Ga naar hoofdinhoud

Kans op deelname Olympische Spelen voor Friese hengst Anders

Peter Spahn AndersDressuurruiter Peter Spahn streeft met de Friese hengst Anders (v. Adel) naar deelname aan de Olympische Spelen in Londen in 2012. “We zitten nog steeds in een stijgende lijn en het gevoel wordt steeds beter. We doen ons best voor Londen. Er zit met Anders nog veel aan te komen, elke keer is er weer progressie.”

Als Cas van het Hoksent kwam Anders in 2000 ter wereld bij familie Reynders in het Belgische Hechtel-Eksel. Het was het eerste Adel-veulen uit stermerrie Hanneke van de Hoogstraat (Ouke x Bjinse), “Cas, zoals wij hem noemden, was als veulen niet speciaal. Hij was lief, met een eigen karakter en niets ‘wauwachtigs’. Toen zagen we er zeker nog geen dekhengst of Grand Prix-dressuurpaard in.”

Thieu Vanderlocht uit het Belgische Korspel-Beringen kocht Anders als veulen van de fokker, hoewel hij op de keuring in Zolder slechts een derde premie behaalde. De jury op de hengstenkeuring bleek niet zo gecharmeerd van Anders in zijn jonge jaren. Zij stuurden hem tot drie keer toe zonder resultaat huiswaarts. Na het afleggen van een ABFP-test in het kader van het nakomelingenonderzoek van vader Adel, werd Anders ster verklaard. Vanderlocht stelde de hengst beschikbaar aan ruiter Peter Spahn.

Aangezien Peter Spahn van België naar het Friese Hemrik verhuisde en daar voor het Fryso Huys aan de slag ging, ging Anders met hem mee. “Peter heeft Anders toen van mij gekregen, maar wel met de afspraak dat als hij ooit goedgekeurd zou worden, ik dan weer mede-eigenaar zou worden.” Al snel kwam de vraag vanuit het Friesch Paarden-Stamboek of Peter Spahn zijn hengst niet nog eens wilde aanbieden op de hengstenkeuring. “De hengstenjury heeft Anders een paar keer bekeken op wedstrijden en eind 2008 is hij aangewezen voor het verkort verrichtingsonderzoek. Dat heeft hij in 2009 afgelegd”, aldus Thieu Vanderlocht, die sindsdien weer mede-eigenaar is.

Spahn noemt Anders een intelligent paard met veel temperament en werklust. “Hij is heel gevoelig op de hulpen. Een heet paard. Wat dat betreft lijkt het wel een kopie van zijn vader, alleen heb ik Adel niet van nul opgeleid en Anders wel. Ik beleef altijd veel plezier aan het werken met hem, hij is er voor de volle honderd procent voor je. Ik ben nog nooit zo’n paard tegengekomen.”

Lees het hele verhaal over de hengst Anders in De Paardenkrant Extra Fokkerij.

Bron: Horses.nl/De Paardenkrant – Ellen Franke

© Horses.nl, overname niet toegestaan. Op dit artikel rust copyright.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.