Ga naar hoofdinhoud

Kunststof beenbeschermers veroorzaken peesblessures in springsport

beenbeschermersPeesblessures in de springsport kunnen verschillende oorzaken hebben. Kwalitatief slechte bodems kunnen aanleiding zijn voor dergelijk letsel. Ook de fitheid van het paard en de moeilijkheidsgraad van het parcours kunnen een rol spelen. Maar er is meer. Het materiaal waarvan peesbeschermers zijn gemaakt kan namelijk ook van invloed zijn op het ontstaan van peesblessures, zo stelt producent van beenbescherming Jan Snellen.

Snellen vindt dat te veel aandacht uitgaat naar de bodemproblematiek en dat andere facetten over het hoofd worden gezien. ,,Natuurlijk speelt de kwaliteit van de bodem mee, maar als je het mij vraagt speelt de keus van het soort peesbeschermers de grootste rol bij het ontstaan van een blessure.” Hij doelt daarmee op het verschil tussen lederen en kunststof beschermers. ,,Leer is altijd beter dan kunststof. Het is een natuurproduct met een ademende werking. Het neemt vocht op en reguleert het. Bij kunststof beschermers is dat een ander verhaal. Deze gaan broeien wanneer het lichaam zich inspant. De warmte kan niet ontsnappen, met een oververhitte pees als gevolg.”

Klik hier voor het volledige artikel.

Bron: Horses.nl/De Paardenkrant – Simone Lautenbach

Overname zonder toestemming niet toegestaan.

2 reacties op “Kunststof beenbeschermers veroorzaken peesblessures in springsport

  • Arabesk

    Niet alleen in de springsport, vergeet ook de bandages bij dressuur niet. Niet alleen volkomen zinloos, het heeft geen enkele beschermende werking (zoiets als een theedoek om je vingers als je er met een hamer op slaat), maar het veroorzaakt ook nog eens juist peesblessures door warmte die niet wegkan.

    Paarden hebben een prachtig ingebouwde luchtkoeling, hoe harder ze gaan hoe warmer de onderbenen worden en des te meer lucht er langs stroomt als ze bewegen.

  • Ineke

    Enige tijd geleden heeft in de Bit een artikel gestaan over oplopende temperaturen onder peesbeschermers. Een aanrader en mogelijk reden om te stoppen met gebruik van peesbeschermers of het gebruik te beperken. Dat heb ik in elk geval gedaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook