Ga naar hoofdinhoud

Job Oldenziel snelt naar winst in Grote Prijs van Beilen

Foto: Christiaan Kikkert/Horsefotografie

Uiteindelijk was het verschil één honderdste van een seconde, maar dat was voor Job Oldenziel genoeg om de Grote Prijs van Beilen bij het concours Indoor Hartje Drenthe op zijn naam te schrijven. In de afgeladen manege van de organiserende paardensportvereniging De Stroomruiters wist Oldenziel zaterdagavond plaatselijk favoriet Bram van Es nipt voor te blijven. Het verschil met Saskia Deknatel die derde werd, was een krappe een seconde.

Bijna had de Grote Prijs van Beilen voor de familie Van Es een wel heel bijzondere ontknoping gekregen. Ruim een uur nadat vader Willem van Es een Koninklijke Onderscheiding opgespeld had gekregen, was het zoon Bram van Es die in een prachtige barragerit de snelste tijd neerzette. Met zijn vurige paard Wamarantha (v. Padinus) was Van Es op dat moment, met nog twee combinaties te gaan, de snelste. Een overwinning voor eigen publiek hing in de lucht. Maar direct na Van Es was het Job Oldenziel die de klok één honderdste van een seconde eerder stil liet staan en aan alle illusies een eind maakte. Daar kwam in de laatste rit, die van de drievoudig winnaar Bert-Jan Zuidema, geen verandering meer in. Zuidema zette wel de snelste tijd neer (35.37), maar zijn UB40 (v. Voltaire) wierp een balkje af.

Voor winnaar Job Oldenziel was de barrage hard werken. “Ik wist dat er hard gereden werd. Ik stond nog in dubio of ik na de derde sprong een erg korte wending zou nemen en toen Bram van Es dat wel deed, had ik geen keus meer. Maar één honderdste scheelt echt niets.” Ofichems Zairda (v. Calvados) is volgens de 34-jarige Oldenziel een erg sterk paard. “Hij heeft heel veel springvermogen en dat kwam goed uit op dit selectieve concours. Het was lastig, maar voor Zairda goed te doen.”
Dat konden niet alle deelnemers zeggen. Van de 34 gestarte combinaties in het basisparcours van de Grote Prijs wisten er zeven de barrage te halen. De anderen incasseerden op het selectieve parcours van bouwer Henk Ekkelenkamp één of meer fouten. Dat gold niet voor de winnaar van de edities 2010, 2011 en 2012, Bert-Jan Zuidema. Als laatste starter in de barrage leek hij op een unieke score van vier zeges op rij af te stevenen. Maar op de voorlaatste hindernis ging het toch mis. Ondanks de snelste tijd kwam Zuidema daardoor niet verder dan de vijfde plaats.
Voor Bram van Es was de tweede plaats de hoogste klassering ooit die hij op het “eigen” Stroomruiterconcours behaalde. “Ik zat er nu heel dichtbij. Ik heb de rit van Job Oldenziel niet gezien, maar hoorde toen ik aan het uitrijden was, de omroeper wel. Balen, maar het is niet anders.” De ruiter uit Beilen was door familieomstandigheden – zijn vader is ernstig ziek – de laatste maanden niet veel aan rijden toe gekomen. “Daarom verraste het mij wel dat ik in de barrage kwam. Wamarantha is een heet paard en als hij ontspannen is, dan is hij tot veel in staat. Dat hebben we vanavond hier wel gezien. Jammer dat het net niet gelukt is de winst te pakken. ’t Is niet anders.”

Klik hier voor de resulaten.
Bron: Horses / Stroomruiters.nl

 

Topics van dit bericht

Selecteer een topic en vind alle berichten over dit onderwerp onder "Mijn nieuws".
Lees meer over topics .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook