Ga naar hoofdinhoud

Klaus Balkenhol: ‘Paarden zijn tegenwoordig beter dan de ruiters’

Fotografie: www.arnd.nl

De Duitse toptrainer Klaus Balkenhol zag de laatste dertig jaar de fokkerij ingrijpend veranderen. “Daardoor kregen we betere sportpaarden, die qua type en beweging ver afstaan van de militaire rijpaarden van enkele decennia geleden. Het hedendaagse sportpaard showt zeer mooie bewegingen, maar daarin schuilt ook een gevaar. Namelijk dat paarden overvraagd worden en dat het laten zien van spectaculaire bewegingen het doel wordt."

“Daarnaast moeten paarden te vroeg presteren en wordt de druk soms te hoog. Bij jonge paarden is het meest voorkomende probleem dat ruiters niet genoeg tijd nemen om het paard voor te bereiden op de volgende stap. Die stap moet je in vertrouwen met het paard kunnen zetten.”
Het africhten van paarden is volgens Balkenhol de afgelopen jaren alleen maar moeilijker geworden. “Je zou kunnen zeggen dat de paarden tegenwoordig beter zijn dan de ruiters. Paarden worden nu opgeleid om op driejarige leeftijd al met spectaculaire bewegingen door de baan te gaan, terwijl ze pas op zes- of zevenjarige leeftijd volwassen zijn. Helaas kan een paard niet meer geven dan de kracht die hij in zich heeft. Met goede paarden willen veel mensen snel geld maken en daardoor worden paarden overvraagd. Dat is menselijk, maar daarom nog niet goed. Paarden die te vroeg te zware oefeningen doen, lopen onherstelbare schade op. Hun levens- en gebruiksduur wordt korter.”

Lees het volledige interview met Klaus Balkenhol in Bit 205. Hierin gaat hij in op de onderwerpen fokkerij, africhting, opleiding en jurering. Bit 205 ligt nu in de winkel.

5 reacties op “Klaus Balkenhol: ‘Paarden zijn tegenwoordig beter dan de ruiters’

 • Yvonne Meijer

  Oud nieuws… 😉

 • Thea Oorveld

  Hier kan ik mij helemaal bij aan sluiten.

 • Mariëlle de Vries - Behrens

  Klaus heeft helemaal gelijk. Kijk maar eens op de zgn. jonge paarden wedstrijden. Daar worden de meeste paarden opgeprikt alsof ze een Z-proef moeten lopen. De jury juicht dat toe. Daarnaast luidt het advies er vooral een ijzertje onder te slaan, want dan gaan ze mooier lopen met de voorbenen. Hoezo natuurlijke aanleg!? Er wordt vooral gekeken hoe hoog de voorbenen gaan en hoeveel de achterbenen buigen. Of de rug op de juiste manier vanuit de schoft omhoog welft schijnt er niet toe te doen. Logisch dat alleen de allersterksten dan nog met 7 jaar of ouder gezond in de sport op hoog niveau kunnen presteren.

 • Anne Schramm

  Een paar jaar geleden was er een studie gemaakt. Bij den FN geregistreerde sportpaarden in Duitsland tussen de 3 en de 17 jaar lopen gemiddeld 1,5 jaar op wedstrijden mee… Zegt heel veel, toch?

 • H. Paerels

  Natuurlijk wil niet iedereen dit horen ….
  Het doet me deugd dat dit soort uitspraken, gedaan door mensen die er “toe doen” in de paardensport, nu ook geplaatst “mogen” worden in een Nederlands blad als het Bit.
  De kwaliteiten van de ruiters zijn niet meegegroeid met die van de paarden.
  Om die sensibele, temperamentvolle paarden te kunnen “beteugelen” heeft men schijnbaar een bepaalde trainingsmethode nodig.
  De omstreden trainingsmethode die drie “S”-en meegeeft: spanning, spektakel, sensatie.
  Het wordt tijd dat de lichamelijke én mentale ontspanning van paarden weer het kippenvel-gevoel gaat geven, lichtheid agv ongedwongenheid.
  Helen Langenhanenberg heeft daar weer een geweldig voorbeeld van gegeven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook