Ga naar hoofdinhoud

Keurmerk Paard en Welzijn 2.0 gelanceerd

Keurmerk paard en welzijn
Prof. dr. Marianne Sloet tijdens het ondernemerscongres op Horse Event.

Tijdens het ondernemerscongres op Horse Event zijn de handtekeningen onder het herziene Keurmerk Paard en Welzijn gezet. Prof. dr. Marianne Sloet, voorzitter van de commissie van deskundigen, legde uit aan welke eisen de ondernemers moeten voldoen om in aanmerking te komen voor het keurmerk. De normen zijn praktisch en voor iedere paardenhouder haalbaar. "We willen inventiviteit belonen. Zo geldt de mogelijkheid om het hoofd naar buiten te doen als 1,5 m2 extra oppervlakte."

Sectorraad Paarden heeft het Keurmerk Paard en Welzijn in het najaar van 2017 overgenomen, waarna het een tijdje stil werd. Inmiddels heeft de commissie van deskundigen de normen vastgesteld en is het keurmerk bijna klaar voor gebruik. Prof. dr. Sloet: “We wilden het toegankelijker en duidelijker maken. Dat wil niet zeggen dat het minder voorstelt, maar ondernemers moeten wel begrijpen wat we willen.” Nieuw is ook het onderscheid tussen het standaard keurmerk en het ‘keurmerk plus’. Daarmee kunnen paardenbedrijven later zien dat ze onderscheidend bezig zijn op het gebied van welzijn. Het minimum aan vrije beweging is in alle gevallen een half uur per dag, zes dagen per week.

Onaangekondigde inspecties

Naast de aangekondigde inspecties zijn er ook onaangekondigde bezoekjes van de inspecteurs. “Tien procent van de bedrijven krijgt te maken met een onverwachts bezoek. Zo willen we voorkomen dat wij alleen de opgepoetste bedrijven zien. Het risico daarvan is dat dierenactivisten met verborgen camera’s laten zien dat we ons werk niet goed gedaan hebben.

Betalen

Op de vraag hoeveel ondernemers geïnteresseerd zijn in het keurmerk, reageerde de meerderheid positief. Uit de vragen bleek dat de kosten – afhankelijk van het aantal paarden op het bedrijf – een punt van zorg zijn voor de ondernemers. “FNRS, kunt u ons helpen om de meerwaarde van dit keurmerk uit te leggen aan het publiek?” Wat Sloet betreft kunnen ondernemers extra geld vragen voor de extra diensten die zij leveren. “Alle paarden dagelijks een keer extra buiten zetten kost extra tijd. Maar het is ook een extra service die je aan je klanten kunt bieden, en daar kunnen ze voor betalen.”

Alvast aanmelden

Een handleiding met een volledige uitwerking van de werkwijze van het Keurmerk Paard en Welzijn is inmiddels in een eerste versie beschikbaar op de www.keurmerkpaardenwelzijn.nl. Ondernemers en andere geïnteresseerden kunnen zich alvast aanmelden om in aanmerking te komen voor een keuring. Interim voorzitter van Stichting Welzijn Paard, Jan Cees Vogelaar: “Wij raden ondernemers aan om eerst advies in te winnen bij hun branche-organisatie (LTO, FNRS et cetera). Zij kunnen alvast samen met de ondernemer de eisen doorlopen, het bedrijf bekijken en eventueel adviezen geven om de haalbaarheid te vergroten. Eerste prioriteit is nu het verder inrichten van de organisatie zodat we op een zo kort mogelijke termijn aan de slag kunnen met het bezoeken van de bedrijven.”

Bron: Paardenkrant-Horses.nl/persbericht Keurmerk Paard en Welzijn

7 reacties op “Keurmerk Paard en Welzijn 2.0 gelanceerd

 • Jet

  Een half ur vrije beweging per dagvgedurende 6 dagen in de week…. dat heeft helemaal niks met paardenwelzijn te maken! Dat is miskenning van het wezen van het paard! En dag 7? Ophokken? Alleen een ritje in een stoffige bak? Bah! Paarden horen 24/7 vrij te kunnen bewegen (ideaal) maar minstens overdag ( minimaal) En als je er dan een paar uurtjes per week vanaf trekt voor rijden, wandelen, longeren of iets dergelijks, prima!

 • Mireille den Hoed

  Wij waren zo trots op de erkenning een aantal jaar geleden. Maar het bord gaat morgen nog van de gevel! Jullie moeten je schamen.

 • Britt Sibie

  Belachelijk, als paarden zo gehouden gaan worden is dat simpelweg dierenmishandeling. Een paard is een bewegingsdier en hoort niet in een hokje van 3×3 opgesloten te worden, zeker niet zo lang!!

 • Human Horse Power

  Het is jammer dat de bedrijven die reeds in het bezit zijn van het keurmerk op geen enkele manier meegenomen zijn bij deze ontwikkelingen.
  Dat baart mij grote zorgen.

 • P. Gerritsen

  Een minimum aan vrije beweging van 0,5 uur per dag, zes dagen per week? Dat heeft helemaal niets met paardenwelzijn te maken en rechtvaardigt enkel een keurmerk voor het ontbreken van oog voor en besef van paardenwelzijn. Een commissie van “deskundigen” die dit een acceptabele ondergrens vindt heeft naar mijn mening weinig inzicht in datgene wat nodig is voor het welzijn van paarden en een bedroevend laag ambitieniveau.

 • Karin

  DIEP TRIEST dit.
  De hele sector moest zich schamen!!

 • Harold Strengholt

  Alles is te koop en zo ook dit keurmerk zonder enige waarde. We vliegen zo met z’n allen terug de middeleeuwen in. Vriendenclubje dat elkaar met deze onzin aan het vreten houdt. De paarden waar het echt om gaat zijn spontaan bijzaak geworden. Erg jammer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook