Ga naar hoofdinhoud

Pr-machine

Een leuk muziekje, aansprekende paarden, nieuwe outfits en iedere keer andere gastjuryleden – het concept van de KNHS/Silfit Masterclass is eigenlijk heel simpel. De combinaties rijden hun rondjes en er wordt een winnaar uitgeroepen. Dat dit ‘eenvoudige concept’ aanslaat, is de afgelopen jaren wel gebleken. Twee weken geleden nog reden de zeven tuigpaardrijders van de Masterclass vlak voor aanvang van de Derby van Hamburg de baan binnen. Bijna 35.000 Duitsers gingen uit hun dak door de Nederlandse tuigpaarden. Een betere promotie voor het stamboek kan het KWPN zich niet wensen.

In Nederland is het in het zomerseizoen heel gebruikelijk dat er vier wedstrijden per week op de kalender staan, maar onze oosterburen hebben nog nauwelijks kennisgemaakt met het fenomeen tuigpaard. Doordat de rijders van de Masterclass ook aanwezig zijn op bijvoorbeeld CHIO Rotterdam, het EK springen voor junioren en young riders in Hoofddorp en CSI Geesteren, maken ook onze dressuur- en springliefhebbers kennis met de tuigpaarden. Kortom, de Masterclass is een goed geoliede machine.

Maar zoals altijd zijn er ook mensen die wat te zeuren hebben over zo’n succesnummer. Zo zou een van de organisatoren, Derk Jan Mekkes, zelf beter niet kunnen deelnemen aan de Masterclass met zijn Wizzkid’s Gonda. Onzin! Vind ze maar eens, zulke gekken die naast een fulltime baan zo’n competitie op poten willen zetten. Gun Mekkes ook zijn pleziertje op de kar, want het opzetten van de Masterclass is een hels karwei. Geschikte rijders, startplaatsen en juryleden regelen, sponsoren strikken en wat al niet meer. Wie voor zo’n grote opzet kiest, komt er niet met een dosis goede wil en een lieve glimlach. Nee, het is net zo bikkelhard als in de reclame van de Landmacht: je bent geschikt of ongeschikt. Het is in de paardenwereld niet anders dan in het bedrijfsleven. Wie iets op poten wil zetten, of dat nu een groot of klein evenement is, moet over een goede pr-machine beschikken. Wie dat niet heeft, moet niet verbaasd opkijken als media-aandacht uitblijft.

Er zijn natuurlijk ook genoeg concoursen en evenementen die het van de mond-op-mondreclame moeten hebben. Dat is prima en werkt vaak ook effectief. Sommige kleine wedstrijdorganisaties daarentegen zijn niet blij met de media. Zij zouden te weinig aandacht aan hun concoursen besteden. Maar wie in de media aandacht wil, kan het best maar zélf zorgen voor goede, volledige en juiste informatie.

Voor stamboeken is het niet anders. Ook zij voelen zich wel eens door de media te kort gedaan als bijvoorbeeld een goedgekeurde hengst opvallend heeft gepresteerd en de media hier geen aandacht aan besteden. Hippische journalisten weten veel van paarden, maar je kunt niet verwachten dat het wandelende paardenencyclopedieën zijn. Niet dat de bladen niet over zo’n goedgekeurde hengst willen schrijven, maar vaak ontbreekt simpelweg een persbericht of andere informatie. Nogal wat stamboeken hebben geen openbare database met stamboomgegevens, nakomelingenoverzichten en geleverde sportprestaties. Soms is het zoeken naar een speld in de hooiberg.

Mensen die hun ongenoegen tegenover de media uiten, moeten misschien aanstaande zondag eens in de auto stappen en bij Jumping Etten-Leur gaan kijken. ‘s Middags staat de Masterclass namelijk op het programma. Wellicht valt daar het een en ander van op te steken. En de organisatie? Die is vast bereid om u van een paar goede pr-tips te voorzien.

Linde Oortveld, redacteur
Deze column verscheen vrijdag 12 juni in De Paardenkrant

Topics van dit bericht

Selecteer een topic en vind alle berichten over dit onderwerp onder "Mijn nieuws".
Lees meer over topics .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook