Ga naar hoofdinhoud

Kijk terug: item over paardenexpositie Stubbs in Mauritshuis

Foto: Ivo Hoekstra, Mauritshuis

In het programma 'Nu te zien' reizen museumdirecteuren het hele land door om je niet te missen tentoonstellingen te laten zien. Bart Rutten, directeur van het Centraal Museum, was op bezoek bij het Mauritshuis. Daar is nu een expositie van de 18-eeuwse schilder George Stubbs, bekend van zijn paardenportretten.

Stubbs vestigde zijn reputatie met uitzonderlijke composities van paarden, die hij op een ongekend levensechte wijze wist te schilderen. Aan zijn succes lag een diepgravende studie van de anatomie van het paard ten grondslag, waarvoor de kunstenaar zelfs eigenhandig paarden ontleedde.

Whistlejacket

De tentoonstelling George Stubbs: De man, het paard, de obsessie bevat onder meer 13 schilderijen, 10 anatomische tekeningen en het skelet van het meest legendarische renpaard aller tijden: Eclipse. Absoluut hoogtepunt van de tentoonstelling is het enorme (2,92 x 2,46 m) portret van het renpaard Whistlejacket uit 1762: een iconisch werk waarop Stubbs het paard tegen een geheel lege achtergrond schilderde. Het is de eerste keer dat dit topstuk uit de National Gallery (Londen) naar het vasteland van Europa komt. 

Kijk hier de aflevering terug

Bron: Horses.nl

Eén reactie op “Kijk terug: item over paardenexpositie Stubbs in Mauritshuis

  • Jan Jonas

    Indrukwekkende tentoonstelling in het Mauritshuis, van deze schilder (kunstenaar). Een must om te bezoeken. Ik ben er geweest, want het Mauritshuis is bij mij om de hoek. Het illustreert het paard van die tijd en de mensen van die tijd die met deze paarden om gingen. Een andere tijd, andere mensen die totaal anders tegen mensen en paarden aankeken en omgingen. Met nu vergeleken hebben onze paarden een lux leven. Dat komt omdat wij nu anders tegen paarden en mensen aankijken en omgaan, dan vroeger. Als u deze tentoonstelling bezoekt, moet U vooral naar de voorbenen van het paarden afbeeldingen in de schilderijen, kijken. De schilder (George Stubbs) illustreert fantastisch de standen van de voorbenen van de paarden van die tijd, die staan nl. allemaal een beetje naar voren. Van uit mijn werk betekend dat, dat deze paarden van toen het straatbeen stonden te ontlasten. De rest mag U zelf invullen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook