Ga naar hoofdinhoud

Hoge Raad: ‘Is het paard gevaarlijk?’

Foto Lonneke Ruesink

Is een paard een gevaarlijk diersoort? Over die vraag bogen de hoge rechters van de Amerikaanse staat Connecticut zich afgelopen week tijdens een hoorzitting. De uitspraak kan grote gevolgen hebben voor de de paardeneigenaren en wedstrijd- en evenementenbranche.

De aanleiding voor de rechtszaak is een peuter die in 2006 door een paard in zijn wang is gebeten. Toen het jongetje door zijn vader werd opgetild om het paard, Scuppy, te aaien, beet deze een flink stuk van de wang af.

In eerste instantie stonden de rechters aan de kant van de eigenaar van het paard. De eigenaar waarschuwde altijd om het paard niet te aaien. Daarnaast was er geen bewijs dat Scuppy in zijn 28 jaar ooit eerder gebeten had. In februari 2012 werd de zaak voor het hooggerechtshof gebracht.

Mocht het hof oordelen dat het paard een gevaarlijk diersoort is, dan worden zowel de dieren als alle activiteiten dier ermee gehouden worden onverzekerbaar. Enkel in Connecticut zou volgens statistieken uit 2005 ruim 163 miljoen euro omgaan in de paardenindustrie.

Bron: Horses / The Horse

 

3 reacties op “Hoge Raad: ‘Is het paard gevaarlijk?’

  • Barbara Lancel

    De enige echt gevaarlijke diersoort is de mens, het enige zoogdier dat het presteert zijn eigen habitat (de aarde) te vernietigen.

  • Jehannes Andela

    dankzij de fokkerij op karakter weten de mensen niet meer waar een paard toe in staat is.30-40 jaar terug als je toen een paard zadelmak moest maken, moest je die ook echt mak maken. nu is het zo dat voor 95% paarden die rechtstreeks bij de fokker staan en nog niets mee gedaan is, je opstapt en wegrijd.en dat is natuurlijk super, maar de mens neemt dat aan als natuurlijk en je hebt het haar soms recht op je kop staan als je ziet waar dat toe leidt. en dat gaat natuurlijk bijna altijd goed, totdat en dan heeft alles en iedereen de schuld.

  • Muriel

    In de USA draait alles om geld en schadeclaims……het zal de verzekeraar goed uitkomen als het paard tot een gevaarlijk diersoort wordt gebombardeerd want dan hoeft het geen schadeclaims meer uit te keren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook