Ga naar hoofdinhoud

Hippische Monitor: ‘Sport verandert en daarom moet klant voorop staan’

Foto Lonneke Ruesink
De Hippische Monitor 2015 van HAS Hogeschool komt vandaag uit. Het rapport is samengesteld uit verschillende onderzoeken die HAS Hogeschool jaarlijks in samenwerking met een Trendpanel uitvoert. De belangrijkste conclusie uit het rapport luidt dat hippische ondernemers klanten moeten geven wat zij nodig hebben en dat is niet altijd waar zij om vragen. Inzicht in ruitergedrag is daarbij noodzakelijk.

HAS Hogeschool brengt via het Nationaal Ruiteronderzoek 2014/2015 het ruitergedrag in beeld en onderzocht drijfveren, waarden, behoeften, oriëntatiegedrag en bestedingsgedrag.

“Het profiel van de paardensporter is door de jaren heen nauwelijks aan verandering onderhevig”, legt Monique van Hal van HAS Hogeschool uit, “maar het gedrag des te meer. Vorig jaar brachten we de verschillen tussen generaties in beeld, dit jaar gaan we een stapje verder en diepen we het ‘ruitergedrag’ verder uit. Basis hiervoor ligt in onderzoek. Inzicht in ruiters biedt kans op nieuwe innovaties.”

57% ruiters niet opgegroeid met paarden

Uit het Nationaal Ruiteronderzoek 2014/2015 blijkt onder meer dat 57% van de ruiters niet is opgegroeid met paarden of pony’s. De trigger om te gaan paardrijden is de behoefte om te gaan met het paard. Jongeren en tieners zien het paard veelal als vriendin, naar mate de leeftijd vordert wordt het paard weer meer als paard gezien. Ook de grootste ergernissen van ruiters veranderen door de jaren heen: van frustratie om een niet luisterende pony tot ergernissen in het verkeer.

Meer verdienen door keuzes en klantgerichtheid

“Voor de hippische sector ligt er een grote uitdaging”, vervolgt Van Hal. “Verdienmodellen die jarenlang effectief waren, zijn niet per se toekomstbestendig. Het gemiddelde resultaat van hippische bedrijven is gedaald. Rentelasten laten zien dat er veel investeringen gedaan zijn met vreemd vermogen. Maar er zijn kansen. Het is goed te onderzoeken of de paardensector in de juiste producten en diensten investeert.”

Resultaten Nationaal Ruiteronderzoek

Het Nationaal Ruiteronderzoek geeft inzicht in de gemiddelde pensionprijzen per provincie op basis van vol- en halfpension. Faciliteiten zorgen voor omzetstijging, locatie lijkt ook een bepalende omzetindicator. Maar hoe oriënteert de ruiter zich tegenwoordig? Internet blijft het grootste oriëntatiekanaal. Daarnaast hebben relaties, zowel online als offline, een grote invloed op het oriëntatieproces. Ruim 90% van de ruiters in het bezit is van een smartphone: 89% van de ruiters maakt gebruik van Facebook waarvan 14% dagelijks. Maar liefst 20% van de ruiters, met uitzondering van 50+-ers, plaatst dagelijks een bericht op Bokt.nl.

1/7 deel van inkomen naar de paarden

“We staan er niet altijd bij stil dat paardeneigenaren maar liefst 1/7 deel van hun inkomen besteden aan hun hobby”, meent Van Hal. “Paardensport is emotie en mag wat kosten wordt vaak gezegd. Is dat wel zo vanzelfsprekend? Ruiters zijn bereid om een groot deel van hun inkomen te besteden aan hun hobby. Ze zijn ook bereid om van aanbieder te wisselen wanneer er beter ingespeeld wordt op hun wensen en behoeften. Daarom is het noodzakelijk de klant voorop te stellen. En dat geldt niet allen voor de hippische bedrijven maar ook voor de ruitersportretail. Het Nationaal Ruiteronderzoek brengt ook het bestedingspatroon van ruiters in beeld: waar koopt een ruiter? Wat koopt een ruiter online? Wat koopt een ruiter online na oriëntatie in een winkel?”

Klik hier voor de Hippische Monitor.

Bron: Persbericht.

Eén reactie op “Hippische Monitor: ‘Sport verandert en daarom moet klant voorop staan’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.