Ga naar hoofdinhoud

Jurylid Clarke: ‘Ik kon niet anders dan de bel luiden’

Tong ParzivalDe diskwalificatie van Adelinde Cornelissen en Parzival (v. Jazz) kwam niet alleen als een schok voor de Nederlandse ruiters en het publiek, ook de jury had moeite met het uitsluiting van de combinatie die op een hoge score leek af te stevenen. De Britse voorzitter Stephen Clarke: "Ik kreeg bijna een hartaanval toen ik ineens bloed in de mond van Parzival zag. Het speeksel om de mondspleet was duidelijk rood gekleurd en dan kan ik niet anders doen dan de bel luiden als teken van diskwalificatie."

In de welzijnsverklaring is vastgelegd dat bloed in tegenspraak is met het welzijn van het paard. Er waren geen tekenen dat er slecht met Parzival was omgegaan, maar dat is de regel. “Uitsluiting is automatisch als er bloed zichtbaar is”, aldus technisch gedelegeerde Pool Wojciech Markowski. Jurylid Stephen Clarke noemde het uitbellen van Adelinde Cornelissen gisteravond ‘het slechtste moment uit zijn carrière’. “De combinatie was zo gracieus en was zeer sterk geopend. Ik heb wel bewondering voor de uiterst professionele wijze waarop zij in de ring die teleurstelling verwerkte”, aldus Clarke.

Bekijk de video van de diskwalificatie van Adelinde Cornelissen.
Klik hier voor alle uitslagen.
Lees hier alles over de Wereldruiterspelen.

Foto: Rob Renieri

Bron: Horses.nl/KNHS

3 reacties op “Jurylid Clarke: ‘Ik kon niet anders dan de bel luiden’

 • Kan me de reactie van dit jurylid goed voorstellen!!
  Men weet dat het deze keer niets te betekenen heeft en dat Parcival super wordt verzorgd.
  Maar ’t zijn de regels! Wanneer men die nu drastisch gaat aanpassen, gaat dit ten koste van de paarden die wel gaan bloeden door verkeerde inwerking van de ruiter en/of materiaal. Deze keer zou je willen dat die regel niet bestond, maar jammer genoeg is deze regel vaker WEL nodig….
  Nu is het extra wrang omdat het ook nog eens in de 1e proef gebeurd en dan ook nog eens op een wereldkampioenschap….
  Iedereen leeft met Adelinde en haar team mee. Als je het commentaar op de verschillende zenders hoort: hartverwarmend wat men over haar verteld en men roemt haar op de wijze hoe professioneel en correct ze deze pech incasseert.

 • Frank de Greef

  Dat iemand uitgebeld wordt als er bloed in de mond te zien is, is op zich een prima zaak. Als echter later blijkt dat dat het gevolg was van het per ongeluk bijten op de tong, zie ik niet in waarom zo’n combinatie dan helemaal niet meer in actie zou mogen komen. Da’s een beetje te veel van het goede.

 • Ine van de Kerkhof

  Ik vind het harstikke goed dat er gestopt is! Mooi. Niet leuk misschien maar voor iedereen een pluim. Zo hoor je om te gaan met dieren in de sport. Eerst nagaan wat er aan de hand is en niet doorrijden.

  Dit geeft ook het goede voorbeeld.
  Ine

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.