Ga naar hoofdinhoud

IBOP Panningen: 85 punten voor Especiale RV

Sfeerfoto IBOP. Foto: Melanie Brevink-van Dijk

Op de tweede dag van de IBOP in Panningen slaagden vier spring- en drie dressuurmerries. Uitschieter was de Especiale RV Z (Elvis ter Putte x Vigo d'Arsouilles, fokker Stoeterij Renken) van J. Dolfsma. De merrie kwam met onder andere negens voor reflexen, techniek en aanleg als springpaard uit op 85 punten.

Onder voorbehoud van het voldoen aan de aanvullende eisen verdiende Especiale RV Z bovendien het sterpredicaat met een bovenbalk van 75/85. Daarmee kan ze, ondanks haar buitenlandse registratienummer, dit jaar mee gaan doen aan de Blom Cup in Valkenswaard. “Deze actief galopperende merrie bouwde positief op bij het springen. Ze springt met heel veel afdruk, is voorzichtig en taxeert goed. Ze heeft daarbij veel overzicht, springt met een heel goed ruggebruik en maakt de sprong achter opvallend goed af. Ook heeft Especiale RV Z veel atletisch vermogen. Al met al een zeer getalenteerde merrie die we graag terugzien in de Blom Cup!”, vertelt Henk Dirksen namens de jury.

Zeer rijdbaar

Met negens voor instelling en rijdbaarheid kwam de vierjarige Latoya VDE (Gaultier VDL x Indoctro, fokker VDL Stud) van A.F.H.E. van Eijk tot een totaal van 80,5 punten. “Deze merrie werd heel goed, op een natuurlijke manier voorgesteld. Ze springt goed met het lichaam naar boven en is voorzichtig. Haar galop kon wat ruimer maar daarin is ze wel heel lichtvoetig. Ze springt met een goed voorbeen- en ruggebruik en kon achter nog wat meer openen. Ze laat zich heel goed rijden en toont ruim voldoende vermogen.” Aansluitend werd deze merrie met 80/80 ster en keur verklaard.

Top Gear-dochter

Van de zeven dressuurmerries slaagden er drie. Met 83 punten deed Mon Amour’s Uva (Top Gear x Now Or Never M) van fokker L. Stap-Drost een goede verrichting. Na afloop van de IBOP werd zij met 75/85 ster en voorlopig keur verklaard. “Dit is niet de grootste merrie, maar wel heel charmant. Ze beweegt met heel veel achterbeengebruik en is heel atletisch. Echt een scherpe bloedmerrie, die actief, zuiver en met een goed lichaamsgebruik stapt. Ze draaft met veel buiging in de gewrichten en met goede zelfhouding. Ook haar galop is actief.”

82,5 punten voor Leadora E.H.

Een half puntje minder kreeg de voor een negen dravende Leadora E.H. (Franklin x Bretton Woods, fokker De Engelse Hoeve VOF) van H.A.A. Dautzenberg. Ook voor een houding en balans kreeg deze vijfjarige merrie een negen en daarmee kwam ze uit op 82,5 punten. Eerder slaagde ze, als driejarige, met 78,5 punten voor de EPTM. “Leadora E.H. is een sterk bewegende merrie die zich goed laat bewerken. Ze stapt zuiver en zou daarin wat meer souplesse mogen hebben. Ze draaft met veel kracht en afdruk, veel houding en goede beentechniek. In galop valt haar goede balans op en ze beweegt met veel draagkracht.”

Bron: KWPN

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook