‘Het staat nergens in de regels, dus formeel had ze niet uitgesloten mogen worden. Dat dit Adelinde Cornelissen tijdens de Wereldruiterspelen in Kentucky toch overkwam toen juryvoorzitter Stephen Clarke bloed in het schuim om de mond van Jerich Parzival ontdekte, valt volgens KNHS-directeur John Bierling te rechtvaardigen in het kader van dierwelzijn.
Het blad Horse International ploos alle FEI-reglementen na en ontdekte dat er helemaal niets in staat over uitsluiting bij bloed in de mond van het paard. De bewuste eliminatie was dus niet reglementair. Maar was hij daardoor ook niet correct? “Het is een formeel punt”, vindt John Bierling, die zich heeft laten vertellen dat er ooit wel zo’n zinsnede in de FEI voorschriften heeft gestaan en dat men deze opnieuw wil opnemen.
De KNHS-directeur voelt er niets voor om alsnog bezwaar te maken bij de FEI tegen de eliminatie van Cornelissen. “Formeel ons gelijk halen, wat wil je daarmee bereiken? Er is een keuze gemaakt en ze is uitgesloten. Wij vinden ook dat je niet moet doorrijden met bloed in de mond van een paard. Eigenlijk kun je je afvragen of het nodig is om alles tot in de details in de regels te omschrijven. Het is toch duidelijk dat je niet met zoiets verder moet willen rijden?”
De FEI heeft een andere visie op de zaak. De organisatie vindt wel dat de regels duidelijk zijn. “Hoewel het inderdaad niet specifiek staat omschreven, is bloed uit de mond een welzijnszaak, waar de jury wel degelijk een oordeel over mag vellen”, zegt perswoordvoerder Malina Gueorguiev. “Hoewel onze regels tot nu toe altijd afdoende zijn geweest om het welzijn van de paarden te beschermen, zullen we deze kwestie meenemen tijdens onze jaarlijkse bespreking in november.”
Lees morgen meer in De Paardenkrant
Foto: Rob Renirie
Bron: Horses.nl / De Paardenkrant – Tessa van Daalen
© Horses.nl, overname niet toegestaan. Op dit artikel rust copyright.
Lees ook:
Uitsluiting Adelinde tijdens WEG onterecht?
Jurylid Clarke: ‘Ik kon niet anders dan de bel luiden’
Diskwalificatie voor Adelinde Cornelissen
Compliment, een duidelijke en juiste stellingname. Nu nog afstand nemen van LDR en we zijn op de goede weg.
Proficiat Mijnheer Directeur. Toch iemand met gezond verstand in de KNHS.
Cornelissen is VOLLEDIG terecht uitgesloten op basis van het welzijn van paarden dat nog altijd nummer 1 moet zijn op ALLE wedstrijden, ook waar het oppermatige Nederland (dat denken toch vele Nederlanders) aan deelneemt.
Nu nog andere paardenmishandelingen aanklagen zoals LDR of hoe het ook genoemd wordt en jullie kunnen jullie onder de paardvriendelijke naties rekenen.
Groeten van een echte paardenliefhebber uit het zonnige Frankrijk.
Tsjonge jonge, er gebeuren veel ergere dingen met paarden in de (sub)top. Adelinde is heel goed voor haar paarden. Dagelijks weidegang etc. Dat Parzival bloed in de mond had wil nog niet zeggen dat ze haar paard mishandeld heeft!! Paardenwelzijn verbeteren ja, maar begin dan met de eigenaren en ruiters die er echt een potje van maken!!!
Na het bekijken en beluisteren van het verkiezings debat deze avond, denk ik dat John Bierling gewoon de politiek in moet gaan. Nederland had deze keer Parzival niet nodig om toch het goud in de wacht te slepen en dat maakt het allemaal wat eenvoudiger voor Bierling. Edoch, ik moet er niet aan denken als dit een Duitse combinatie was overkomen. De Duitsers kennen alle FEI-regels uit hun hoofd, en die hadden er ECHT wel voor gezorgd dat HUN ruiter of amazone de proef mocht over rijden. Maar hoe je het ook wil interpreteren het is toch ridicule dat Bierling niet eens de regels kent. (en vele KNHS’ers met hem). Maar ach al vele en vele jaren zijn dit soort mensen meer bezig met lunchen en dineren dan met hun vak. Misschien verdient het aanbeveling om een goede assistent te zoeken om Bierling te soufleren.
Mijnheer Bierlings gaat te kort door de bocht. Bloed in de mond kan ook heel onschuldig zijn. In dit soort zaken zou de voorzitter van de jury ook eens kunnen kijken wat de oorzaak is. Eventueel daarin bijgestaand door een dierenarts (op ieder groot tournooi zijn die er). Een klein sneetje door bijten in de wang kan al veel bloed geven terwijl het euvel niets voorstelt. Om een vergelijking te maken: een voetballer met een bloedneus wordt toch ook niet uitgesloten. Even een watje erin, en dan speelt hij weer gewoon. Dan roept de directeur van de KNVB toch ook niet: “eruit met die man”!
Dat men uitgebeld wordt tijdens de proef is terecht. Vervolgens dient de voorzitter vd jury en de team-vet en de Vet van het tournooi direct (tijdens de tijd vd proef dus) te contstateren wat de oorzaak is. Direct na de rubriek dan bepalen of het paard “fit to compete is or not”. . Ik ben niet voor overrijden van een uitgebelde proef, slimmerikken kunnen het misbruiken als de proef niet zo lekker gaat bijv. Tournooi uitsluiting is heel iets anders. Elke keuring is een moment opname, dat is een proef uiteindelijk ook, dus de volgende dag nieuwe vet check, lijkt me beter, eerlijker ook voor ruiter en paard, team en alle belanghebbenden. Het is profsport en geen basissport.
Er moeten gewoon heldere regels opgesteld en vastgelegd worden, zodat iedereen, zowel ruiter, trainer als jury, weet waar hij/zij aan toe is.
Hier gaat de discussie over het feit of het wel of niet gerechtvaardigd was Adelinde Cornelissen tijdens haar proef te stoppen, en haar en haar paard geen tweede kans te geven. Tijdens de WEG is hetzelfde overkomen bij de franse eventingruiter Karim Laghouag, waarbij tijdens controle na de proef bleek dat zijn paard Havenir d’Azac zich op de lip gebeten had. Let wel, op de lip. Een jurylid had wat rosig schuim op de mond van de schimmel gezien, de combinatie de proef echter uit laten rijden en het vermoeden na afloop van de proef laten verifiëren. En toen alsnog de combinatie gediskwalificeerd.
Als deze diskwalificatie uit het oogpunt van dierwelzijn gedaan is, waarom wachten tot het eind van de proef? En aangezien de proef verreden was, waarom alsnog diskwalificeren? Een excellent verreden dressuurproef waarbij het paard een gewoon bit inhad, géén stang en trens.
Het bit raakt de lip op die plek tijdens het rijden niet. Echter, tijdens het eten kan het paard wel iets last hebben van zo’n blessure. Zullen we het paard uit het oogpunt van dierenwelzijn dan maar even niet meer voeren?
Iedereen schreeuwt het hardst onder het mom van dierenwelzijn, maar denkt u nu echt dat Adelinde Cornelissen en Karim Laghouag zover gekomen zouden zijn zonder hun paard en de gezondheid van hun paard op de eerste plaats te stellen? Dit zijn mensen die het ver geschopt hebben, en door hun bekendheid heel veel kritiek moeten incasseren van mensen/amateurs die denken het beter te weten. (Waarom staan die dan niet aan de top?)
Als ik paard was, dan liever bij een topsporter dan bij menig amateurtje. En hoe staat het met dierenwelzijn in veel manéges? En waarom alleen aan het welzijn van paarden denken, hoe dacht u dat dat stukje vlees op uw bord behandeld was voor en onderweg naar het slachthuis?
Er moeten duidelijke regels komen, die politieke spelletjes en gezeur na afloop voorkomen.
Daarnaast zou het fijn zijn als mensen gewoon mee kunnen leven met andere mensen, in voor- en tegenspoed. En als men alleen maar kritiek kan leveren (uit jaloezie?) durf die te leveren recht in iemands gezicht.
Trouwens, het vormen van een opinie en deze ook nog publiekelijk te uiten (ook al is het dan via de computer) zonder op de hoogte te zijn van alle details (was je erbij in Kentucky? Heb je in de mond van het paard gekeken, geobserveerd hoe die zich voelde, en met jury, veearts, groom en/of ruiter gesproken?), is niet echt een teken van intelligentie.
Was getekend, Carina Schrama.
Petje af voor deze stellingname, inderdaad, nu het LDR aanpakken.
Af en toe word ik van sommige reacties echt niet goed. Overal worden kinderen misbruikt door zulke aardige mensen, ze geven de kinderen cadeautjes, snoep, winnen hun vertrouwen op allerlei manieren, daarna worden ze voor niemand zichtbaar misbruikt. Uiteindelijk doen de zogenaamde paardenliefhebbers die hun paarden een paar uurtjes in de wei laten, goed voer geven, ze ook nog vertroetelen, met een mooi dekentje om, hetzelfde, daarna worden hun viervoeter zonder pardon in de krul getrokken, “lekker rijden met LDR”, “dat is precies wat de FEI voorschrijft”, of heb ik het verkeerd begrepen?, u leest het goed, ik wordt cynisch van zulke blinde geloofsovertuigingen omwille van medailles. Naar buiten de aardige jongen of het lieve meisje uithangen heeft niets met paardenliefhebberij te maken. Onlangs heb ik Gal op TV zien verklaren hoe “aardig” hij was voor Totilas, bespottelijk als je weet wat LDR met een paard doet. Ik heb ook gezien hoe Matthias Rath, Anabel Balkenhol en Laura Bechtolsheimer hun paarden {los}rijden. Dat was echt los, losgelaten, vanuit de ontspanning een inspanning leveren. Daarom ben ik blij dat de prachtige hengst Totilas hij bij Rath terecht is gekomen.
Ja, ik heb het gelezen en al eens gereageerd op dit etem, maar nog steeds schijnt het niet duidelijk te zijn voor velen. Jammer vind ik dat, want wat is er nu eigenlijk verkeerd aan deze beslissing? Bloed is een teken dat het paard iets heeft wat abnormaal is, dus mag hij niet worden “gebruikt, wat een lelijk woord is dat dus in deze context
Ik ben van mening, dat nooit iemand dit gegeven mag ondergraven, want ook al staan er grote financiéle belangen op het spel…een paard en een mens en geen enkel dier mag opgeofferd worden voor commerciéle doeleinden indien dit gaat ten koste van zijn welzijn. Punt uit!
maar wie ben ik ?
groet voor wie dit respecteert! de rest ..zal voor zichzelf moeten uitmaken wat voor hem of haar nog de grens is in zake respekt.
voila..ce que je pense
geheel mee eens dat er uitsluiting is gekozen, en ik zie werkelijk niet waarom er zoveel weerstand is tegen deze in mijn ogen juiste beslissing.
Indien een paard bloed, waar dan ook, en het is duidelijk dat dit abnormaal is, dan staakt men de arbeid, dat is in elk geval wat ik doe als paardeneigenaar. Ik vind dat niet meer als normaal..
Ook al staan er grote financiéle belangen op het spel, dat heeft geen enkele invloed op de beslissing om het werk te staken m.i.z.
Wij mensen werken niet als we gewond zijn en onze dieren hetzelfde..
bienfait, jury!!!!
et merci