Ga naar hoofdinhoud

KWPN-hengst Zuidpool overleden

Foto Lonneke Ruesink

De goedgekeurde hengst Zuidpool (v. Amor), die onder meer tekende voor het vaderschap van de legendarichsche Tinka's Boy, is niet meer. Afgelopen zaterdag kwam er een einde aan het leven van de oudste KWPN-hengst.

De in 1981 geboren voshengst werd als vier maanden oud veulen gekocht door Chris Esselink uit Geesteren, die de hengst tot aan zijn dood in eigendom had. Samen met M. Siersema uit Gelselaar leidde hij de hengst op en bracht hem voor de hengstenkeuring.

De door W. Gerritsen uit Steenderen gefokte Amor-zoon werd in 1984 bij het KWPN goedgekeurd met mooie cijfers: 8,5 voor zowel stap, draf als galop, de terreinproef en de aangespannen proef, en negens voor zijn stalgedrag, rijproef en het vrijspringen.

Na op basis van zijn nakomelingen in 1989 afgekeurd te zijn, kreeg Zuidpool in 1994 zijn dekbrevet terug. Dit was destijds te danken aan een redelijk hoge dressuurindex. Maar Zuidpool is natuurlijk broemd geworden als vader van het springfenomeen Tinka’s Boy. Deze zoon van Zuidpool was onder Nick Skelton en Thomas Fuchs jarenlang heer en meester van de internationale springsport. Onder Markus Fuchs won hij ondermeer de Wereldbekerfinale springen in Gothenburg, een zilveren individuele- en een zilveren teammedaille op het EK in Hickstead, een zilveren teammedaille op de Olympische Spelen van Sydney en  tijdens de Wereldbekerfinale in Sydney werd hij tweede. Daarnaast won Tinka’s Boy de Grote Prijzen van Jardy, Londen, Ascona, Lipsia, Bordeaux, Jerez de la Frontera, Dublin, Berlijn en niet te vergeten de Grote Prijs van Aken.

“We hebben goede resultaten met de hengst geboekt, en het succes van Tinka’s Boy, dat maken weinig mensen maar mee. Hij was jarenlang de beste van de wereld, het is een hele mooie tijd geweest. Nog steeds is de invloed van Zuidpool aanwezig in de fokkerij”, aldus zijn eigenaar. “Karen Galema verkocht afgelopen jaar nog een getalenteerd dressuurpaard, een Ferro-zoon uit een Zuidpool-merrie, naar Amerika. Ik heb zelf ook nog een dochter van Zuidpool, die drachtig is van Sorento. Het tijdperk Zuidpool is ten einde, maar we hebben nog veel mooie herinneringen.”

“Zuidpool was de laatste dagen niet zo best, en uiteindelijk kon het gewoon niet meer. Gisteren hebben we hem daarom in laten slapen”, besluit Esselink.

Bron: Horses/ KWPN

Vond u dit een interessant artikel?

Dit artikel is geschreven door een van onze hardwerkende freelancers. Alle medewerkers van Horses.nl staan voor u klaar, dag en nacht om het laatste nieuws snel, vanzelfsprekend en nu nog gratis bij u te brengen. Want goede en onafhankelijke berichtgeving over alles wat er in de paardensport gebeurt snel uw op digitale scherm brengen, dat is onze passie! Maar dit kunnen we niet zonder uw steun en waardering.

Vindt u ook dat Horses.nl vrij toegankelijk moet blijven voor iedereen? Geen inlogscherm en extra clicks om uw favoriete nieuws te lezen? Transparant, open, deelbaar. Help ons om dit ook in de toekomst te kunnen waarborgen. Doneer en houd ons journalistieke platform vrij toegankelijk voor alle paardenliefhebbers!

Doneer nu
Topics van dit bericht

Selecteer een topic en vind alle berichten over dit onderwerp onder "Mijn nieuws".
Lees meer over topics .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook