aan allen !

  • Landa (oud student)

    Er zal toch zeker wel iemand opstaan die die dit voorkomen kan en het terug kan brengen naar waar het in de basis begonnen is…???
    Altublieft??

  • tineke

    Hier ligt een enorme mooie uitdaging voor de gemeente Deurne! Afstappen van groot, groter, kapot. Laat hier jonge (studerende) mensen eens op los om een oplossing te zoeken met het complex wat je daar voor handen hebt. Leren van de fouten die er gemaakt zijn en vooruit kijken, denken en doen!
    Paardrijdende mensen zijn er genoeg in dit land, moet toch mogelijk zijn er iets moois van de maken zijn waar veel meer mensen plezier van hebben.

  • gerrits

    Jammer, veel sterkte voor alle betrokkenen en voor hen waar dit nieuws zwaar valt.
    Je weet natuurlijk niet wat er in de komende 3 jaar gebeurd.
    Soms is een keuze als deze nodig.
    Ik hoop voor de sport en alle kennis, dat toch in de komende jaren de juiste mensen bij elkaar komen, en een vernieuwd concept hebben, die toch weer iets op touw zetten.
    Je weet het immers natuurlijk nooit. Het bied ook weer een kans om op nieuw te beginnen.

  • Ine van de Kerkhof

    Jammer voor alle studenten. Jammer ook omdat ik ergens denk dat het niet had gehoeven. Sport is een kant van de paardenwereld. Er is ook nog een hele wereld aan paarden en paardrijden die nergens in Deurne terug te vinden is. Ik noem da alleen maar even western. Ook hier is sport een onderdeel in Nederland. Zo is er nog véél meer. Al lang zie je veel meer rassen en rijwijzen de revue passeren. Wat deed Deurne daarmee?? Of met de opleiding tot hoefsmid. Nooit gedacht en gedurft om nieuwe wegen in te slaan en het ijzervrij rijden en het gebruik van hoefschoenen serieus te onderzoeken en mee te nemen in de opkeiding? Zo is er nog veel meer te bedenken. Denk aan bijvoorbeeld Reeeken in Duitsland. Centrum voor de recreatieve ruiter wat al jaren mensen uit de hele wereld binnenhaald en innovatief is. Bestaat nog steeds!
    Niet voor het eerst dat we mogelijk de arrogantie hebben te denken dat we “het” weten en in huis hebben maar ik denk toch: “niet voor niets de boot gemist”. Jammer!

  • John Maarse

    De NHB is niet ten onder gegaan aan de Penny meisjes maar aan eigen succes en aan succes en populairiteit van de paarden sport in het algemeen. In de periode van de jaren ’80 is Deurne begonnen met te hard en te groot groeien. De veranderde organisatievorm Ministerie van landbouw naar Ministerie van onderwijs was daar een gevolg van. Er kwamen steeds meer regels vanuit hogerhand. In die periode moesten aspirant leerling nog eerst het EHBO diploma en het paardenverzorgingsdiploma halen, daarna één heel jaar voorstage lopen van 6 dagen in de week. Viel men niet af tijdens de zware voorstage dan gebeurde dat wel tijdens het toelatingsexamen van 2 weken waar nog eens twee derde afviel. Door de stijgende animo voor de paardensport kwam er veel meer aanbod van mensen die “in de paarden wilden”. Andere agrarische scholen zijn naast Deurne ook in deze markt gedoken. Er was een markt voor leerlingen die niet goed genoeg reden waardoor ze in Deurne niet tercht konden en wel in de paarden wilden. Deze andere scholen vielen net als de NHB onder Min. van onderwijs en konden ook een paardenhouderijopleiding beginnen. Steeds meer opleidingen kwamen naast Deurne te staan. De leerlingen kregen hierdoor meer keuzes en konden in de buurt ook een paardenopleiding volgen. Het aanbod van leerlingen werd verspreid over al deze opleidingen en het toelatingsexemen in Deurne kwam onder druk. Telkens werd de toelatingseis verlaagd om de schoolbanken vol te houden en om de inmiddels “school” geworden NHB rendabel te houden. Nieuwe cursussen werden ontwikkeld en iedereen werd op het laatst aangenomen om de banken te vullen. Hierdoor kwamen steeds vaker de mindere goden op Deurne terecht met alle gevolgen van dien. De veranderde arbeidsvoorwaarden van de leerlingen zoals o.a. de 36 urige “werkweek” enz deden de rest.
    Steeds vaker kwamen stagaires op stagebedrijven met vragen als hoe laat ben ik vrij, wanneer heb ik pauze, hoe vaak heb ik rookpauze, moet ik ook s’avonds werken, hoeveel vrije dagen heb ik in plaats van o.a. wat kan ik leren van het paardenvak op dit stagebedrijf en hoeveel paarden kan ik rijden per dag.
    De subsidie pot in Deurne werd gevuld voor leerlingen die met een diploma van school kwamen en steeds vaker werd een weg gezocht om de mindere leerlingen toch met een diploma te laten slagen om zodoende de normen vanuit ministerie te kunnen halen. Deurne is een echte “school” geworden en geen echte paarden opleiding meer en dat is zeer jammer. De vele directie wisselingen en steeds veranderde opleidingen en cursusaanbod heeft mijn inziens ook geen goed gedaan aan het instituut Deurne. Het is zeer spijtig dat dit zo heeft moeten gaan. Er lopen in de paardenwereld zeer veel goede ondernemers, instructeurs, ruiters en mensen die werken in de paardenbranche rond, in nederland en ver daarbuiten, die hun opleiding hebben genoten in Deurne. Velen zullen daar ook terecht zijn gekomen zonder Deurne met zijn instructeurs, maar hier is wel een goede basis gelegd voor hun succes in de paardenwereld. Mensen als o.a. Cor Loeffen en Marion Schreuder hebben met zeer veel inzet vele Deurne leelingen gekneed en gevormd tot uitstekende paardenmensen. Het is een groot gemis voor de paardensport in Nederland dat een instituut als Deurne gaat verdwijnen.

  • Ton

    Nu maar zien of ze de beloften aan de leerlingen op papier durven te zetten. Met de mond durven zijbdat wel maar nu op papier. Ben benieuwd!

  • Fabienne Meerdijk

    Ik heb 10 jaar geleden op Deurne gezeten. Ik heb de sport opleiding vroegtijdig afgebroken. Ik betaal nu nog maandelijks mijn studieschuld af en ben, als NHB Deurne gesloten is, nog lang niet klaar met aflossen. Het was de grootste fout van mijn leven. Het besef was er al snel: als ik de opleiding wel had afgemaakt, was ik er niets op voorruit gegaan. Had het de kans op een baan vergroot? Bij lange na niet. In de jaren 70/80 werd er naar je opgekeken en was je écht een talent als je je diploma had gehaald. Maar dat is de laatste jaren drastisch veranderd. Nu wordt je gewoon uitgelachen: jij heb een diploma op de veeg-academie? Gefeliciteerd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.