Ga naar hoofdinhoud

KNHS staat trensbit toe in Grand Prix

BitDe KNHS voert per 1 april 2010 een nieuw wedstrijdreglement dressuur in. In dit reglement zijn enkele grote veranderingen opgenomen. De opvallendste wijziging is de acceptatie van een enkel trensje in de Grand Prix.

Het gebruik van een stang en trens hoofdstel is vanaf de klasse Z1 toegestaan, maar niet meer verplicht in de nieuwe reglementen. Dit betekent dat het tijdens KNHS wedstrijden zelfs in de Grand Prix is toegestaan op een enkele trens te rijden Wel kunnen uitzonderingen gemaakt worden voor speciaal door de KNHS aangewezen wedstrijden zoals kadervormingswedstrijden.

Per 1 april is het ook toegestaan om in alle klassen met sporen te rijden, maar het is in geen enkele klasse meer verplicht. Het dragen van een plastron is ook niet langer verplicht als je een dressuurblouse draagt en het is toegestaan om met regenkleding, een speciale regenbroek of met windjack te rijden wanneer de op de wedstrijd aanwezige federatievertegenwoordiger toestemming geeft. Ook het gebruik van een kunststaart bij een paard is onder enkele voorwaarden zonder dispensatie toegestaan.

Klik hier voor het wedstrijdreglement dressuur 2010.

Bron: Horses.nl/KNHS

Lees ook:
Introductie impulsrubrieken en bitloos rijden
Reglementen bitloos rijden in dressuursport bekend

19 reacties op “KNHS staat trensbit toe in Grand Prix

 • Rita Geurtsen

  Echt een super besluit om het verplicht te laten rijden met stang/trens te wijzigen. Want waarom een paard plagen met nog een extra stuk ijzer in de mond, als hij zijn werk voor de hogere klasse thuis prima doet. Een heel paard vriendelijk besluit !!!

 • anna janssen

  Dit is een 1 april grap. MiND MY WORDS

 • Leonneke castelijn

  leuke grap …. leuke grap…

  nu even serieuss? dit kan zeker niet waar zijn

 • Domor

  Zeer positieve veranderingen, al vind ik de plastron wel een nadeel.

  De dressuursveranderingen gaan altijd per 1 april in, dus dit is geen grap. Voor de rest zijn de meeste veranderingen diervriendelijk dus ik ben er zeker positief over.

 • Sjira

  GE-WEL-DIG!!!!!!!!!!!!

 • Sarah

  Het is trouwens mark my words, niet mind my words :s En ik vind het een zeer positieve vordering! Waarom zou het verplicht moeten zijn om je paard met een scherper bit te rijden als je in een hogere klasse rijdt…
  Als je paard het verder goed doet zonder is het toch prima?

 • Marcel Dufour

  Nee, is echt geen 1 april grap. Ik dacht het ook, maar lees de officiele reglementen maar http://knhs.nl/news.asp?pCatID=225&CatID=9011&ppCatID=&ID=36&style=1&zoomstyle=11&men= En dan even klikken op “Wedstrijdreglement Dressuur 2010.pdf”. Onder artikel nummer 118: 3. Voor de klassen vanaf Z1-dressuur geldt, met uitzondering van de pony’s, dezelfde optoming als voor de klassen B t/m M2, aangevuld met de mogelijkheid tot gebruik van een stang- en trenshoofdstel (met Engelse neusriem of Engelse keel/neusriem).

 • Barbara

  Eindelijk! Het werd tijd. Het niveau waarop je rijdt heeft namelijk niks te maken met het hoofdstel van je paard. Wanneer het paard goed voor elkaar is en graag aan het werk gaat voor zijn of haar berijder zou een Grand Prix ook gereden moeten kunnen worden met een gewone trens.

  Bravo KNHS!

 • S.Berger

  Fantastisch idee om met trens Grand Prix te rijden. Een beetje ruiter moet dat kunnen. Bedankt namens de paarden

 • Carmen

  Mooi, het wordt paard vriendelijker! Zou tijd worden, alleen jammer van die sporen..en nu die bitten er nog eens helemaal uit…

 • Meta

  😉
  Sing Hallelujah!!(1 minuut stilte voor de echte liefhebbers met gevoel binnen de  KNHS)

  Haha..ik stelde deze vraag al eens heel verontwaardigd in ‘vraagbaak’ en er kwamen angstvallig weinig reacties op…geweldig dit!

  Maarrrr….waarom nou niet verbieden,die stang erbij…zakt het hele circus dan in ofzo?

  Proost!

 • Harlie

  Super!!!!!!!!!!
  Gaat de KNHS toch nog met z’n tijd mee.
  Ik ben benieuwd hoeveel mensen dit statussymbool (want dat is het voor sommige mensen) nu in de kast laten hangen en laten zien wat ze kunnen met een trens.

  Volgende stap is ook na de L de bitten eruit!

 • Danielle

  Joepie! Dat word toch die startkaart aanvragen! Niet dat ik zo in het Z komt maar het motiveert wel! Want nu gaan we pas in de gran prix zien wie er echt kan paardrijden! Nou anky pak je spullen maar in!

 • Meta

  LEES….”Het gebruik van een stang en trens hoofdstel is vanaf de klasse Z1 toegestaan, …..

  ‘Wel kunnen uitzonderingen gemaakt worden voor speciaal door de KNHS aangewezen wedstrijden zoals kadervormingswedstrijden.’

  Beetje krom door de bocht maar oké!

  Het is geen plicht meer.

 • S

  Zozo,

  Daar heeft men lang over na moeten denken..
  Nu zouden ze ook eens kritisch naar het springen moeten kijken.
  Daar zie je ook bizarre optomingen.

 • Angelique

  Ik vind het zeker een positieve ontwikkeling voor wat betreft het op trens mogen gaan rijden. Ik heb alleen een beetje moeite met de mensen die gelijk beginnen te roepen: nu nog bitloos. Waarom? Omdat het ineens een trend is? Sorry, maar het gaat erom dat je je paard netjes rijtechnisch met gevoel op je zit en zachte hand kan rijden en of je daar nu een trens of een stang en trens voor gebruikt (in de hogere klasse) maakt naar mijn mening niet uit. En de mensen in de Grand Prix kunnen écht wel rijden anders komen ze niet zo ver. Ik had er graag in de reglementen bij gezien dat je in de zomer naar keuze met een bodywarmer zou mogen rijden ipv een rij-jas.

 • laura

  ik citeer:
  Volgende stap is ook na de L de bitten eruit!

  al die mensen die meteen weer met bitloos rijden aan komen…..ga eerst maar eens zorgen dat je verder in de wedstrijden komt voordat je weer begint te bléren.

 • smirre

  “”LEES….”Het gebruik van een stang en trens hoofdstel is vanaf de klasse Z1 toegestaan, …..

  ‘Wel kunnen uitzonderingen gemaakt worden voor speciaal door de KNHS aangewezen wedstrijden zoals kadervormingswedstrijden.’

  Beetje krom door de bocht maar oké!””

  Meta, dat is niet krom door de bocht, internationaal moet er nog wel met stang en trens gereden worden, dus is het logisch dat de selectie’s voor de kaders ook met stang en trens gereden worden.

  Ik ben blij dat je niet meer de verplichting hebt voor een stang en trens, omdat mijn paard een klein mondje heeft, met weinig ruimte erin voor ‘veel ijzer’. Een gewoon dik bit, waar ik normaal alle paarden op rij, geeft haar al problemen, laat staan stang en trens! (Daarom rijd ik haar op een vrij dun trensje, ook al is ze licht in de aanleuning en dat gaat prima.)

  Toch ben ik geen voorstander voor verplicht bitloos, als je ervoor mag kiezen is het mooi, maar ik wil ook kunnen kiezen voor een bit.

  T is al zo vaak geschreven maar nogmaals: de diervriendelijkheid hangt af van het verstand, gevoel en ervaring van de ruiter, niet zozeer van welk bit, wel of geen spoor enz.

  Straks moet het ook nog zadelloos… 😉

  Verder ben ik geen voorstander van sporen in de B, hadden ze wel mogen verbieden. Wel fijn dat je er nu voor mag kiezen om zonder te rijden vanaf de L.
  Wat betreft de bitten in het springen mogen ze vooral bij de pony’s en bij de lagere klassen paarden (toch vaak minder ervaren ruiters) wel het één en ander verbieden.
  Gebrek aan ervaring compenseren met sterker inwerkende hulpmiddelen is naar mijn idee niet oké.

 • Meta

  oké ik begrijp het! 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook