Ga naar hoofdinhoud

ICT-perikelen

Het gaat heel snel met de ontwikkelingen in de automatisering. Als je ziet wat er is gebeurd op dat gebied in de afgelopen twintig jaar, sta je versteld. Zo herinner ik me de tijd dat het idee ontstond om voor alle stamboeken en de sport samen één systeem te ontwikkelen. Een prachtig plan maar – zoals zo vaak – gedoemd te mislukken. Alle neuzen dezelfde kant op in de branche lijkt op een of andere manier echt niet te lukken. Te veel belangen spelen een rol en ieder wil zijn eigen hachje beschermen.

Inmiddels zijn we jaren verder en is eenieder zijn eigen gang gegaan. Het is verbazingwekkend wat inmiddels allemaal kan. Op de grote wedstrijden, zoals nu op Outdoor Gelderland, kan het publiek meteen zien waar de dressuurjuryleden punten voor geven en wat de tussenstand is in een proef. De techniek staat voor niets. Het systeem is super snel en – als mensen geen fouten maken – zeer betrouwbaar.

Waarom is het dan in organisaties zo moeilijk, vraag ik me af. De KNHS had prachtige plannen. Er werd veel geld gestoken in de ICT, de vervanging van het automatiseringssysteem. Maar de kosten rijzen steeds weer de pan uit, ondanks goede afspraken.

Het blijkt altijd complexer dan in eerste instantie werd gedacht. De mensen op het KNHS-bureau werken zich het apezuur en krijgen telefoontje na telefoontje. De verwerking van standen loopt ver achter, terwijl alles toch zo makkelijk lijkt. Als het werkt althans. Maar van de ingevoerde standen moet ook nog gecontroleerd worden of de starts geldig waren, enzovoort.

Er komt dus veel meer bij kijken dan alleen het inbrengen van de cijfertjes. Al die disciplines, al die onderdelen, al die bijzondere gevallen en ga zo maar door. En dan komt dat inlegvel er nog bij, dat voor 1 juli in de paspoorten verwerkt moet worden. Dat blijken er bij de KNHS zo’n 11.000 te zijn. Werkte het systeem maar vast optimaal…

Het KWPN heeft een eigen systeem. Op zich lijkt dat goed te werken, maar het is niet gekoppeld en dus kunnen standen van de KNHS niet zomaar even overgeheveld worden. Een gemiste kans. En wat zou het mooi zijn als je even een paard met alle nakomelingen zou kunnen opzoeken in het systeem. Ooit werd verteld, in een toen nog open ledenraadsvergadering van het KWPN, dat dat er zou komen. Niet dus. Anderen hebben dat database-idee inmiddels enigszins overgenomen. Weer een gemiste kans? Het struikelblok zou zijn dat het moeilijk is gegevens extern beschikbaar te stellen zonder persoonsgegevens, maar dat lijkt me een zwak excuus.

Als lid word je overigens wel geacht goed geautomatiseerd te zijn. De KNHS wil nieuwsbrieven rondmailen aan officials en bestuurders, om hen snel en goed te kunnen informeren. Die moeten dan wel een computer met internetaansluiting hebben. Dat geldt ook voor ledenraadsleden, die de stukken straks per e-mail kunnen ontvangen. Dat bespaart portokosten.

En dan is er nog het KNHS Wedstrijd Programma. Die ontwikkeling gaat ook veel trager dan verwacht. Nu nog de wedstrijdorganisaties zo ver krijgen dat zij weten hoe het allemaal werkt en beschikken over de goede apparatuur. De verwachtingen zijn hoog gespannen. Als het echt werkt, is daar veel winst te behalen.

Kansen genoeg dus, op het gebied van de automatisering. Wie weet wat de toekomst allemaal voor een prachtige mogelijkheden brengt die we in de paardenbranche goed kunnen gebruiken. En wie weet komt er ooit een keer een betere samenwerking tussen de diverse organisaties. Dat zou mooi zijn.

Jacquelien van Tartwijk, redacteur
Deze column verscheen vrijdag 5 juni in De Paardenkrant.

Topics van dit bericht

Selecteer een topic en vind alle berichten over dit onderwerp onder "Mijn nieuws".
Lees meer over topics .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook