Ga naar hoofdinhoud

Klein kruiskruid ontdekt in luzerne

Klein kruiskruid

Uit onderzoek van het bureau Risicobeoordeling van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) blijkt dat in sommige paardenvoeders met luzerne de giftige stoffen van klein kruiskruid voorkomen. De groenvoederdrogerijen geven daarom aan dat zij het voer beter gaan controleren. De VWA controleert in de toekomst of de drogerijen de belofte nakomen om luzerne zonder klein kruiskruid te leveren.

Het is bekend dat paarden gezondheidsproblemen kunnen krijgen door het eten van planten met giftige alkaloïden. Met name over alkaloïden van het jakobskruiskruid zijn veel eigenaren van paarden bezorgd. Uit het onderzoek is gebleken dat jakobskruiskruid vrijwel niet meer voorkomt in diervoeders, maar door een verbeterde analysemethode werden wel alkaloïden van klein kruiskruid aangetoond. Dit kwam met name voor in luzerne.

Jakobskruiskruid, klein kruiskruid en vergelijkbare planten hebben van nature een bittere smaak. Paarden mijden deze planten bij het grazen in het land. In gedroogde vorm verdwijnt echter de bittere smaak, waardoor de kans groter is dat paarden de planten eten. Verwaarloosde paarden komen vaak voedsel te kort. Dan bestaat het risico dat zij deze giftige planten ook in het weiland wél zullen eten. Het bureau Risicobeoordeling vraagt daarom extra aandacht voor het signaleren van verwaarlozing van paarden.

Lees ook:
De gevolgen van jakobskruiskruid

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook