Kuipers naar winst in KNHS kampioenschap klasse Z - Horses.nl Ga naar hoofdinhoud

Kuipers naar winst in KNHS kampioenschap klasse Z

Foto: Jacquelien van Tartwijk
Doron Kuipers zette gisteren in De Meern tijdens de KNHS kampioenschappen zijn goede lijn voort. Met Java Kvarnas (v. Cardento) won hij het kampioenschap in de klasse Z. Recent won de jonge ruiter de Grote Prijs van Moorsele en eind 2012 domineerde hij het concours Indoor Enschede volledig. Nu voegde hij ook de nationale titel in het Z toe aan zijn palmares. Martine van den Eynden werd tweede, gevolgd door Rebecca Lindberg.

“In de barrage had ik het geluk aan mijn zijde”, aldus Kuipers, en dat was een terechte opmerking, want op diverse hindernissen liet Kuipers de palen rollen, maar zijn paard toucheerde ze licht genoeg om ze niet te laten vallen. “Ik heb dit paard nu twee maanden onder het zadel. Dit paard en drie andere paarden zijn van een Zweedse vriendin, Linn Widmark, die een blessure heeft. Nadat de paarden drie maanden vakantie hadden gehad vroeg zij of ik me tijdelijk over de paarden wilde ontfermen. Daar heb ik ja op gezegd en met dit resultaat”, vertelde Kuipers, die ook vertelde heel onbevangen naar dit kampioenschap te hebben toegewerkt. “In de training ging het al fijn en dat geeft vertrouwen. Daarbij werkt het paard enorm mee, is uiterst voorzichtig en heeft veel vermogen. In de twee manches heb ik fijn gereden en in de barrage wilde ik er tegenaan gaan. Ik zag dat ik tussen de hindernissen één en twee veel tijd kon winnen en dat heb ik gedaan. Mede daardoor kon ik in de laatste lastige lijn van de dubbel naar de steil iets gas terug nemen”, vervolgde de winnaar, die zijn tijd verdeelt tussen zijn eigen stal en de stal van Mario en Mischa Everse.

De twee manches tellende wedstrijd gevolgd door een barrage werd door zowel Doron Kuipers als door de als tweede eindigende Martine van den Eynden als ‘mooi gebouwd door Marco de Jong’ beoordeeld. Beide ruiters vonden dat er niet overdreven hoog of breed gebouwd was, maar dat in de tweede manche het parcours wel technischer gebouwd was. Ook kwamen beide ruiters tot het oordeel dat beide parcoursen tijdens het lopen lichter leken dan tijdens het rijden.

Martine van den Eynden kocht de nu zevenjarige Billie Jean (v. Larino) als driejarige met haar vader. “Ik heb hem helemaal zelf opgeleid en hoop hem in de loop van het jaar in de klasse ZZ uit te kunnen gaan brengen. Billie Jean is voor mij een fantastisch paard, dat altijd zijn best wil doen en altijd voor me wil werken”, vertelde de 24-jarige student pedagogiek. “In de barrage heb ik de wedstrijd in de wending van één naar twee verloren. Omdat mijn paard nog maar zeven jaar is wilde ik niet alle risico’s aangaan. Daarbij gebeurde het in het verleden nog wel eens dat ik mij door mijn supporters de kop gek liet maken. Dat wilde ik deze keer voorkomen. Ik wilde mijn eigen rit rijden en driemaal foutloos blijven. Als ik daarin zou slagen wist ik dat ik dichtbij het podium zou eindigen. Dat is gelukt en daar ben ik ongelooflijk blij mee. Deze zilveren medaille is er voor mij eentje met een gouden randje”, aldus Martine van den Eynden. De overige drie barrageruiters noteerden alle drie twee springfouten en van hen had Rebecca Lindberg met Calvados (v. Chin Chin) de snelste tijd, waardoor zij het brons mocht incasseren.

Klik hier voor de resultaten.

Bron: Horses / K

Topics van dit bericht

Selecteer een topic en vind alle berichten over dit onderwerp onder "Mijn nieuws".
Lees meer over topics .

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook