'Er moet iets gedaan worden tegen dit wanbeleid' - Horses.nl Ga naar hoofdinhoud

‘Er moet iets gedaan worden tegen dit wanbeleid’

Foto Lonneke Ruesink
De veelbesproken gedragscode die de KNHS eind februari rondstuurde is, zoals gisteren naar buiten kwam, door tweederde van de officials ondertekend. Hanneke Hegeman was één van de initiatiefneemster die de officials opriep deze code niet te ondertekenen en te wachten tot er duidelijkheid is over de rechtspositie van juryleden. “Wanneer slechts tweederde heeft ondertekend betekent dit dus dat er alsnog ruim 1.000 officials zijn die dit niet gedaan hebben. Dit lijkt mij een teken aan de wand”, aldus Hegeman.

Eind februari ontvingen KNHS-officials een brief waarin werd gevraagd een gedragscode te ondertekenen. Wanneer voor 1 juli 2016 niet getekend is, wordt de bevoegdheid opgeschort. De gedragscode leverde veel verzet op. De Stichting Hippische Juryleden (SHJ) vindt dat van de brief een dreiging uitgaat en dat de code lijkt op een vergaande vorm van het ontnemen van de grondwettelijk vastgelegde vrijheid van meningsuiting. Toch houdt de KNHS vast aan de code en is niet van plan deze te wijzigen.

Hegeman kan hier niet over uit: “Ik kan mij nog steeds niet vinden in het besluit van de KNHS. Wat zij doen staat lijnrecht tegenover hoe het werkt met een ledenraad. Volgens de statuten kunnen leden besluiten terugdraaien maar hiervoor moeten wel de officiële besluiten naar buiten worden gebracht. De KNHS weigert in alle talen deze besluiten te overleggen. Dit gaat tegen alle afspraken in. Op deze manier lijkt het erop dat deze zaak überhaupt nooit voor de ledenraad is geweest”.

Volgens Hegeman hebben veel juryleden toch getekend om er maar vanaf te zijn. “Ik denk dat veel officials denken dat die gedragscode en de sancties die daarin zijn opgenomen niet zo’n vaart lopen en zij vinden het vaak een gedoe om hier tegen te protesteren. Zeker omdat de KNHS zo’n log orgaan is”.

De SHJ heeft geen middelen om te procederen tegen dit besluit, echter loopt er op grond van het verenigingsrecht van één van de leden wel een zaak tegen de KNHS. “Dat zal nog wel even duren, de KNHS schuift alles op de lange baan en ook nu willen ze niet met de officiële besluiten naar buiten treden. Ik vind het een rare poging van de KNHS om de eigen machtspositie nog meer te versterken, er moet iets gedaan worden tegen dit wanbeleid”, besluit Hegeman.

Gerelateerd:

Tweederde van de officials heeft KNHS Gedragscode ondertekend
KNHS geeft officials meer tijd voor tekenen gedragscode
Verzet tegen gedragscode voor juryleden
KNHS dreigt met opschorten bevoegdheid juryleden

Bron: Paardenkrant-Horses.nl

12 reacties op “‘Er moet iets gedaan worden tegen dit wanbeleid’

 • Irene

  Ik zie een nieuwe bond ontstaan. Als alle juryleden zichzelf op een lijst zetten, dan kunnen ze gewoon gezellig wilde wedstrijden jureren. Hebben ze geen log orgaan nodig en lopen ze ook geen kans geroyeerd te worden. Wilde wedstrijden zijn steeds meer in opkomst en een leuker dan de reguliere KNHS wedstrijden.

 • peter

  Wie zet de eerste stap na een nieuwe bond? ik zou graag de tweede stap zetten. Ik denk dat het wel belangrijk is dat dit gebeurt door mensen die hier voor geschikt zijn. we hebben in Ermelo het voorbeeld als dit door de verkeerde mensen gebeurt

 • Corrie Wouters, voorzitter SHJ

  Twee derde van de Officials hebben de brief ondertekend, waarvan vele Officials onder protest hebben getekend. Dat wordt niet vermeld door de KNHS. Ook de protest brieven zijn nooit beantwoord door de KNHS.
  KNHS gaat zeer democratisch om met vrijwilligers/sters die voor “een appel en een ei” de vereniging in stand houden en de paardensport promoten.

  Opheden drie gedragscode`s voor Officials van kracht:
  Ledenraad KNHS/FEI november 2015 (geen handtekening verplicht}
  Bestuur van de KNHS februari 2016 (handtekening verplicht voor 1 juli 2016.)
  NOC*NSF gedragscode voor alle sporters/juryleden/bestuursleden Maart 2016. (geen handtekening verplicht.)

  Wanner krijgen de Leden van de KNHS nu uitleg over de gang van zaken. Je kunt niet verplicht tekenen voor een gedragscode die zomaar ” uit de hoge hoed getoverd wordt van de hoge heren van het bestuur van de KNHS”. Dat is tekort door de bocht.

 • Brekelmans

  Irene ! Wegens een gelijksoortige arrogante houding van de KNHS is destijds de NBVR opgericht.

  De NBVR had zich nooit in moeten laten lijven tot de KNHS.

  Er is inderdaad maae een goede oplossing en dat is concurrentie. Dus snel een nieuwe bond. mensen verenig U.

 • Brekelmans

  Mijn excuses: moet zijn “laten inlijven”.

 • Irene

  Brekelmans, helemaal met u eens. De bonden hadden nooit moeten fuseren, allemaal om een hogere status bij NOC NSF te krijgen. De amateurs hebben er niks aan dat er een handje vol mensen naar de OS mogen. Ik gun het ze van harte hoor, maar de grote massa lijdt onder de paar toppers. KNHS heeft meer belangstelling voor onroerendgoed portefeuilles en digitalisering dan voor de ruiters en amazones. Er wordt ook nog aangedrongen om te proberen recreanten in te lijven om de bond lekker groot te maken. Ze verliezen degenen waar ze groot door geworden zijn geheel uit het oog.

 • Lucky

  Jammer dat de Knhs een log, stug en bureaucratisch orgaan. Die prat gaat op hun eigen bedenksels door te voeren en met een dictatoriale hand de verenigingen en leden hun mond te snoeren. Zo verschrikkelijk jammer geef mij de tijd maar van meerdere organisaties … NPC, NHS,NBVR en NKB je kon bij alle bonden rijden en geen gezeur… Als er een nwe bond komt meld ik mij direct aan!

 • Hanneke Hegeman

  Ofschoon het nooit mijn bedoeling is geweest een nieuwe bond op te zetten, heb ik er uiteraard wel over nagedacht. Dat is inderdaad niet zo moeilijk! Een hoop regels kan weg (de meeste zijn er alleen om de bond zelf te beschermen) en ook de promotieregeling kan weg. Iedereen gewoon zelf laten bepalen wat hij start. (Is er ook geen dure puntenregistratie nodig.) Wel scherpe regels over het dierenwelzijn! En heel veel aandacht (en ondersteuning) voor de kwaliteit van de rijderij. Ik werk graag aan een dergelijke nieuwe bond mee. Mail me maar via mijn facebook!

 • eddy crul

  Beste mevr Hegeman, Alhoewel ik mij als Belg niet moet bemoeien met een Nederlandse aangelegenheid wil ik u toch steunen ,ik zou zo zeggen met Uw nobel initiatief, waarbij u een grote aandacht schenkt aan de kwaliteit van de rijderij,het welzijn van het paard en een eerlijke correcte reglementering.Ik hoop dat U goede partners vindt om Uw droom te verwezenlijken.Het zal allicht moeilijker zijn dan U denkt,maar waar een wil is,is een weg. Veel succes. vr gr EC

 • Lucky

  Beste Hanneke
  Ik zou graag meedoen ! Hoop dat het allemaal te realiseren valt, maar waar een wil is …. Is ook een weg !
  Niet teveel BOBO’S en gewoon een goed realistisch bestuur die wel luistert naar de wensen van de rijders en eigenaren enz.

 • Willem

  Een nieuwe bond oprichten , wat een onzin allemaal daar komt niks van terecht en is niet realistisch , wil niet zeggen dat het beleid bij de KNHS anders kan

 • jos wouters

  Hanneke Hegeman, spaar u de moeite.

  Nieuwe bond lukt niet meer,waarom niet iedereen roept erom maar in de praktijk sta je er alleen voor. Ik heb het 4 jaar geleden geprobeerd met genoeg financiele middelen.Ik heb destijds 700 aanmeldingen gekregen,en steun,toen het daadwerkelijk zo ver zou komen ,waren een 20 tal mensen over.Er is een nederland groepje nationale ruiters ook mee aan de slag geweest,maar ook hun zijn ermee gestopt.Het zit complex in mekaar,en de bond heeft zich goed ingedekt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook