Ga naar hoofdinhoud

Hollandse konikpaarden naar Letland

Een kudde van 25 Hollandse konikpaarden vertrekt vrijdag 20 maart naar hun nieuwe leefgebied in Kumbulji, Letland. De kudde wordt ingezet voor begrazingsprojecten.

De kuddes konikpaarden in Nederland blijven groeien en mede hierdoor worden er koniks verplaatst. De koppel die naar Letland verhuist, bestaat uit dertien dieren uit Passewaaij bij Tiel, zes uit de uiterwaarden bij Beuningen, en zes uit het natuurgebied rond Slot Loevestein te Poederoijen.

Al eerder zijn dieren uit met name De Gelderse Poort naar het natuurgebied in Letland getransporteerd. In totaal grazen er nu al 127 konikpaarden en gallowayrunderen uit Nederland.

Omdat er minder Letten in de agrarische sector werkzaam zijn ligt veel grond op de marginale bodems braak en groeit het platteland langzaamaan dicht. Om dit te voorkomen worden grote grazers, zoals wilde paarden, runderen en wisenten geherïntroduceerd. Dankzij hun gegraas ontstaat een afwisselend halfopen landschap en dragen ze bij aan de ontwikkeling van het ecotoerisme.

Bron: Horses.nl/De Paardenkrant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.