Ga naar hoofdinhoud

Ere wie ere toekomt en nu verder

Sjef JanssenDoor het enorme succes van onze dressuurcombinaties tijdens het Europees kampioenschap eind augustus in Engeland heeft de Nederlandse equipe overduidelijk bewezen dat het systeem van Sjef Janssen boven alle andere methodes is verheven. Dit gegeven dwingt ons, teneinde de koppositie in de internationale dressuurwereld te kunnen behouden, een opleiding voor toekomstige instructeurs naar het voorbeeld van het Sjef Janssen-systeem te bewerkstelligen.

En dan heb ik het niet alleen over de rijkunstige en gymnastiserende aspecten van het systeem, maar vooral over de discipline, vlijt en ambitie die noodzakelijk zijn om dit succes te bereiken. Ik bedoel niet de amazones en ruiters van vandaag die het systeem van Janssen al onder de knie hebben en hun paarden reeds zodanig africhten en uitbrengen; die zullen er zeker alles aan doen om hun rijkunst binnen het systeem te vervolmaken. Nee, ik doel op de volgende generaties. Ook daarvoor zijn instructeurs van het kaliber Sjef Janssen noodzakelijk.

Naar mijn mening is alleen Sjef Janssen zelf in staat zijn systeem uit te dragen. En het is aan de hippische sportbond om hem daartoe te bewegen. Eerst een uitgelezen instructiekader, daarna de amazones en ruiters, alles volgens een systeem dat zich internationaal overduidelijk heeft bewezen en daarnaast heeft aangetoond dat de enorme hoeveelheid kritiek op dat systeem uit het binnen- en buitenland van zogenaamde experts, wetenschappers, deskundigen en andersoortige wijsneuzen nergens op slaat.

Er waren op het EK geen beter afgerichte, gegymnastiseerde, vrolijke en bewegende paarden dan die van het Nederlandse team aanwezig. Eerder schreef ik dat wij in Nederland toppaarden fokken, maar dat is in het gunstigste geval de helft. De africhting/opleiding en de wijze van rijden zijn minstens zo belangrijk en daarom is het systeem van Janssen onontbeerlijk om het succes te kunnen continueren.

Toen ik nog actief aan de dressuurwedstrijden deelnam, vertelde ik trots dat ik les had van Piet Oothout en Bubbi Gunther. Ik hoop dat ooit een aantal jonge instructeurs trots zal melden dat zij hun opleiding van Sjef Janssen kregen, zodat het succes van het EK 2009 ook voor de toekomst is gewaarborgd.

John Swaab, columnist
Deze column verscheen vrijdag 18 september in De Paardenkrant.

Topics van dit bericht

Selecteer een topic en vind alle berichten over dit onderwerp onder "Mijn nieuws".
Lees meer over topics .

4 reacties op “Ere wie ere toekomt en nu verder

 • antonio

  Geachte heer Swaab.

  In welke tijd leven we eigenlijk? Succes als maatstaf roept wel zeer veel vragen op, ethiek speelt bij weinig ruiters een rol. Ook u weet hoeveel paarden voortijdig de “arena” verlaten. Diverse getraumatiseerde paarden heb ik bereden en ruiters begeleid die zogenaamde “gestoorde” paarden hadden, iedere keer lukte het mij met geduld, respect en vooral liefde voor het dier, deze paarden weer op het goede pad te krijgen. “Topruiters” spreken dan van ongeschikt, deze kan het niet aan, wordt daarna “geprepareerd” en aan een “leek” verder verkocht. Waarom hoor ik hier zo weinig over? Natuurlijk doet Janssen ook goede dingen, de hele methode zomaar accepteren gaat echter te ver, gedegen wetenschappelijk onderzoek is zeker op zijn plaats. We moeten onze jeugd ook leren wat ethiek is, ook bij het trainen van paarden. Als we dat niet doen zal de dressuur weer snel uit de schijnwerpers verdwijnen. Voor korte termijn denkers maakt dat natuurlijk niets uit.

 • coriano

  Antonio dit heb je heel mooi uitgelegd. Vreemd dat dit niet meer reacties opleverd. Of komt het dom weg omdat de dressuurwereld in elkaar steekt van slijmen, zogenaamde vrienden, en vooral veel van elkaar profiteren is in de praktijk !

 • Roy80

  Deels mij eens, maar ook deels niet! Er word al gesproken van topruiters! Die rijden in de top! Die hebben Toppaarden nodig! Waar de juiste klik mee is. Nu komt het over dat je met elk paard de top kan bereiken! en volgens mij gaat dressuur nog steeds om het samenspel tussen ruiter en paard!

 • Marcel Dufour

  het gaat vooral om het paard. Hoe meer talent die heeft, hoe minder je als ruiter hoeft te kunnen. Dit geldt voor alle takken van de paardesport.

  Er zijn honderden voorbeelden van matige ruiters die met een toppaard wereldprestatie’s leveren. Maar ik heb zelden een topruiter met een matig paard iets zien winnen. En laten we nou helemaal eerlijk zijn, hoe moeilijk kan ’t zijn om topruiter te worden? In elk land zijn er tientallen die op de juiste dag een grote prijs kunnen winnen. Dat zie je bij geen andere sport, en waarom niet? Omdat het paard het belangrijkste lid van het team is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook