Ga naar hoofdinhoud

Ontbrekende schakel

John SwaabEen mooi, goed bewegend paard is een fantastisch bezit en als het dan ook nog fijn te rijden is heb je de hemel op aarde. Dat laatste laat echter vaak te wensen over. Toekomstige dressuur- of springpaarden moeten netjes worden afgericht tot minimaal M-niveau door klassiek opgeleide africhters, zodat het paard aan twee teugels, rechtgericht en op eigen benen de basisfiguren kan uitvoeren, en een klassiek opgeleide amazone of ruiter het paard kan narijden.

Fokkers moeten zich realiseren dat hun product alleen te verkopen is als de gemiddelde amateuramazone of -ruiter het paard kan rijden en niet hoeft af te richten. Want de kennis, het geduld en de tijd daartoe ontbreekt meestal. De signalen uit het buitenland liegen er niet om: de paarden zijn steeds moeilijker te verkopen door het gebrek aan africhting. Wij zetten de deur daarmee wagenwijd open voor onze Duitse buren. Weliswaar mindere paarden, maar beter afgericht.

De wetenschap dat de kwaliteit van het paardrijden – en in het bijzonder de africhting – achterblijft bij de kwaliteitsvolle fokkerij van het Nederlandse paard houdt mij steeds meer bezig. Behalve het vaststellen hiervan dringt zich de vraag op: hoe kunnen wij dit oplossen? Want de werkelijke kwaliteit van onze fokkerij wordt getoond door goed afgerichte en gereden paarden.

Er moeten dus klassiek opgeleide africhters komen, en ik benadruk klassiek omdat de afgerichte paarden door klassiek opgeleide amazones/ruiters na te rijden moeten zijn. Populair gezegd moeten de knopjes op de juiste plaats gezet worden. Als een pianist achter de piano gaat zitten, vindt hij de hoge tonen aan zijn rechterhand en de lage bij zijn linker, ongeacht waar de piano is gebouwd. Anders zou hij niet kunnen spelen.

De bestaande opleidingen leveren geen klassiek opgeleide africhters. Er moet dus een speciale opleiding komen waar men niet wordt lastiggevallen met algebra, meetkunde, rekenen of schrijven omwille van de subsidies, maar waar men zich alleen bezighoudt met paardrijden, africhten en het overbrengen van deze vaardigheden.

In mijn kennissenkring zijn nog een aantal klassiek opgeleide professionals die ik zeker kan overhalen hieraan een bijdrage te leveren, maar eerst wil ik weten of er voldoende ambitieuze amazones/ruiters zijn die zo’n opleiding willen volgen. De lezers van De Paardenkrant kunnen zich daarom tot eind deze maand via [email protected] bij mij opgeven voor een informatieve bijeenkomst en dit doorgeven aan hun kennissen. Bij voldoende ambitieuze amazones/ruiters wil ik mij sterk maken voor het opzetten van een school voor wat wij vroeger remonte-rijders noemden, mijns inziens de ontbrekende schakel in de fokkerij, rijderij en paardenhandel. En mogelijk voor de toekomst een goedbetaalde baan voor een bekwaam klassiek opgeleide africhter.

John Swaab, columnist
Deze column verscheen vrijdag 16 april 2010 in De Paardenkrant.

10 reacties op “Ontbrekende schakel

  • Feanaro

    Helemaal mee eens, maar de opvatting strookt niet met wat ik in de praktijk zie. Mensen willen jonge paarden kopen en die zelf opleiden, ook al kunnen ze dat waarschijnlijk niet eens.
    Ik denk niet dat ruiters realistisch genoeg zijn om te weten dat ze rijtechnisch te kort komen. Die zelfreflectie ontbreekt en daarom zal men jonge paarden blijven kopen.

  • Fiona willemsen

    Hebben we het hier over subtop/ topruiters of over ruiters/amazones die gewoon wat regiowedstrijden rijden???
    Want niet iedereen wilt een jong paard hebben/rijden,want ze zijn idd niet echt lekker doorgereden,en als ik moet kiezen,koop ik een wat ”ouder” paard van af 8 tot 12 jaar.
    De ”profs” zal zeker voor superjong kiezen,en daar zal het wel aan liggen.
    Ook ben ik een voorstander voor het klassieke dressuur,dat wordt zeker hier in nederland veel te weinig aandacht aan gegeven,en dat is jammer.

  • Annelies

    Heb met veel belangstelling bovenstaand artikel gelezen en meteen bekroop mij het gevoel dat het zo erg is dat er nog zo weinig mensen/africhters zijn in de categorie Swaab/v.Loon. De oudere ruiters/amazones onder ons zijn als het goed is opgeleid met het voorwaarts/neerwaarts rijden. Wie kan dat tegenwoordig nog en wie geeft zijn paard de tijd om volwassen te worden? Ben zelf een oudere amazone, heb het paard waar ik op rijd de tijd gegeven en loopt nu als 17 jarige beter dan ooit.. Wat de fokkerij betreft: fokkers wordt eens wakker!!!!Er is maar een kleine groep die met de door u gefokte paarden overweg kunnen. Dit is de groep professionals en eigenaren met veel geld. Echter, beste fokkers, als u echt geld wilt verdienen, denk dan eens aan de grote groep ruiters/amazones die niet prof zijn maar gewoon een leuke wedstrijd op basis niveau willen rijden. Dat gaat bijna niet meer: paarden zijn de baas in de ring en niet de ruiter simpel weg omdat de ruiter niet met het paard overweg kan. Dit in combinatie met slechte instructie om met zulke sensibele dieren om te gaan maakt wat ik nu zie op de wedstrijden het rijden van een proef een waardeloze vertoning.
    Ik wens de heer Swaab heel veel succes want deze man is met zijn opvattingen gewoon nodig!

  • Diana Joosten

    Lieve John,

    Alweer zo’n fantastisch artikel!!!!

    Ik heb het geluk gehad om verschillende jaren onder jullie begeleiding te mogen leren rijden volgens de klassieke dressuur kunst.
    Ik als geen ander weet dat deze weg een zware weg is en zeker niet de makkelijkste.
    Ik heb 3 jaar in Portugal gewoond en heb daar verschillende leerlingen van Mestre Nuno Oliveira leren kennen, die nog steeds volgens de klassieke methodes trainen en rijden.
    Helaas zie je daarnaast nog teveel dressuur LEED.
    Ruiters die het principe volgen van..geen gelul trek hem in de krul, en als je maar bovenop je paard weet te blijven dan is het al gauw goed.
    Na deze ervaringen bij jullie en in Portugal opgedaan, ben ik me meer en meer gaan verdiepen in de houding en zit van de ruiters en mag mijzelf op dit moment een kundig trainer noemen. Helaas ondervind ik, dat voor veel ruiters en amazones, deze weg te lang duurt en té confronterend is en dat men al snel afhaakt.
    Het zou fantastisch zijn als er een opleiding zou komen die jonge ruiters de kans geeft om van meet af aan op de juiste manier te leren rijden.
    Recentelijk ben ik op een opendag in Deurne geweest, daar was een clinic van laatste jaars ruiters in verschillende diciplines. Één van de dressuur amazones reed rond op een paard die
    teugelkreupel liep…..Is dit de toekomst van onze jonge ruiters???
    Ik hoop dat heel veel jonge ruiters en amazones zich zullen aanmelden en dat we met goede ruiters en paarden de toekomst ingaan.

  • steef geelen

    In mijn dagelijkse praktijk als trainer/coach in de klassieke rijkunst, met als specialisatie methode de Bodt, kom ik in aanraking met eigenaren/ ruiters die tot het inzicht zijn gekomen dat de huidige weg van de nederlandse instructeurs niet dat biedt wat zij nodig hebben. Zeer goede paarden bijna naar de kl…. gereden. Zich voorheen bedienende van de 3 T’s maar Nu ontwikkelend tot fijngevoelige ruiters. Met begrip voor de verticale en horizontale as van mens en dier. Die hun (veelal) draak tot de liefde in hun leven zagen bekeren. Waarin begrip is ontstaan van de biomechanica van hun kameraad. Respect hebben voor zijn problemen. Waar zweep en sporen hebben plaatsgemaakt voor een liefkozende kriebel op de schoft. Waarin leiderschap en duidelijkheid een zachte hand betekenen. Excuses aan het paard gemaakt wordt wanneer de berijder een fout maakt en elke rit beloond wordt met een machtig gevoel. Waarin de gedragsverandering van het paard boekdelen spreekt. Zijn berijder opzoekt in plaats van hem afkeert. De band tussen mens en dier een nieuwe betekenis krijgt. Die door zoveel jury’s niet begrepen wordt wanneer de combinatie in ontspanning achter gelijke aanleuning met een kaarsrechtpaard zich onwikkeld tot een ware atleet en het plezier van afstraalt, afgestraft wordt omdat er gelachen wordt als er een foutje gemaakt wordt. Of er een een kreet van bewondering door de berijder wordt geslaakt als de uitgestrekte draf gelijk is aan zweven.
    Tsja het is waar. Ik ben een begenadigd mens dat ik inmiddels zo’n 60 combinaties mag begeleiden die de weg naar de klassieke rijkunst hebben ingeslagen. Paarden met hoefkatrol, kissing spines, hanetred, artrose spat oc en ocd lopen weer en vaak nog beter dan ze ooit gedaan hebben.
    Dat is niet mijn verdienste. Maar de verdienste van de weinige grootmeesters die we nu nog kennen. In eerdere reacties op deze website heb ik al eens gepleit voor de koestering van hen en een bede om hun kennis niet verloren te laten gaan.
    Mijnheer Swaab, als ik iets kan doen om uw idee gestalte te geven dan hoor ik het graag.

    Vriendelijke groet,

    Steef Geelen
    http://www.rechtpaard.nl

  • J.Toonen

    Hr swaap slaat de spijker op de kop.
    De klassieke rijkunst is bijna verdwenen. Het is van belang voor de toekomst van de paardensport dat hier aandacht aan geschonken wordt.
    Zelf heb ik nog een klein beetje mogen proeven van waaraan de hr swaab refereerd de remonte rijders.Op het vroegere Marcroix in amersfoort waren nog wat officieren die de rijkunst nog gecombineerd met veel paardenkennis konden overdragen.
    Nu staat iedereen die een boekje gelezen heeft les te geven, zonder een iedee te hebben wat ze daarmee paarden aandoen.En dat is het grootste gevaar, ze zijn het niet eens bewust dat hierdoor de paardensport steeds meer afglijd naar een niveau dat geen toekomst heeft.
    Mensen als Hr J. Swaab, en een aantal andere klassiek geschoolden moeten de kans krijgen.dan heeft het fokken van goede paarden zoals we dat in nederland kunnen weer zin.
    En van veel groter belang: Goed opgeleide paarden hebben het veel beter naar hun zin.
    23 uur in de box, en 1 uur ondeskundig in de krul getrokken worden, met een “instructeur”die dan nog roept dat het zo goed gaat, is een verschrikking om aan te zien

  • Roos Dyson

    Ik raad John Swaab (en alle andere geinteresseerden) aan om ook eens contact op te nemen met Renee Meijerink en Anne Muller (www.akasha-rijkunst.nl). Zij hebben een opleiding ontwikkeld voor ruiters en instructeurs. Ik heb de opleiding in februari afgerond, en heb het gevoel alsof ik in deze opleiding ‘stap 1’ geleerd heb wat betreft houding, zit en inwerking van de ruiter en de basisafrichting van het paard. Dit ondanks mijn Deurne diploma en jarenlange ervaring als wedstrijdruiter. Het lijkt me goed als mensen zoals Renee en Anne, John Swaab en bv Johan Hamminga hun kennis en krachten bundelen om de strijd aan te gaan tegen de ‘moderne’ dressuur, waarbij de ruiters met hun hele gewicht aan de mond van een paard hangen om “oprichting” te verkrijgen.
    Paardrijden kan zo mooi zijn, als je de juiste vakmensen om je heen hebt!

  • Anneloes

    Beste Dhr. J. Swaab,

    Ik ben het volkomen met U eens! Maar….. ik schrijf regelmatig mee met de spring/dressuur-jury en ik denk toch dat de jury als eerste de klassieke opleiding bij u moet komen doen!
    Zolang de combinatie’s nog punten scoren voor in elkaar getrokken, en naar achter getrokken paarden, zwepen, strenge bitten, sporen noem maar op. Ja ook top(?)ruiters met in elkaar getrokken paarden die dan meestal wel winnen?

    Ik zie de jury als boosdoener.

  • Steef Geelen

    Dank je wel Anneloes!

    Blij dat je een boekje open doet. De goede nagelaten natuurlijk. Maar het is soms griezelig om te zien wat die dames en heren voor commentaren durven uitslaken!

    Nogmaals dank je wel Anneloes!

    Steef Geelen

    http://www.rechtpaard.nl

  • veronique

    Ik zou graag wat meer info krijgen over Mijnheer Swaab en zijn school. Is er een website? Waar is de school, wie kan allemaal een opleiding volgen, hoe gaat dat dan te werk, etc Ik heb gegoogeld, maar kan niets vinden.
    Groetjes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.