Ga naar hoofdinhoud

Toverformule

Sectorraad PaardenEerlijk is eerlijk, de laatste tien jaar heeft de Sectorraad Paarden (SRP) er behoorlijk aan getrokken en is het nodige bereikt op het gebied van welzijn en ruimtelijke ordening. De btw-commissie heeft voor een aantal bedrijfstakken het lage btw-tarief weten te bewerkstelligen en er is een hippisch kenniscentrum opgezet.

Maar er ligt nog altijd ontstellend veel op het bord van de SRP en ik vind het enthousiasme waarmee de verschillende commissies aan het werk gaan bewonderenswaardig. Zeker als je ziet dat ze vaak keer op keer teleurgesteld worden omdat partijen, als puntje bij paaltje komt, toch weer afhaken.

Is het niet al meer dan twintig jaar geleden dat er, toen nog via het toenmalige Landbouwschap, onderzoek is gedaan naar een computersysteem voor alle stamboeken? Iedereen stond aan het begin van de automatisering, ook wat betreft de registratie, en het leek een mooie kans met wederzijds voordeel. Als dat toen was gelukt, hadden ze nu met het I&R-systeem een behoorlijke voorsprong kunnen hebben. Het bleek destijds al moeilijk alle partijen bijeen te krijgen, laat staan als er financieel moet worden bijgedragen.

De varkenspest eind jaren ‘90 en zeker de MKZ-crisis hebben toch verschillende partijen bijeen gebracht in de paardenhouderij. Heel duidelijk werd toen dat je alleen samen een vuist kunt maken en voor de gezamenlijke belangen kunt opkomen. Daar was dus een immens trieste gebeurtenis voor nodig.

Zaak is nu om het niet zo ver te laten komen en de registratie van paarden daadwerkelijk op te pakken. Actie dus, al zal ook de overheid nodig zijn om dit uiteindelijk te realiseren. Het zal niet makkelijk zijn echt alle paarden in kaart te brengen, waar ze staan en waar ze naartoe gaan. Natuurlijk zullen er altijd weer nadelen zitten, aan wat voor een registratiesysteem dan ook. Zo zou er een paardenbelasting kunnen komen als alle eigenaren bekend en geregistreerd zijn. Maar de voordelen lijken vele malen groter.

De sector is zich er dus meer dan ooit van bewust dat samenwerking en actie noodzakelijk zijn. “Er zijn goede initiatieven in gang gezet, maar er zijn nog enkele tandjes nodig. Zelf kunt u iets doen met de toverformule samenwerking”, besloot minister Gerda Verburg maandag haar pleidooi tijdens de Sectordag Paard.

Samenwerking en actie lijken dus nog steeds toverwoorden. John Bierling, directeur van de KNHS, memoreerde dat het de samenwerking van sport, fokkerij en ondernemers is die heeft geleid tot olympische medailles. Maar hij realiseert zich ook dat de paardenwereld erg versnipperd is.

Er zijn diverse onderwerpen aan de orde geweest, maar er is niet gesproken over financiering van de SRP. Als er centen nodig zijn wil ineens niemand echt bijdragen. Dit onderwerp werd dan ook van de agenda gehouden. Mogelijk is dan het heffen van paardenbelasting nog niet zo gek, als dat dan niet te laat komt voor de SRP.

Het is dus de hoogste tijd voor actie. Niet nog jaren sleutelen aan een registratiesysteem of wachten tot zoiets wordt opgelegd. Samen moet de sector eruit komen, en dan misschien soms wat water bij de wijn doen. Het is toch te gek dat er een crisis voor nodig moet zijn? Is samenwerken nu echt een toverformule?

Jacquelien van Tartwijk, redacteur
Deze column verscheen vrijdag 16 april 2010 in De Paardenkrant.

6 reacties op “Toverformule

  • Karel de Lange

    Welzijn is in de paardenwereld een veelbesproken onderwerp. De minister van LNV heeft de sector gevraagd om met passende voorstellen te komen en als deze voorstellen naar het oordeel van het ministerie ontoereikend zijn, is het niet uitgesloten dat de minister zelf met maatregelen komt.
    De sectorraad heeft inmiddels een plan van aanpak gelanceerd en die heeft vooral betrekking op hoe anderen, u en ik dus, met paarden dienen om te gaan. Huisvesting, verzorging en sociaal contact etc. worden breed belicht.
    Onder de dreiging van het besmettelijke ziektespook zou de sectorraad ook het liefst zien dat er een landelijke registratieplicht wordt ingesteld. En op dat laatste zit niemand in de paardenwereld te wachten want als er een besmettelijke ziekte zou uitbreken, kan de overheid middels de media, de stamboeken, de maneges en de sportorganisaties de paardeneigenaren echt wel bereiken en adequaat voorlichten. Dat is met de Mexicaanse griep ook uitstekend gelukt.
    Deze vermeende vorm van welzijn riekt eerder naar een financiële greep in de zakken van de paardenhouders. Een registratie gaat altijd geld kosten en we kunnen er gif op innemen dat de sectorraad als eerste klaar staat om de hand op te houden, want men moet daar wel een hele grote (rij) broek ophouden.
    Bovendien heeft een registratieplicht heel weinig met welzijn van doen.
    Dan zijn er op paardengebied wel andere dringende zaken aan orde maar daar wordt in het plan van aanpak geen woord over gerept.
    We weten inmiddels allemaal dat de levensduur van de rijpaarden hard achteruit gaat. En niet alleen de levensduur ook de kwaliteit roept steeds meer vraagtekens op. De paardenklinieken staan vol met jonge sportpaarden die langdurig door pees- wervel en gewrichtsblessures uitgeschakeld zijn. In het gunstige geval worden ze nog wat opgelapt maar veelal betekent het een vroegtijdige einde van een sportcarrière. Nu heeft deze grote uitval meerdere oorzaken en die liggen zowel op het terrein van de fokkerij, de wijze van training en de vroegtijdige inzet van jonge paarden. En ook deze zaken heeft de minister in haar nota als aandachtspunten genoemd. Maar op dit terrein zwijgt de sectorraad in alle talen.
    Bij de door de minster genoemde aandachtspunten hebben de leden van de sectorraad echter een grote vinger in de pap en dus blijven deze toch dwingende zaken volledig buiten beschouwing in het plan van aanpak.
    Als we tegenwoordig kijken hoe paarden van amper drie jaar onder het zadel worden geforceerd en in de hippische bladen worden belicht, dan is het geen wonder dat dit door het grote publiek wordt nagevolgd. Een achtjarig paard heet inmiddels bij dit publiek oud, terwijl het paard op die leeftijd pas volgroeid is. Deze voor de paarden zeer nadelig trend zal een halt moeten worden toegeroepen en het zou de sectorraad sieren om ook deze zaken, waar juist zij nauw bij betrokken is, op de agenda van het paardenwelzijn te plaatsen. Daar hebben de paarden, naast een goede huisvesting, verzorging en sociaal contact, vanuit het welzijnsperspectief vooral recht op.

  • Harriet

    Ook ik vraag me al een tijd af wat men toch echt wil met die registratie

    een paardenbelasting, het zal ongetwijfeld een centen kwestie zijn en niets anders,
    vergeleken met veel andere dieren hebben de meeste paarden het nog niet zo slecht,
    waar dat wel het geval is zal registratie niets uitmaken.

    Volgens mij zijn alle paarden al geregistreerd
    ze hebben immers een chip en de sportpaarden
    hebben bij de knhs een startkaart
    heb je er al een vracht te pakken

    Als ik tegenwoordig een startkaart aanvraag bij een jong paard moet ik eerst het paard bij de KNHS aanmelden of te wel registreren
    kosten ongeveer 20 euro, hoe zij precies
    aan de gegevens komen kun je niet vinden
    maar het valt op dat als ik de startkaart aanvraag bij een paard waarvan wij volgens het paspoort geen eigenaar zijn het paard ook niet terug te vinden is in het Mijn KNHS verhaal
    in de rubriek mijn paarden
    dus weten ze precies dat wij daarvan niet de eigenaar zijn toch ben ik 20 euro extra kwijt
    waar ik niets aan heb,
    ben het met eerste schrijver eens
    dat er al jaren geroepen wordt dat de paarden
    op jonge leeftijd te veel moeten doen
    (heeft niets met de huisvesting te maken) in de sport
    en ook dat is deels een centenkwestie
    wordt de leeftijd van de hengstenkeuringen
    van 3 naar 4 verhoogd moet je ze een jaar langer hengst laten, voor diegene die ze daar verkopen moet je ze een jaar langer voeren
    Ook in de sport een vierjarige alleen een B parcour laten springen,5 jarigen alleen L laten springen, 6 M en 7 jarigen Z
    daarna vrij, dan zijn ze acht jaar en volgroeid
    je moet een pony niet voor niets tot en met 8 jarige leeftijd laten meten.
    4 jarige competities afschaffen alles gewoon een jaar opschuiven dus nk en wk jonge paarden ook

  • Jorieke

    Een registratiesysteem voor paarden vind ik een heel logische stap in de professionalisering van de paardensector. Paardenhouders zijn er misschien huiverig voor, maar het helpt de sector enkel vooruit.

    Bij rundvee en varkens is I&R goed georganiseerd. Moet ook wel ivm voedselveiligheid. Wordt er een kalf geboren, dan is een boer verplicht het dier aan te melden. Gaat een dier verhuizen of gaat het dood, dan wordt het dier weer afgemeld. Bij een verhuizing meldt de nieuwe eigenaar het dier weer aan en geeft aan op welk adres (een zgn. stalnummer) het dier zich nu bevindt. Zo weet je precies waar een dier is. In deze sectoren is het in het kader van voedselveiligheid en diergezondheid toch niet voor te stellen dat je niet weet waar een mogelijk ziek dier is gebleven? Ik snap dat in de paardensector de versnippering een obstakel kan zijn, maar daar moet toch een oplossing voor zijn?

    Stel dat er over een paar weken een gevaarlijke, zeer besmettelijke paardenziekte wordt geconstateerd op een handelsstal. Waar zijn de paarden heengegaan die rondom het vaststellen van de besmetting zijn verkocht? Het kost tijd om dat uit te zoeken. Kostbare tijd, want de besmetting kan inmiddels zijn uitgebreid. En dán krijg je paniek en wordt het nemen van juiste maatregelen giswerk. Echt zeer onprofessioneel in een sector waar zoveel geld in omgaat en waarin er zoveel gehandeld wordt.

  • als alles geregistreerd staat, komt er een plan om “paardenbelasting” te gaan innen…

  • Jorieke

    Dus alleen om de paardenbelasting is iedereen bang voor een registratiesysteem?

    Ik geloof niet dat over bedrijfsmatig gehouden paarden belasting zal worden geheven, als je daarmee zoiets als hondenbelasting bedoelt. Bij koeien en varkens gebeurt dat tenslotte ook niet. Dit ‘bang zijn voor de eigen portemonnee’ mag geen reden zijn om het paardenbestand in Nederland maar gewoon niet te registreren.

  • Karel de Lange

    Alle paarden zijn al geregistreerd alleen nog niet bij de overheid. Het is wel heel naïeve om te denken dat een registratie voor de overheid zonder heffingen gepaard zou gaan De bedrijfsmatige paarden heeft de overheid al precies in beeld en nu moeten ook de particuliere paarden er aan geloven. En dat is niet bepaald om de particuliere paardenhouders subsidies te verstrekken. Als de registratie voldoende vorm heeft gekregen om er heffingen op los te laten, zal dit onmiddellijk gebeuren. Daarbij staat de sectorraad als eerste in de rij om de hand op te houden want zij vertegenwoordigt ongevraagd de particuliere belangen. En daar dient voor gedokt te worden, vindt de sectorraad.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.