Ga naar hoofdinhoud

Breedtesport of te brede sport?

Column SwaabHet klinkt niet leuk als je beweert dat te veel mensen paardrijden. In eerste instantie zou je zeggen: hoe meer hoe beter, maar dat is niet zo. Mijn ouders waren arme mensen. Mijn vader had duiven, dat kon hij zich nét permitteren. Paardensport was voor de beter gesitueerden. Tegenwoordig niet meer. Ook Jan Modaal kan zich een paard veroorloven, omdat aanschaf en onderhoud te goedkoop zijn in verhouding tot de werkelijke kosten.

Opleidingsinstituten vragen zich af waar de studenten blijven die zij jaarlijks afleveren. Maneges vragen personeel en de studenten bieden zich niet aan.

Natuurlijk niet! De studenten die tijdens hun opleiding ervaring in het manegebedrijf hebben opgedaan, zijn vervangen door weer andere stagiaires, ook weer onbetaald. Want normaal personeel met een behoorlijk salaris, sociale voorzieningen, normale arbeidstijden, ATV, vakanties, etc. kan het manegebedrijf zich niet permitteren. De meeste maneges zijn familiebedrijven waarin het hele gezin zeven dagen per week, zonder te rekenen, aan het werk is.

Als je gaat studeren, wil je toch minstens weten wat je na je studie met de vergaarde kennis kan doen en verdienen. De opleidingsinstituten zouden bij aanvang van de studie de studenten moeten opdragen een ondernemersplan te maken voor de exploitatie van een manege. Ik denk dat er dan weinig studenten overblijven.

In Amerika kost het stallen van een paard een kleine 800 euro per maand, in Finland 1.000 en verder in Europa tussen de 600 en 800 euro. Het is dus onmogelijk dat het in Nederland voor 300 euro of minder lukt, nog rekening houdend met het paardenwelzijn.

Voor het maken van een ondernemersplan moet worden uitgegaan van de aankoop van grond; de bouw van een overdekte rijhal voorzien van een paardvriendelijke bodem, verlichting en sproei-installatie, schuine aanleuning voor de hoefslag; een buitenrijbaan met eb en vloed of goed gedraineerde bodem; omheind voor het uitbreken van loslopende paarden, een stalgebouw voor plus minus 40 paarden met boxen van minimaal 3×3 meter, drink- en voerbakken, een wasplaats, poets- en zadelplaatsen, hindernismateriaal, een weide of paddocks met paardvriendelijke afzetting, een tractor met sleep.

Voor het mesten, voeren en het naar en van de weide of paddocks brengen, zijn bij 40 paarden voor een zevendaagse werkweek minimaal drie personeelsleden nodig. Alles bij elkaar een werkweek van 50 uur, meer mag je niet vragen. De conclusie is dat manege(stalling) niet uitkan.

Recente missers bij banken en in het bedrijfsleven hebben geleerd dat de hotemetoten belast met het toezicht alle kanten hebben opgekeken behalve de goede. Laten wij zorgen dat het in de paardensport niet gebeurt en dat tijdig adequate maatregelen worden genomen. Kwaliteit is belangrijker dan kwantiteit.

John Swaab
Deze column verscheen vrijdag 11 december in De Paardenkrant.

Foto: Lonneke Ruesink

Topics van dit bericht

Selecteer een topic en vind alle berichten over dit onderwerp onder "Mijn nieuws".
Lees meer over topics .

13 reacties op “Breedtesport of te brede sport?

 • Dirk

  Hear Hear!
  Een vergelijkbaar bericht was een aantal weken geleden te lezen in Het Sportpaard. Zou het dan toch eindelijk gebeuren dat eenieder zich realiseert dat dit echt anders moet?
  Ik hoop het, door deze benadering wordt de sector professionelere en komt ook de discussie over welzijn in een veel beter vaarwater.

 • Annemarie

  Het kan wel voor minder dan 300, alleen dan heb je dus geen binnenrijhal, 40 boxen etc etc.
  Mijn paarden staan paardvriendelijker dan in een nieuwbouw manege die bij ons 500 m verderop staat.
  Het is maar net wat je als paardeneigenaar allemaal wilt hebben, ik ben het er mee eens dat een manegegebouw veel geld kost en dat eigenlijk niet uit kan. Het zou ook goed zijn als wij daar op de HAS dieper op ingegaan zouden zijn. En mensen zich vervolgens daar meer van bewust zijn.
  Maar de stallingsprijzen liggen ook voor een heel deel aan wat de eigenaar van het paard allemaal wil!! Als je tevreden bent met een kleinschaligere stal of bij de boer dan kan het wel.
  Ik sta bij een boer, 7 boxen, eb en vloed buitenbak, longeercirkel en weidegang voor minder dan 300. Ik en mijn paarden heel gelukkig!

 • Iones

  Zelden wordt de hele lijst aangekocht die hierboven genoemd wordt. Mensen die een paardenbedrijf beginnen, hebben meestal al grond en een plek om te wonen. Meestal afkomstig van de ouders. Gebouwen staan er vaak ook al, alleen moet de binnenkant vaak vernieuwd worden en op nieuw ingericht. Door de jaren heen bouwen ze uit, en komt er steeds meer bij. De stalprijs gaat navenant de faciliteiten toenemen omhoog.

  Als prijzen zo abnormaal hoog worden, zal de gewone mens inderdaad niet meer kunnen rijden. Dat noem ik achteruitgang. Ik heb het wel altijd kunnen betalen, maar op voorwaarde dat ik er veel voor moest doen en ook veel voor moest laten. Want je kunt dan niet alles meer. Maar goed, ik had in ieder geval de keuze. Ik vind dat het mogelijk moet blijven voor mensen om die keuze te hebben. Het mag gewoon echt niet te duur worden.

 • Basoski

  De benadering van de heer Swaab is wel de juiste. Veel bedrijven werken onder kostprijs, wanneer deze op de juiste manier zou worden berekend. Dit geldt eigenlijk voor grote delen van de paardenhouderij (van maneges tot fokkerij). Als dit voor alle sectoren in de paardenhouderij zou gelden. zou er geen voer meer geleverd worden en ook geen veterinair meer werkzaam zijn, omdat deze mensen wel een inkomen weten te verwerven.

  Veel boerenbedrijven draaien op verlies als de juiste bedrijfeconomische berekeningen zouden worden gemaakt. Men doet dat liever niet, zolang men het nog kan rooien.

 • pvdh

  er zit een waarheid in dit stuk.. maar willen de handelaaren de normalle paarden ook blyven verkopen, zul je toch by de normalle man moeten zyn.. want italie is ook een keer vol met dat soort paarden..ik denk dat het beter is om de pryzen normaal te houden,of verdienen al die profs de kost met concour ryden!!!!

 • france

  heb zelf een kleine paardenpension van 11 stallen,mijn klanten betalen 220,het is waar,het is bitter weinig en ik werk constant om de paarden te verzorgen,in feite verdien ik niks maar ik doe het graag en ik moet me van alles ontzeggen,het is een keuze
  maar de vraag is,zowel aan rijke of arme paardeneigenaren of manegehouders:houden jullie van de paarden of alleen van het paard rijden?
  dan maak je de keuze

 • A. Bannink

  Inderdaad werken de meeste professionele stallen ver onder de kostprijs.
  Echter is het hier ook weer de wet van vraag en aanbod. Nog goedkoper ben je uit als je je paard stalt bij een boer, vaak zonder de bijbehorende luxe faciliteiten, maar wel de helft goedkoper !
  Ik denk dat als pensionstalhouders de werkelijke kostprijs door zouden berekenen, ze de helft van de stallen leeg zouden hebben staan. Mensen willen nu eenmaal niet zoveel er voor uitgeven, ook niet (of juist niet) de ‘rijkelui’.
  Ik ben ook een ‘kind’ van arme ouders, en kan me nog herinneren dat ik voor 2,50 (gulden) iedere woensdagmiddag op ponyrijden zat, terwijl mijn neefje (met rijke ouders) zijn eigen pony had in het toendertijd alléén voor rijken toegankelijke Rijvereniging Amelisweerd. Ik zie me zelf nog rondlopen in mijn (van een skibroek) door mijn moeder zelf gemaakte rijbroek en rubberen laarzen. Voor mij was de club outfit al niet eens betaalbaar laat staan de eigen pony en de stalling. Ik werd door de ruiters nagekeken alsof ik een zwerver was. Als je je voor een zak snoep de kantine in waagde, werd je door de dames en heren letterlijk weggekeken. Ik ben blij dat die tijd voorbij is, en die komt wat mij betreft nooit meer terug. Dan nog liever met m’n paardje in een weidje rondhobbelen.

 • anneke

  De bedragen die in het stuk genoemd worden zijn voor een normaal mens niet op te brengen! Dat gaat nergens over! Eerst stond ik met mijn haflinger bij een boer, maar die stopte ermee. Nu sta ik bij een boer die al pensionpaarden hield en hij heeft een gigantische rijhal met stallen gebouwd op zijn erf. Er staan 30 paarden en zijn vrouw verzorgd deze, zo nodig met hulp van haar man. Alles ziet er keurig uit! Er is een wasplaats, solarium, grote binnenbak, buitenbak wordt aangelegd, zadelkamer, kantine, toilet!
  Deze mensen vragen nog geen 235 euro per maand dus het kan blijkbaar wel voor dit bedrag!
  Mensen moeten ook een keer tevreden zijn met wat ze verdienen en niet steeds winst willen maken.
  Als ik meer dan 300 euro per maand moet betalen, dan moet ik mijn hafje opruimen en veel anderen zullen dan ook hun paard moeten wegdoen. Wees blij dat het geen elite sport meer is, dan kan de gewone man ook genieten. Overigens moet je wel bovenmodaal verdienen, anders kan je niet maandelijks zo’n bedrag uitgeven is mijn ervaring.
  O, als jullie twijfelen over het dierenwelzijn, kom eens kijken op onze stal. Geen 5 man personeel dus, maar een vrouw alleen!!!! Alle paarden hebben schone stallen hoor!

 • leo

  Ik ben het helemaal met de heer Swaab eens. Nagenoeg alle pensionstallen, maneges draaien onder de kostprijs. Het stallingsgeld zou flink omhoog moeten maar het zou voor een aantal stallen de doodsteek betekenen omdat mensen niet meer willen of kunnen betalen. Het is geen kwestie van meer winst willen maken maar van uit de kosten komen. Vaak zie je nu dat er inderdaad volop met het hele gezin gewerkt moet worden 24/7, 52 weken per jaar. Regelmatig ook nog voor pensiongasten die een normale werkweek hebben met een goed inkomen (en 2 keer per jaar op vakantie gaan), die een uurtje komen rijden, veel rechten claimen (en soms weinig plichten kennen) en eigenlijk het stalgeld ook nog te hoog vinden. Ik heb zelf enkele stallen over en mensen vragen mij vaak of ik hun paard in pension wil nemen. Vanwege mijn drukke baan moet ik dan een vutter voor een kleine vergoeding vragen. Dit kost per stal met wat bijkomende werkzaamheden al gauw 10-12 uur per maand, met de kosten van voer,stro, en hooi is een pensiongeld van 250 euro al meer dan op. Waar is dan de vergoeding voor de gebouwkosten, weilanden, binnenbak, tractor etc. Ik begin er zo niet aan, er moet geld bij. Al helemaal als ik de vutter zou moeten vervangen door een betaalde legale kracht. Deze zou al gauw 25-30 euro per uur kosten (dus ca 300-350 euro per maand) en dat kan dus helemaal niet.

  Dus mensen koester de manege of het pension waar je je paard voor bedragen van 200-400 euro kunt stallen met goede voorzieningen. Eigenlijk kan het niet maar ze hebben het blijkbaar goed met je voor en misschien kun je door hun (te lage) prijzen wel je hobby uitoefenen terwijl dit anders niet mogelijk was.

 • AvL

  Het dierwelzijn is er in vergelijking met toen, wél op vooruitgegaan (denk aan voer/afrastering/ontworming/tuigage/stands!)
  Het manegebedrijf was vroeger ook al meer gebaseerd op liefhebberij dan op winstgevendheid. Ondanks de relatief hogere stalhuren, waren er ook toen regelmatig overnames/faillisementen. Diegenen die het wel overleefden deden dat door hardwerken en geen onnodige (overdreven?) investeringen.

 • harriet

  Volgens mij was paardrijden geen elite sport maar een boerensport het paard was er toch al (werkpaard) en om voor het beestje op zondag ook een nuttige bezigheid te bedenken begonnen de concoursen
  in de loop der jaren kwamen daar de mensen met de volle knip bij er werd alles anders.
  De prijs van de stalling is erg afhankelijk, wat zit er bij inbegrepen, wie doet het werk enz enz
  Als je twee keer per week naar je paard gaat en je verder niet laat zien, lijkt het me verstandig dat je er mee stopt,
  We waren twee jaar geleden in Belgie en daar
  betaalden die mensen 250 euro en werd het paard ook nog voor hun gereden, door een beroepsruiter, nou dat vind je hier niet en dat hoeft ook niet.
  Het is inderdaad een feit dat Amerikanen graag
  3 en 4 jarigen in Nederland en Belgie kopen
  omdat de opvoerkosten in Amerika een stuk hoger liggen
  Als je alles mee gaat tellen, grond enz enz
  zal het misschien niet uit kunnen maar als je de grond al hebt en een eb en vloed bodem is ook geen must valt het allemaal nog wel mee
  iedereen weet zelf wat wat zijn inkomsten zijn en wat de onkosten, en als er dan een centje overblijft waar je van rond kunt komen.
  Maneges zijn ook weer wat anders dan pensionstallen, in een manege kun je een uur lessen betaal je en wil je weer een uur lessen betaal je weer vaak is het een combinatie van een deel manege en een deel pensionstalling.
  En er is een groot verschil waar je in Nederland je paard stalt in het westen is het een stukje duurder dan in de rest van Nederland

 • jeanet

  dus rijke mensen mogen alleen rijden? die kunnen het beter of zo?
  ik heb een gemiddeld inkomen en stal mijn paard bij een veehouder.
  geen luxe inderdaad. maar daar geven we niet om. ik ben blij dat ik op deze manier mijn hobby kan uitoefenen.
  en over welzijn………..mijn paard staat gemiddeld 4 uur per dag buiten op de paddoc. in de zomer 24/7 op het land. een stal van 3,5 bij 3,5 in een hoge kapschuur. veel en goed ruwvoer.
  buiten krachtvoer zit alles er bij in. voeren , mesten, binnen en buiten zetten. name it.
  en alles voor 170 in de maand.
  het kàn dus wèl. gewoon prioriteiten stellen.

 • Elisa

  De genoemde bedragen zijn zwaar overdreven. Mijn paard staat bij een boer samen met 9 andere paarden. De boer voert, verder doe ik alles zelf. Ik betaal 155 euro per maand. Hierbij zit stro, ruwvoer, wortels en krachtvoer in. Er is een padock en een buitenbak (helaas niet gedraineerd) en in de zomer staan de paarden 24/7 buiten. Mijn paard heeft het goed. Omdat ik studeer en niet meer thuis woon moet ik gewoon veel werken en weinig uitgeven maar dat heb ik er graag voor over. Ik ga door weer en wind naar hem toe. Als ik meer luxe wil moet ik wachten tot ik fulltime werk, tot die tijd is het prima zo.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook