Ga naar hoofdinhoud

Laat je horen! Dier en recht

Opinie
Paulien van Bommel-Zonhoven las gisteren het artikel van Dier&Recht over misstanden bij maneges. Ze maakt zich zorgen. Over de tendentieuze inhoud van het artikel, maar misschien nog wel meer over gebrek aan reactie van de paardensector zelf en de steeds verder in zichzelf kerende paardenwereld. Er moet veel meer transparantie komen naar de buitenwereld, vindt Van Bommel-Zonhoven. 

Dier en Recht heeft een tendentieus artikel geplaatst over de misstanden bij maneges. In dat artikel – zij noemen het een onderzoek – staan veel aannames, maar ook enkele waarheden waar we de kop niet voor in het zand moeten steken.

Aannames

De aannames zijn redelijk eenvoudig neer te zetten want: hoe weten zij of een paard een maagzweer heeft? Daar is uitgebreid onderzoek voor nodig en ik neem aan dat de betreffende manege-eigenaren daar geen opdracht toe hebben gegeven. Verkeerd voer: is hier een analyse op los gelaten? Is het voer onderzocht? Te weinig hooi? Waarop is deze constatering gebaseerd? Waren de paarden mager? De hygiëne was ondermaats? Hoe en wat. Gewoon benoemen is niet voldoende. Zijn de paarden op de betreffende locaties ziek als gevolg van onhygiënische toestanden?

Schipperen in de winter

Dier en Recht stelt ook dat de paarden in de winter niet vrij kunnen lopen. Maar waar zouden die dieren dan moeten lopen. Onze winters zijn niet zodanig dat je de paarden in de wei kunt zetten. Het is te koud, te nat, het stormt enz. En om een wei in de rest van het jaar te kunnen gebruiken moet het in de winter niet kapot gelopen worden (daar heeft een wei ook recht op!). Iedereen die paarden heeft weet dat het schipperen is in de winter. In de bijbehorende video worden beelden getoond van losstaande paarden in stands. Dat is inderdaad een achterhaalde wijze om paarden te houden. Zo moet het niet. Ook te kleine en potdichte stallen zijn niet van deze tijd. Dus daar hebben ze een punt.

Welke maneges?

Ik vraag me dus af als ik dat artikel lees: welke maneges betreft dit? Niet de maneges die door de FNRS gecontroleerd worden neem ik aan. Goede manege-eigenaren zorgen goed voor hun arbeidskrachten, zij zijn hun bron van inkomsten.

De consument

Maar er is nog een partij die in het artikel niet aan bod komt namelijk de consument. De consument heeft ook een verantwoordelijkheid. Wanneer je als consument meent dat je verantwoord voor 8 euro een half uur of 15 euro een uur kan paardrijden moet zich afvragen hoe dit kan. Als de consument door de stallen loopt en ziet dat de paarden tegen de tralies opspringen of er slecht uitzien kan je je afvragen of je wel op het juiste bedrijf bent. En dus of je daar je zuur verdiende centjes naar toe wilt brengen.

Schone taak

De organisaties zoals FNRS, KNHS, Sectorraad Paarden zouden meer naar buiten moeten treden om zichzelf kenbaar te maken en vindbaar zodat consumenten die zich begeven in de paardenwereld informatie kunnen vinden. Het is heel normaal dat zodra je lid word van een voetbalvereniging je gelijk weet dat deze organisatie aangesloten is bij de KNVB. Zodra je ergens gaat paardrijden kan je heel lang in het ongewis blijven over organisaties als FNRS en KNHS omdat veel maneges geen gebruik maken van de FNRS of de KNHS. Dus daar ligt een schone taak te wachten.

Landelijke media

Dier en Recht weet altijd prima in de openbaarheid te treden en zaken (al dan niet terecht) uit te vergroten. En zij publiceren graag in landelijke media. Waarom lukt dat niet bij de FNRS of de KNHS. Verkeerde voorlichters? Niet de juiste ingangen? Want zelden lees je een artikel van bovengenoemde organisaties in de landelijke media. In de paardenbladen publiceren ze er op los en dat is ook zeer nuttig, maar dan bereik je alleen de groep die je al in je gelederen hebt. Dus: stap de grens van Gelderland over en ga de grote mediawereld in! Verschuil je niet voor de misstanden, licht ze toe, laat horen dat de sector hier ook niet blij mee is, informeer de onwetende consument en laat ook (en niet alleen maar) de goede zaken zien.

Vijf voor twaalf

Het is vijf voor twaalf voor de paardensector. We liggen onder een vergrootglas. Aan de organisaties (waar we allemaal veel geld naar toe brengen) de schone taak om het tij ten goede te keren.

Paulien van Bommel-Zonhoven

Ook een bijdrage leveren aan Laat je horen!? Dat kan, graag zelfs! Klik hier voor de overzichtspagina met spelregels, uitleg en alle eerdere verschenen opinies.

5 reacties op “Laat je horen! Dier en recht

  • paulien van bommel-zonhoven

    Dier en Recht: ik denk graag mee op een positieve wijze, toch blijf ik zeer kritisch nu ik het hele rapport heb gelezen en vind nog steeds dat er op een aantal punten conclusies worden getrokken op grond van aannames en niet op grond van feiten.Er staan bijvoorbeeld foto’s in het rapport die genuanceerder beargumenteerd kunnen worden.
    Consumenten (publiek) en de professionals moeten altijd streven naar het beste en moeten zich bewust zijn van verbeteringen t.a.v. het welzijn van de paarden. Maar ook nuchter realisme moet een rol blijven spelen.

  • Dier&Recht

    Beste Paulien, dat snappen we. En enige kritiek op ons rapport is prima, dat juichen we toe.
    Toch waarderen we je bericht vooral omdat je ook benadrukt welke problemen er spelen in de paardenhouderij op het gebied van huisvesting en sociale isolatie. Voor ons is het hoofddoel dat daar meer aandacht voor komt en dat onze overheid gaat inzien dat de in de afgelopen 15 (!) jaar verkregen kennis nog bij lange na niet wordt toegepast. Voorlichting en dergelijke door de sector zijn prima, en goeie initiatieven zijn er ook, maar volgens ons gaat het nu inmiddels veel te lang duren en zijn er nog veel te veel maneges waar de huisvesting beneden peil is. Als ik je artikel zo lees kun je je daar ook in vinden.

    Ook goed dat je wijst op de rol van de consument. Die moet inderdaad ook zeker voorgelicht worden! We zullen kijken of we dat ook kunnen benadrukken.

    Hartelijke groet, Frederieke, Dier&Recht.

  • paulien van bommel-zonhoven

    Dier en Recht : de enige zaken die ik onderschrijf zijn: dichte te kleine boxen en stands. Dit staat ook allemaal in de gids voor goede praktijken van de sectorraad, in alle welzijnsrichtlijnen van de FNRS en KNHS. Dat is hun streven en dat dragen ze ook uit.U bent nogal van de aannames want eigenlijk is het enige wat ik vind dat de organisaties die daarvoor bedoeld zijn zoals KNHS Sectorraad en FNRS meer naar buiten treden om te communiceren, juist om organisaties als de uwe van de juiste repliek te dienen.
    U moet mij niet in uw kamp trekken want in uw onderzoek staan m.i. veel te veel aannames, onjuiste interpretaties en op emotie gerichte zaken zonder echte feiten. Mijn reactie is ontstaan als een appèl naar onze organisaties om inhoudelijk, duidelijk, transparant te reageren op uw stuk en dan vooral in de landelijke media. Zodat we met z’n allen kunnen voorkomen dat we straks verstrikt raken in allerlei wet- en regelgeving.

  • Johan Dijkman

    Vooropgesteld, persoonlijk heb ik het niet zo op met dierenrechtenclubjes. Vaak nogal zweverige lui met een hoog utopisch paardenfluistergehalte. En als je hun zin niet doet dan ontaarden ze vaak in een ongekend fanatisme. Maar goed, nu Het Rapport. Ik heb het vluchtig doorgelezen. Op de inhoud en onderzoeksmethodieken valt inderdaad veel aan te merken. Ook zie ik regelmatig voorbeelden van pseudo-paardenfluisterachtig (dus onrealistisch) gedrag voorbij komen. Maar verdorie, ik herken ook veel zaken uit de dagelijkse gang van zaken op maneges en ook pensionstallen waar ik geweest ben. Een voorbeeld: Wij zochten voor ons paard een pensionstal met een 3×3,5 m box, een beetje weidegang, een paddock, een stapmolen en een hooirek zodat hij altijd wat te knabbelen heeft. En dat alles binnen een afstand van 20 km. Wij wonen in het westen van het land. Er is in een gebied van ca. 1250 km2 slechts één pensionstal die aan onze niet al te moeilijke wensen voldoet. Vooral de grote box met hooiruif was niet te vinden.
    Dit voorbeeld geeft aan dat er binnen 10 jaar heel veel MOET gaan veranderen in de paardenwereld. Er zullen door honderden maneges en stallen enorme investeringen gedaan moeten worden om de boxen op de gewenste grootte te krijgen. Grotere boxen op hetzelfde oppervlak betekent dus er minder paarden gestald kunnen worden, wat de omzet weer nadelig beïnvloed. Het terugverdienmodel zal naar beneden moeten worden bijgesteld. Een vervelende zaak als je binnen 15 jaar van je pensioen zit. Overheden (en milieuclubs) zullen enorme bureaucratische hordes opwerpen tegen bedrijven die willen uitbreiden, of weides willen aankopen om de paarden in te laten lopen. Blijven de investeringen uit, dan zal de paardensport decimaliseren doordat de sport alleen voor een select, rijk gezelschap nog uit te oefenen is.
    De roep/eis om grotere boxen inclusief ruwvoer-aanvoer is terecht. Het is goed dat Het Rapport dit aanstipt. Maar zo veel meer zaken die in Het Rapport worden gesteld zijn ook terecht. Daar moet paarden minnend Nederland ernstig rekening mee houden.
    Nederland-paardenland, let op uw saeck! Het is namelijk al 12 uur…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.