Ga naar hoofdinhoud

Dilemma: dekken of slager

Moet je een merrie die kreupel is, laten dekken of is dat niet eerlijk tegenover het dier? Veel fokkers lopen wel eens tegen dit dilemma aan. Soms wilde ik dat dieren konden praten. Je vraagt je dan af: waar ligt de grens van wat nog kan en waar moet je gewoon de knoop doorhakken en stoppen met fokken.

Soms zie je paarden met een heel dik been nog met veel plezier een veulen zogen. Paarden die een blessure hebben opgelopen in de sport zijn vaak nog uitermate geschikt voor de fokkerij, als het om een merrie gaat.

Zo hebben wij een merrie die als jong paard een storing heeft gehad in de knieschijf voor. Het voorbeen is daardoor krom gaan groeien. In het begin had ze er erg weinig last van. Ze werd, mede door haar afstamming, nog wel opgenomen in het stamboek en we hebben haar zadelmak gemaakt. Voor de sport was ze helaas verloren, maar voor de fokkerij bleek ze een super fokmerrie en ze verdiende de predikaten preferent en prestatie.

Het kromme voorbeen heeft ze nooit doorgegeven. Haar karakter, met veel intelligentie en doorzettingsvermogen, maakt haar speciaal, ook voor ons. Ze heeft een status aparte veroverd in de stal.

Dat het been steeds krommer werd en dat het steeds moeizamer ging met lopen, zagen we ook en omdat we nog graag nog een merrieveulen van haar wilden, hebben we vorig jaar een embryo laten spoelen. Ook zelf werd ze weer vlot drachtig. Het gevolg is natuurlijk dat we dit jaar twee hengstveulens van haar hebben en geen merrie.

Nadeel is dus wel dat je zo’n veulen nooit kunt aanbieden voor een veiling, want daar ga je niet naartoe met een merrie die kreupel is.

De merrie is echter nog steeds goed in conditie, altijd kort in het haar en vrolijk, ook met veulen. In draf is ze kreupel, maar ze galoppeert nog enthousiast met haar veulen mee. Nu speelt het veulen zelf wel en daagt het z’n maatjes in de wei uit. De merrie laat dat begaan en hoeft er niet meer altijd zo nodig achteraan. Ze lijkt het allemaal wel leuk te vinden. Maar is dat ook echt zo, vraag je je dan toch af…

De wens om nog een merrieveulen van haar te fokken, is blijven bestaan. En ja, het gaat toch goed met haar. De dierenarts zegt dat als ze snel drachtig wordt, ze ook goed in haar vel zit. Zullen we het dan toch nog een keer proberen?

De andere kant van de medaille is dat we haar anders dit jaar na het spenen van het veulen weg moeten doen. Het meest eerlijk in mijn ogen, is haar dan zelf weg te brengen naar het slachthuis. En als ik heel eerlijk ben, zie ik daar best tegenop, al zal ik die weg zeker inslaan. Ze is nu zestien en haar kreupel rond laten lopen tijdens haar oude dag, dat verdient ze niet. Maar ja, ze is nog zo vrolijk en goed in conditie.

Na veel wikken en wegen hebben we uiteindelijk besloten het toch nog een keer te proberen en hebben haar deze week op twintig dagen hengstig gespoten. Nu is het nog de vraag: gaan we voor zekerheid en een bewezen hengst of proberen we het met een jonge hengst? Mocht het lukken, dan is natuurlijk de grote vraag: wat gaan we dan volgend jaar doen en staan we dan opnieuw voor hetzelfde dilemma? Ik hoop dat we naar het paard toe een eerlijke beslissing nemen.

Jacquelien van Tartwijk, redacteur
Deze column verscheen zaterdag 23 mei in De Paardenkrant.

Topics van dit bericht

Selecteer een topic en vind alle berichten over dit onderwerp onder "Mijn nieuws".
Lees meer over topics .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook