Ga naar hoofdinhoud

KNHS wil meer nadruk op paardenwelzijn en rol van paard in maatschappij

Op de ledenraadsvergadering van de KNHS gisteravond in Ermelo werd het jaarplan voor 2018 gepresenteerd. Het meerjarenbeleidskader, genaamd 'Van hand veranderen', kondigt een koerswijziging van de paardensportbond aan: de focuspunten daarbij zijn: een 'leukere', flexibelere en laagdrempeligere wedstrijdsport, meer aandacht voor paardenwelzijn en de rol van het paard in de maatschappij. 

De ledenraad omarmde de, door de voorzitter gepresenteerde, meerjarenbeleidsvisie: ‘Van hand veranderen’, zo schrijft de KNHS in een persbericht. De KNHS staat aan de vooravond van een grote transitie. De paardensport verandert en de KNHS verandert mee. “De paardensport moderniseert en dat betekent dat de KNHS de invulling van haar taken daarop gaat aanpassen,” vertelt Theo Ploegmakers. “We verleggen onze koers en slaan een nieuwe richting in. Modernisering van de wedstrijdsport, de rol van het paard in de maatschappij en een servicegerichte KNHS zijn daarbij belangrijke uitgangspunten.”

Blijvende positieve rol van het paard

De KNHS wil specifiek inzetten op paardenwelzijn en zegt het welzijn van het paard te willen beschermen en faire sport na te streven. Ook is een blijvende positieve rol van het paard en de paardensport in de maatschappij belangrijk voor de KNHS, wordt er blijvend ingezet op de waarborging van de veiligheid en is er aandacht voor het realiseren van een gezonde levensstijl door omgang met paarden.

Wedstrijdsport ‘leuker’, flexibeler en laagdrempeliger

De wedstrijdsport moet volgens de KNHS ‘leuker’. Navraag bij de KNHS leert dat ‘leuker’ het volgende betekent: Meer nadruk op sportplezier. Met een sportaanbod die een bredere doelgroep aanspreekt. Voorbeeld: er worden jeugdrubrieken ontwikkeld waarbij jonge ruiters tegen leeftijdsgenoten kunnen rijden, wat de sport voor hen weer leuker maakt. Verder wordt de sport flexibeler, komt er een leeftijdsgericht sportaanbod (met nadrukkelijke aandacht voor de jeugd) en meer variatie in wedstrijd- en sportvormen.

Topsport: focus op WEG

Wat betreft de topsport ligt de focus uiteraard op de komende Wereldruiterspelen in Tryon. De KNHS wil met kwalitatief sterke teams naar de WEG en wil zich zo rechtstreeks kwalificeren voor de Olympische Spelen in Tokyo. ‘Medailles’ is een doel. Hoeveel en welke kleur wordt niet beschreven.

Buitenrijden

Buitenrijden is een belangrijk speerpunt voor de KNHS. Het is een van de mooiste onderdelen van paardrijden. Niet voor niets zijn er 17 miljoen buitenritten per jaar. De KNHS wil paardrijden in de vrije natuur laagdrempelig en toegankelijk maken door middel van een data driven online platform.

Klik hier voor het jaarplan 2018

Bron: KNHS

3 reacties op “KNHS wil meer nadruk op paardenwelzijn en rol van paard in maatschappij

  • Irene

    Als ze aan welzijn willen doen dan moeten ze de leeftijd waarop paarden in bepaalde klassen mogen starten omhoog gooien. En ja, wat die buitenritten betreft, dat deden mensen al lang voordat de KNHS zich daarmee bezig ging houden en daar hebben ze de KNHS niet voor nodig.

  • Sanne

    Het ruiterbewijs heeft niets met de knhs te maken dus deze inkomsten lopen zij mis. Nu gaan zij zich ineens opwerpen als boswachter en goedheiligman. Daar wil de KNHS vast weer een slaatje uit slaan. Dit jaar gratis en daarna betaal je de jackpot…. zo werkt de KNHS

  • A. van Duinen

    Als de KNHS echt iets wil gaan bijdragen aan paardenwelzijn zal er ook wat moeten gebeuren aan de opleiding van de juryleden zodat de ruiter via het protocol te horen krijgt waar verbeteringen liggen zodat het welzijn van het paard beter wordt. Dan denk ik vooral aan houding op het paard, een rechtgaand paard over de benen en het volgen van het scala. Er valt nog erg veel winst te behalen voor de paarden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook