Ga naar hoofdinhoud

Kyra Kyrklund favoriet op Dressage forum

03 nov. – Het middagprogramma van dinsdag 1 november stond in het teken van de wetenschap, want het begon met een uiteenzetting over biomechanica door Professor Hillary Clayton van Michican University uit Amerika. Zij liet fantastisch videomateriaal zien en presenteerde onderzoeksgegevens over top dressuurpaarden. Zo toonde zij bijvoorbeeld aan dat de paarden tijdens de Olympische Spelen in Barcelona geen zuivere tweeslag beweging in draf maken. Dat wil zeggen dat de diagonale benenparen niet gelijktijdig op de grond komen. Bij de drie medaillewinnaars landde het achterbeen net even vóór het diagonale voorbeen. Bij de nummers 4 tot en met 8 waren ook paarden waarbij het voorbeen vóór het achterbeen landde. Zo gaf zij tal van voorbeelden, rijkelijk geïllustreerd met videomateriaal. Ook de deelnemers aan de World Cup finale in Las Vegas werden geanalyseerd. De aanwezigen luisterden ademloos.
Nóg groter was de aandacht tijdens de afsluitende clinic van Kyra Kyrklund. Terwijl veel andere trainers hun lesje op lijken te zeggen, is het bij Kyra altijd authentiek en spannend. Zij gaat problemen niet uit de weg en geeft iedereen een echt kijkje in haar keuken. Zij begon met haar levensfilosofie: 1. verspil je energie niet aan zaken die je toch niet kunt veranderen 2. geef al je energie aan de zaken die je wil veranderen 3. zorg dat je goed onderscheid leert maken tussen zaken die wel en zaken die niet te veranderen zijn Vervolgens vertelde zij hoe zij heeft geleerd dat sommige dingen in de training niet mogelijk zijn omdat het paard niet geschikt is of beperkingen heeft. Dan moeten je ook niet blijven forceren. De dingen die wel mogelijk zijn demonstreerde zij in de praktijk met drie jonge dressuurruiters uit Zweden en Engeland. Het publiek zat op de punt van de stoel bij de uitleg van Kyra, die haar informatie haalde bij klassieke Zweedse en Duitse toptrainers, maar ook bij Russische trainers en circusmensen. ‘Je moet een open geest hebben om beter te worden’, aldus Kyra Kyrklund. Een prachtig uitgangspunt, waar veel dressuurtrainers nog een voorbeeld aan kunnen nemen, aldus een van de vele aanwezige leden van de internationale trainersclub.
Indrukwekkend was ook het intermezzo waarvoor IDTC President David Hunt zorgde. Hij liet een video zien van de grote namen uit het verleden. Er waren videobeelden van de medaillewinnaars van de Olympische dressuurwedstrijden in Helsinki en Stockholm. De zogenaamde klassieke grootheden bleken naar hedendaagse normen van bedenkelijk recreatief niveau. Sommige videofragmenten leken op een lachfilm. Hunt’s oproep kreeg applaus: “Laten we elkaar vooral niet vertellen dat vroeger alles beter was. Onze sport is de laatste jaren enorm vooruit gegaan. Daar moeten we trots op durven zijn”, aldus Hunt. Richard Davison, die het Global Dressage Forum voor de vijfde keer briljant leidde, sloot af met een dankwoord aan al degenen die het programma tot een onvergetelijke gebeurtenis hebben gemaakt.
Foto: Kyra Kyrklund Bron :GDF

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.