Ga naar hoofdinhoud

Koos Naber nuchter om cijfers ongevallen in paardensport

Val ruiter

Instructeur Koos Naber van Hippisch Centrum Exloo is niet geschrokken van de cijfers van het aantal ongevallen in de paardensport, zoals die vorige week werden gepubliceerd in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde. "De meeste ongelukken gebeuren in huis, dat mensen van een keukentrapje afvallen", reageert hij nuchter.

Uit onderzoek blijkt dat jaarlijks zo’n tienduizend ruiters bij de spoedeisende hulp terecht komen, vaak met ernstig letsel aan hoofd, benen en armen “Er zitten risico’s aan de ruitersport, je werkt met levende dieren. Daar kies je zelf voor. Je moet goed beseffen dat een paard geen speeltje is.”

Meerdere Drentse ruiters en amazones reageerden in een item op RTV Drenthe op deze cijfers.

‘Het paard steigerde’

Yvet Hooiveld rijdt in Exloo en viel zes weken geleden hard van het paard. “Het paard steigerde en toen viel ik op mijn linkerkant en brak ik mijn schouder.” Geschrokken is Hooiveld niet. “Ik rijd al zestien jaar en er is nooit wat ernstigs gebeurd, ik ben wel vaker gevallen, maar toen had ik niks. Ik draag altijd een cap en onrustige paarden longeer ik altijd eerst voor het rijden.”

‘Een bodyprotector belemmert de bewegingsvrijheid’

In het onderzoek wordt de nadruk gelegd op het dragen van beschermde kleding, zoals een bodyprotector, een vest van traagschuim dat de romp beschermt, en een cap. “Ik draag sowieso altijd een cap met rijden, op welk paard ik ook rijd”, vertelt Marjan Hooge. De internationale amazone, die eind deze maand naar Frankrijk afreist voor het EK dressuur, doet verder niks aan veiligheid. “Een bodyprotector belemmert de bewegingsvrijheid.”

Naber beaamt dat: “De meeste soorten bodyprotectors belemmeren de beweging. Vooral voor beroepsruiters die zes tot acht paarden per dag moeten rijden.” Uit het onderzoek blijkt dat een op de dertien ruiters zo’n bodyprotector draagt.

Vijf tips voor veilig paardrijden

Stichting Veiliger Paardrijden geeft vijf tips die de kans op letsel verkleinen:
1. Gebruik altijd een cap om de kans op hoofdletsel te beperken
2. Gebruik een bodyprotector
3. Zorg dat je ook als ruiter fit bent
4. Houd rekening met het paard, zet geen jong kind of onervaren ruiter op een fris of driest paard
5. Volg een valtraining

‘Draag tenminste een cap’

“Ik vind dat ruiters minimaal een cap moeten dragen”, vertelt Naber. “Het hoofd is kwetsbaar met het rijden, dus zorg voor een goed passende cap. En ja, er zitten risico’s aan de sport, maar hoeveel mensen raken wel niet geblesseerd met het voetballen?”

Bron: RTV Drenthe

3 reacties op “Koos Naber nuchter om cijfers ongevallen in paardensport

 • Sanne

  Ik zou zelf de percentages wel eens willen weten van het aantal ruiters/amazones dat in totaal deel neemt aan deze sport en dan het aantal ongevallen. Vanaf de shetlander tot en met de beroepsmatige ruiter. Daarbij een beroepsruiter rijdt 7 á 8 paarden per dag en een hobby ruiter misschien maar 1 keer in de week, dus hoe is dit precies te bepalen. Deze sport wordt door zeer vele beoefend en dan spreken de percentages mij meer aan dan zomaar een aantal te noemen.
  1 op …… (zoveel) of zo

 • Jan Jonas

  Beste Sanne, bijna iedere ruiter in Nederland is wel ééns zandruiter geweest. Met de meesten is het gelukkig goed afgelopen. Wij mensen moeten altijd goed doordrongen zijn, dat paarden vluchtdieren zijn en dat de impact bij een ongeval, of wij er naast staan of er op zitten, zeer groot is. Ooit is een onderzoek gedaan bij alle sporten in Nederland. Toen kwam er uit, dat paardrijden na het voetballen, als gevaarlijk met de meeste blessures naar voren kwam. ” U bent gewaarschuwd”. Maar dat maakt de sport, het Plezier van het paardrijden en omgang met het paard er niet minder om.
  Goede instructie en kennis van het paard verkleint de kans op ongevallen.

 • Sanne

  Jan Jonas….dat bedoel ik dus… daarom vraag ik mij af wat deze getallen te betekenen hebben en deze nu de sport doet voorkomen als een zeer gevaarlijke sport met zeer veel ongevallen. Vandaar mijn vraag naar de percentage, omdat ik denk dat het namelijk wel mee valt ten opzichte van een andere sport. De paardensport wordt door velen beoefent net zoals voetballen en ik begrijp ook wel dat iedereen wel eens zand heeft gehapt, immers met vallen en opstaan leren we het. Ze komen hier met getallen en ik wil alleen weten hoe ze daaraan gekomen zijn…en waar hebben we het over. Een echte blessure of een blauwe plek. Ik denk zeker wel dat er door sommige te simpel gedacht wordt over het rijden en dat er daar door te veel onnodige ongelukjes gebeuren. Maar dan nog zou ik wel eens willen weten waar we het eigenlijk over hebben. Het artikel moet toch immers ergens op gebaseerd zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook