De Sectorraad Paarden (SRP) heeft op verzoek van de staatssecretaris Henk Bleker basisregels opgesteld voor het verbeteren van het paardenwelzijn in Nederland. Met de ‘Twaalf richtlijnen voor paardenwelzijn’ voldoet de SRP aan de wens van de staatssecretaris om voor 1 mei 2011 met een concreet voorstel te komen. De KNHS, die tevens deel uitmaakt van de SRP, onderschrijft deze richtlijnen. “Ze sluiten feilloos aan op de beleidslijnen, die de KNHS reeds heeft vastgesteld op het gebied van paardenwelzijn", aldus KNHS-directeur John Bierling.
De twaalf richtlijnen gaan onder andere over adequate voeding, een boxoppervlakte passend bij de grootte van paard of pony, voldoende beweging, lichthoeveelheid in stallen, te stellen eisen aan stallen en weiden, preventie en behandeling tegen ziekten of aandoeningen, het verbod op het couperen van staarten, voorwaarden voor het houden van paardenmarkten, het op goede wijze spenen van veulens, de juiste houding ten opzichte van stereotype gedrag en zweepgebruik.
Klik hier voor de complete brief aan de staatssecretaris en de voortgangsrapportage 2010 van de SRP
Bron: Horses.nl / KNHS
Ha Ha Ha Wordt hier nieuws gebracht ??? Nee. En door wie wordt dit controleerd ? ? En wat gebeurd er daadwerkelijk als er iets niet goed gaat ? ? Precies, maar er is vast iets of iemand die er beter van wordt.
Het is volledig uit de hand gelopen in Nederland en of een groot aantal van de in nederland levende paarden ooit nog op een natuurlijke wijze kan leven is de vraag…,want WIe gaat dat dan controleren?
Men (de dierenbescherming ) schat dat er momenteel zo’n 560.000 paarden in Nederland leven,waarvan ongeveer 160.000 reeds dood en niet “afgemeld” na destructie.”Goede administratie” dus,maar ja als ze niet geregistreerd staan ,wie kent ze dan?
Wie gaat het zweepgebruik bv controleren?
En wat is in de ogen van een ruiter corrigeren en wat is straffen….sommige ruiters slaan er flink op los als hun paard bv een sprong zijwaarts maakt omdat hij schrikt van een opvliegende eend oid,of als het dier weigert voor een hindernis…slaan maar jongens en rukken in die mond,om dan maar te zwijgen over de verbale verwensingen..
kinderen die een veulen longeren van 1 jaar oud…
kinderen die hun dikbehaarde shetlanders de gehele woensdagmiddag afjakkeren met klasgenootjes…houdt ze van de straat….
En dan al die zogenaamde SPORTPAARDEN,die geschoren en met 3 dekens op staan te verkommeren in hun stalletje,3 kwartier met de goque om hun voltes moeten galopperen en dan weer met 2kg krachtvoer weggezet worden (inclusief luchtzuigband om de strot).
En dan de dieren die amper hun eigenaar zien,laat staan de smid of de veearts,die zonder bijgevoerd te worden op een schraal landje staan met mok tot in de liezen?
Allemaal geweldige voornemens ,maar WIE gaat dat controleren en welke bevoegdheden hebben deze personen en welke straffen en boetes mogen er uitgedeeld worden?
Waar komt dat geld vandaan als er in Nederland vandaag de dag het mes gezet wordt in politie , zorg/welzijn en wat al niet meer voor ons mensen….dierenwelzijn heeft een minister ,maar geen prioriteit ben ik bang.
Ben benieuwd in hoeverre benoemde zaken uitgevoerd gaan worden.Wat heeft het voor financiele gevolgen bijoorbeeld voor fokkers en handelsstallen als een paard in Nederland “pas”op zijn 4de/5de levensjaar “onder de man” mag?
Wat moet er gebeuren met de paarden waarvan de eigenaren financieel niet in staat zijn om prikkeldraad voor planken danwel schrikdraad te vervangen , boxen te vergroten,aan te tonen dat de smid 4x per jaar geweest is en hun paarden niet naar buiten kunnen?
Wat gaan de mensen doen die er een paard op na houden terwijl ze zelf het water aan de lippen hebben…marktplaats is er vergeven van ” SPOED” “HAAST” “ivm STUDIE” “WEGENS NIEUWE AANFOK” “TOPPER” “VEELBELOVENDE Met die en die als ouders” enz enz
Ik ken in naaste omgeving twee eigenaren van een paard die in de schuldhulpverlening beland zijn en twee (nog geen 18 jaar oud) met een zeer lage Wajong uitkering…hou mijn hart vast voor deze dieren…
Ik ben van het type dat eerst paardenvoer haalt en dan pas naar de buurtsuper gaat voor mijn eigen eten,maar menig paardenhouder bezuinigd eerst op stro /hooi en voer.
trek er aub een langere tijd voor uit om uw plannen te realiseren,zodat mensen niet gedwongen worden om hun paard naar de slacht te brengen.
Alles in het belang van onze nobele ,gesifiliseerde,onderdanige,mensafhankelijke,altijd vriendelijke ,lieve en werkwillige paarden!
Kijk naar Ierland ,daar lopen de verwilderde paarden en ponies gedumpt door de straten,maar kunnen misschien nog in de natuur hun hagje vinden,moet er niet aan denken dat zoiets in dichtbevolkt Nederland gaat gebeuren…
Het is een rampscenario!
Twee reacties waarin gevraagd wordt: wie gaat dit allemaal controleren? Ik zou zeggen dat we de 500 aan te stellen animal cops daar onder andere mee zouden kunnen belasten. Verder zou er een meldpunt ingesteld kunnen worden waar men, eventueel anoniem, verkeerd gebruik, gedrag en/of behandeling zou kunnen melden waarna gerichte controle mogelijk is. Laten we vooral niet stoppen met welzijnsregels stellen omdat de contrôle op de naleving ervan niet realiseerbaar zou zijn. Zelfs als slechts uitwassen opgespoord kunnen worden dan is bestraffing pas mogelijk als er wettelijke regels zijn die ovetreden werden.
Helaas is in de 12 richtlijnen geen einde gemaakt aan het fenomeen paardenmarkt. Omwille van folklore en gewoonte worden paardenmarkten niet afgeschaft c.q. verboden. Daarmee worden deze markten qua waarde gelijkgesteld met de meestal gelijkertijd gehouden braderieën en kermissen, bedoeld om het volk te vermaken en zijn ze zeker niet noodzakelijk om paarden te kunnen verhandelen. Anders dan vroeger kunnen paarden -en ander vee- op diverse manieren te koop aangeboden worden. De digitale snelweg levert alle moderne mogelijkheden daartoe en het fenomeen paardenmarkt is eigenlijk niet meer van deze tijd. Geen enkel weldenkende particulier koopt op zo’n markt “blind” een paard. De handel op deze plaatsen is er meestal een tussen handelaren onderling. Dat dat prijsopdrijvend werkt is nog het minst kwalijk. Erger is de anonimiteit waarmee op zo’n markt gehandeld kan worden. Zou je als particulier tòch tot een aankoop zijn overgegaan dan kun je achteraf nergens verhaal halen indien daar een reden voor is. Als de paardenmarkten dan niet afgeschaft worden, stel dan in ieder geval een legitimatieplicht voor de handelaren in. Op verzoek van iedere potentiele klant een legitimatie moeten tonen lost mishandelings- en andere welzijnsproblemen op de markt namelijk in één klap op. Want geen handelaar begaat nog zichtbare overtredingen als zijn naam en adres onmiddellijk bekend zouden zijn. Ook zieke dieren, dieren met een verborgen gebrek of dieren die onder de pijnstillers zitten kunnen dan niet meer verhandeld worden zonder dat de verkoper aansprakelijk gesteld kan worden. En last but not least kan men klachten over dierenwelzijn, be(lees: mis-)handeling e.d. veel gerichter bij de daartoe geëigende instanties aangeven wanneer de personalia van de overtreder door de aangever vermeld kunnen worden.
Prikkeldraad rond de paardenweide is straks niet langer geoorloofd. Wat helaas niet in de afrasteringsrichtlijn is meegenomen is het gebruik van schapengaas met dezelfde doelstelling. Schapengaas zorgt regelmatig voor vreselijke toestanden wanneer een paard er met de voet doorheen komt. Kleinere voeten maken meer kans om door de mazen van het gaas heen te geraken dus ponies en veulens zijn meestal de dupe van het gebruik ervan. De hele hoef wordt vaak afgesneden wanneer het paard zijn been uit het ijzerdraadgaas probeert terug te trekken. En als je denkt dat alle paardenhouders daar nu rekening mee houden.. Schapengaas is een van de meest voorkomende afrasteringen rond het weiland van de gemiddelde veehouder.
Bedenkend dat veehouders meestal ook wel paarden huisvesten is er reden genoeg om ook het gebruik van schapengaas als afrastering van de paardenweide via de richtlijn van paardenwelzijn uit te bannen.
En tot slot nog voor Meta uit Den Helder: gesifiliseerde paarden zouden paarden zijn met een geslachtsziekte, namelijk syfilis.
Je bedoelde te schrijven: geciviliseerde paarden. Neem ik aan.
Er valt nog zat te verwezenlijken, maar het begin is er!
Aangezien de SRP aanbeveelt om veulens vanaf de leeftijd van 4 maanden (!) te spenen, en dan ook nog met droge ogen durft te beweren dat spenen op de leeftijd van 6 maanden nadelig kan zijn voor de moeder, maak ik me geen illusies over de zorg voor het dierenwelzijn van deze organisatie. Ik vrees dat de SRP alleen het welzijn van paardenhandelaren en andere financieel bij de paardenhouderij betrokkenen voor ogen staat. Het uitdrukkelijke pleidooi voor het behoud van paardenmarkten wijst hier ook al op.
Wie hier ook iets mee opschiet, de paarden in ieder geval níet.
een paard kopen is ook wel erg makkelijk.
zodra de centjes maar op tafel liggen mag t paard mee. weet jij veel in wat voor situatie t terecht komt.
tot 2 keer toe verkocht ik een van mijn beestjes, bracht t in eigen trailer naar de neiuwe eigenaar… ik heb 1 keer t paard niet uitgeladen, maar direct weer meegenomen naar huis….ongelovelijk t moest in een kas staan, tussen de bollenkisten zonder stroo. dr waren wat stalen balken aan elkaar gelast waar t paard tussen moest staan. vervolgens de nieuwe eigenaar dr maar even van overtuigd dat t echt niet kan. de andere kwam in een pension stal, waar ze tot 8 mei binnen staan, de eigenaar beld mij nou af en toe verdrietig op dat t beesje zo druk is en gemeen is naar andere paarden en de stal sloopt.
tja dit soort “paardenvolk” dat moet toch op een of andere manier van richtlijnen worden voorzien van hoe het wel en niet moet. anders blijf je dit soort situaties houden.
@ Herman 😉
Hahaha ja je hebt gelijk hoor…die zoeken we op >geslachtsziekte bij paarden.
Ja ik bedoel geciviliseerd : 1) Beschaafd 2) Gecultiveerd 3) Ontwikkeld 4) Welgemanierd
😉
Of nog beter “gedomesticeerd”
Ik heb de complete brief gelezen en moet zeggen dat ‘de regels’ wel genuanceerd beschreven zijn, maar weinig nieuws bevatten. Ik kom op veel (pension)stallen en eigenlijk worden op alle bedrijven de paarden volgens deze regels gehouden, ook zonder dat er regels voorgeschreven worden. Gewoon omdat, als je goed voor je paard wilt zorgen, je er op deze manier mee omgaat.
Helaas zullen er altijd uitwassen blijven bestaan, maar die kunnen alleen tegengegaan worden door controle, iets wat over het algemeen niet automatisch schijnt te horen bij regelgeving die achter het bureau bedacht wordt.
Het lijkt mij wel een goede zet. Zonder richtlijnen kan er ook geen straf worden uitgedeeld. Dit is in elk geval een basis voor de aanpak van mishandeling, verwaarlozing enz.